Διεθνή

Πειρατεία σε ελληνόκτητο πλοίο στον Κόλπο του Ομάν

Ανάμεσα στο πλήρωμα είναι και ένας Έλληνας ναυτικός - Σε περιπέτειες και πέρυσι το πλοίο όταν είχε κατασχεθεί για διαφορετικούς λόγους από τις αμερικανικές αρχές

Πειρατεία σημειώθηκε σε ελληνόκτητο τάνκερ με ξένη σημαία στον Κόλπο του Ομάν.

Ανάμεσα στο πλήρωμα είναι και ένας Έλληνας ναυτικός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΗΠΑ: Έλληνες εφοπλιστές παραβίασαν τις κυρώσεις κατά του Ιράν – Deal για να μη μηνυθεί η Empire Navigation Inc

Έγινε συμφωνία με τις αμερικανικές αρχές ώστε να μη μηνυθεί η Empire Navigation Inc., συμφερόντων του εφοπλιστή Σταμάτη Μόλαρη - Οι κίνδυνοι αντιποίνων, η ομολογία ενοχής και η κατάσχεση 1 εκατ. βαρελιών πετρελαίου - Το δημοσίευμα της Wall Street Journal τον Ιούλιο

Στο πλοίο εισέβαλαν σήμερα το πρωί έξι άνδρες με στρατιωτικές στολές, καλύπτοντας τις κάμερες παρακολούθησης καθώς επιβιβάζονταν. Αυτό αναφέρει η ιδιωτική εταιρεία ασφαλείας Ambrey.

Το πλοίο είχε μόλις βγει από τα στενά του Κόλπου του Ομάν, δηλαδή μεταξύ της περιοχής του Ιράν και του Κατάρ, στον Περσικό Κόλπο.

Η πληροφορία επιβεβαιώνεται από το υπουργείο Ναυτιλίας.

Σύμφωνα με το Associated Press, πρόκειται για το πλοίο St. Nikolas που παλιότερα ήταν γνωστό ως Suez Rajan, της ελληνικής ναυτιλιακής εταιρείας Empire Navigation, συμφερόντων Σταμάτη Μόλαρη. Σε δήλωσή της στο AP, η εταιρεία, με έδρα την Αθήνα, επιβεβαίωσε ότι έχασε την επαφή με το πλοίο ενώ έκανε γνωστό ότι έχει 19 άτομα πλήρωμα (18 από τις Φιλιππίνες και ένα από την Ελλάδα), χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το συμβάν.

Με παρελθόν, είχε κατασχεθεί από τις ΗΠΑ

Το δεξαμενόπλοιο St Nikolas μετέφερε ιρακινό πετρέλαιο. Το σκάφος, προηγουμένως ονομαζόταν Suez Rajan και κατασχέθηκε από τις αμερικανικές αρχές πέρυσι για τη μεταφορά ιρανικού πετρελαίου, πυροδοτώντας μια αντίποινα κατάσχεση από το Ιράν ενός δεξαμενόπλοιου που μετέφερε πετρέλαιο από το Κουβέιτ για την αμερικανική εταιρεία Chevron.

Η Empire Navigation, η ιδιοκτήτρια του St Nikolas με έδρα την Ελλάδα, ανακοίνωσε τον Οκτώβριο ότι είχε διευθετήσει μια διαφωνία με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ σχετικά με τη συμμετοχή του πλοίου στην παραβίαση του καθεστώτος κυρώσεων των ΗΠΑ.

Το πλοίο είναι ένα δεξαμενόπλοιο «Suezmax», το μεγαλύτερο είδος που μπορεί να χρησιμοποιήσει τη Διώρυγα του Σουέζ πλήρως φορτωμένο. Τέτοια πλοία μπορούν να μεταφέρουν έως και 1 εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου.

Την Τετάρτη, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ζήτησε να σταματήσουν οι επιθέσεις σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και κάλεσε τους Χούθι να απελευθερώσουν το Galaxy Leader, ένα πλοίο που μετέφερε όχημα που κατέλαβαν και εκτροπής τον Νοέμβριο, και το πλήρωμά του.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu