Οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων εκτινάχθηκαν σε ρεκόρ καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία άρχισε να προκαλεί χάος στις παγκόσμιες εμπορικές συναλλαγές καλλιεργειών και πιθανότατα θα αυξήσει ακόμη περισσότερο το κόστος.
Ο σχετικός δείκτης κόστους του ΟΗΕ (FAQ) βρισκόταν ήδη κοντά στο ανώτατο όριο του 2011, προτού ο πόλεμος διακόψει τις εξαγωγές από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας που είναι γνωστή ως το “καλάθι για το ψωμί” στον πλανήτη.
Έκτοτε, οι τιμές των σιτηρών και των φυτικών ελαίων έχουν εκτοξευθεί σε νέα ρεκόρ ή πολυετή υψηλά, συσσωρεύοντας περισσότερη πληθωριστική πίεση στους καταναλωτές και τις κυβερνήσεις και απειλώντας να επιδεινώσει μια παγκόσμια κρίση πείνας, μεταδίδει το Bloomberg.

Οι παγκόσμιες εμπορικές συναλλαγές καλλιεργειών έχουν καταστραφεί καθώς ο πόλεμος κλείνει τα λιμάνια της Ουκρανίας και οι κυρώσεις στη Ρωσία αφήνουν τους εμπόρους, τις τράπεζες και τους πλοιοκτήτες να ανησυχούν για την επιχειρηματική δραστηριότητα.
Προτού η Ρωσία επιτεθεί στον γείτονά της, οι τιμές των τροφίμων είχαν ήδη ανέβει λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, της ενεργειακής κρίσης και των ακριβών λιπασμάτων.
Οι αρμόδιοι για το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) του ΟΗΕ την Παρασκευή προειδοποίησαν για τις συνέπειες που θα έχει ο πόλεμος στην Ουκρανία πέρα από τα σύνορα της χώρας.
«Είναι τραγικό να βλέπεις την πείνα να σηκώνει κεφάλι σε αυτό που εδώ και πολύ καιρό ήταν το καλάθι της Ευρώπης», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του WFP, Ντέιβιντ Μπίσλεϊ. «Οι σφαίρες και οι βόμβες στην Ουκρανία θα μπορούσαν να οδηγήσουν την παγκόσμια κρίση πείνας σε επίπεδα πέρα από οτιδήποτε έχουμε δει πριν».
Ο δείκτης τιμών των τροφίμων του ΟΗΕ αυξήθηκε σχεδόν 4% τον Φεβρουάριο. Το κόστος έχει αυξηθεί περισσότερο από 50% από τα μέσα του 2020, τροφοδοτώντας τις τιμές στα σούπερ μάρκετ. Μεγάλο μέρος του ράλι υποστηρίχθηκε από τα κέρδη σε φυτικά έλαια όπως το φοινικέλαιο, το οποίο χρησιμοποιείται σε περίπου τα μισά από όλα τα προϊόντα σούπερ μάρκετ.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Ένα βήμα μπροστά για το έργο αποθήκευσης Co2 της Energean στον Πρίνο
- Σε ποια περιοχή της Πελοποννήσου ανοίγει το Waldorf Astoria το 2029
- Ηλεκτρικά Πατίνια: Τέλος η αλόγιστη χρήση στην Αθήνα
- Συντάξεις Δεκεμβρίου: Οι ημερομηνίες καταβολής
- Με τρακτέρ και «γαλλικά» περιμένουν τον Πρωθυπουργό αγρότες και κτηνοτρόφοι στην Αλεξανδρούπολη
- Μετρό: Κλειστοί οι σταθμοί από Δάφνη έως Νέο Κόσμο λόγω έργων
- «Πρωταθλητές» των ανατιμήσεων σοκολάτες, καφές, κρέατα και στις υπηρεσίες ενοίκια, εστιατόρια, ασφάλιστρα υγείας
- Κυψέλη: Αναστάτωση το βράδυ της Δευτέρας 10/11 από πυροβολισμούς (Βίντεο)
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








