Η παγκόσμια αγορά εργασίας είναι έτοιμη για μια νέα εποχή αναταράξεων, καθώς τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη περιορίζουν την ανάγκη ανθρώπινων χεριών για μία σειρά από απλές δουλειές γραφείου, ενώ ταυτόχρονα αυξάνουν τη ζήτηση για ειδικούς τεχνολογίας και ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.
Μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, σχεδόν το 1/4 όλων των θέσεων εργασίας θα αλλάξουν ως αποτέλεσμα της τεχνητής νοημοσύνης, της ψηφιοποίησης και άλλων οικονομικών εξελίξεων, όπως η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια και η επανασυγκέντρωση της εφοδιαστικής αλυσίδας, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) στη Γενεύη ανήμερα της Εργατικής Πρωτομαγιάς.
Ενώ η μελέτη υπολογίζει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα οδηγήσει σε «σημαντική διαταραχή της αγοράς εργασίας», ο καθαρός αντίκτυπος των περισσότερων τεχνολογιών θα είναι θετικός τα επόμενα πέντε χρόνια, καθώς η ανάλυση των big data, οι τεχνολογίες διαχείρισης και η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο γίνονται οι μεγαλύτεροι μοχλοί ανάπτυξης της απασχόλησης.
Ωστόσο η εμφάνιση εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης όπως το ChatGPT, που χρησιμοποιεί μηχανές για την προσομοίωση της ανθρώπινης λογικής και επίλυσης προβλημάτων, θα έχει ιδιαίτερα έντονο αντίκτυπο εκτοπίζοντας και αυτοματοποιώντας πολλούς ρόλους που περιλαμβάνουν συλλογισμό, επικοινωνία και συντονισμό, ανέφερε η έκθεση.
Περίπου το 75% των εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι αναμένουν να υιοθετήσουν τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης τα επόμενα πέντε χρόνια, οι οποίες και προβλέπεται ότι θα εξαλείψουν έως και 26 εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε θέσεις γραφείου – σκεφτείτε ταμίες, υπαλλήλους εισιτηρίων, εισαγωγής δεδομένων και λογιστικής. Η μελέτη του WEF εξέτασε περισσότερες από 800 εταιρείες που απασχολούν συλλογικά 11,3 εκατομμύρια εργαζόμενους σε 45 οικονομίες από όλο τον κόσμο.
Προς το παρόν, η τεχνητή νοημοσύνη παραμένει μικρότερη απειλή για τις προοπτικές εργασίας από άλλους μακροοικονομικούς παράγοντες όπως η βραδύτερη οικονομική ανάπτυξη, οι ελλείψεις προσφοράς και ο πληθωρισμός, ανέφερε η έκθεση. Οι ευκαιρίες για δημιουργία θέσεων εργασίας θα προέλθουν πιθανότατα από επενδύσεις που διευκολύνουν την πράσινη μετάβαση των επιχειρήσεων, την ευρύτερη εφαρμογή των προτύπων ESG και έναν ευρύ επαναπροσανατολισμό των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού, ανέφερε.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Εκλογές Αλβανία: Προηγείται ο Ράμα στα exit polls
- Επιμένει ο Ζελένσκι για πλήρη εκεχειρία για να συναντήσει τον Πούτιν στην Κωνσταντινούπολη
- ΑΔΜΗΕ διαψεύδει δημοσίευμα για αλλαγή πορείας της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης- Ισραήλ
- Δίωξη για κακούργημα μετά από τέσσερα χρόνια για τους 40 θανάτους από κορονοϊό στην πανδημία
- Στις Βρυξέλλες ο Πιερρακάκης για Τραπεζική Ένωση και ψηφιακό ευρώ
- Ικανοποίηση Τραμπ για τις συνομιλίες με Κίνα στη Γενεύη για εμπόριο και δασμούς
- Στη Σαντορίνη Κεφαλογιάννης, Λέκκας για συσκέψεις
- Ο comme il faut Κικίλιας χαρακτήρισε «χαρτογιακάδες» τους ευρωπαίους των Βρυξελλών
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις