Υπάρχει ισχυρή πιθανότητα το προσεχές διάστημα να καταγραφούν πτωτικές αναθεωρήσεις για την οικονομία των ΗΠΑ και της Ευρωζώνης
Μετά από μεγάλη αναμονή ο κύκλος μείωσης των επιτοκίων από πλευράς Κεντρικών Τραπεζών (εκτός της Fed) έχει ξεκινήσει, αναφέρει η Τράπεζα Πειραιώς στην παρουσίαση της Επενδυτικής Στρατηγικής γ΄τριμήνου 2024.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της τράπεζας υπάρχει ισχυρή πιθανότητα το προσεχές διάστημα να καταγραφούν πτωτικές αναθεωρήσεις για την οικονομία των ΗΠΑ. Παρόμοια εικόνα και για την Ευρωζώνη.
Οι οικονομικές μας αναλύσεις και τα σενάρια για την πορεία των αγορών δεν έχουν ενσωματώσει τις επιπτώσεις μη ποσοτικοποιημένων παραγόντων (εκλογές, γεωπολιτικά, εμπορικοί πόλεμοι κ.α.). Η τοποθέτηση μας είναι ότι το ανωτέρω περιβάλλον πρέπει να μας επηρεάσει αλλά όχι να καθορίσει την επενδυτική μας στρατηγική.
Η άποψη μας για τις μετοχικές αγορές παραμένει επιφυλακτική, με έμφαση σε αμυντικούς κλάδους, καθώς και κλάδους με κυκλικά χαρακτηριστικά μεν, αλλά με πολύ ελκυστικές αποτιμήσεις (που προσφέρουν ασφάλεια σε περίπτωση διόρθωσης) και υψηλή μερισματική απόδοση (που προσφέρει σταθερές ροές εισοδήματος). Η στρατηγική αυτή πιστεύουμε ότι μας επιτρέπει να εκμεταλλευτούμε τη θετική δυναμική στις αγορές αλλά και να είμαστε προστατευμένοι έναντι διόρθωσης ή αύξησης της γεωπολιτικής αβεβαιότητας.
Παράλληλα, πιστεύουμε ότι η επιτάχυνση της μείωσης των επιτοκίων δημιουργεί θετικές συνθήκες στις αγορές ομολόγων όπου αυξάνουμε περισσότερο την προτίμησή μας στα Κρατικά Ομόλογα ΗΠΑ και Ευρωζώνης. Θεωρούμε ότι και στις δύο περιπτώσεις η αγορά υποεκτιμά το εύρος της μείωσης των επιτοκίων που είναι απαραίτητες για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας.
Τέλος, η θετική μας στάση για τα κρατικά ομόλογα δύναται να προσφέρει ένα βαθμό ασφάλειας σε περίπτωση αύξησης του γεωπολιτικού ρίσκου.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Γερμανία: Ο Μάρκους Ζέντερ επανεξελέγη στην ηγεσία του CSU
- Η λίστα με τα αιτήματα των αγροτών
- Ουκρανία: Χωρίς ρεύμα έπειτα από ρωσική επίθεση χιλιάδες άνθρωποι
- Επίδομα Θέρμανσης: Εως τις 23 Δεκεμβρίου η πρώτη δόση
- Ουάσινγκτον: Καταστροφικές πλημμύρες – Ολόκληρες περιοχές κάτω από το νερό
- Πιερρακάκης: Οι αποφάσεις του Eurogroup να έχουν άμεσο αποτύπωμα στη ζωή των πολιτών
- ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Ο “χάρτης” των πληρωμών έως τις 19 Δεκεμβρίου
- Peter Greene: Νεκρός στο διαμέρισμά του ο κακός της “Μάσκας” και του “Pulp Fiction”
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








