Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν τους Ευρωπαίους συμμάχους ότι η Ρωσία ζήτησε από την Κίνα ένοπλα drones στα τέλη Φεβρουαρίου καθώς άρχιζε την εισβολή της στην Ουκρανία, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, το αίτημα έχει προκαλέσει ανησυχίες στους αξιωματούχους της κυβέρνησης Μπάιντεν που επιδιώκουν να εμποδίσουν την Κίνα — τον πιο ισχυρό διπλωματικό εταίρο της Ρωσίας – να βοηθήσει τον Βλαντίμιρ Πούτιν στον πόλεμο, σύμφωνα με τους ανθρώπους που περιέγραψαν το θέμα υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Τη Δευτέρα, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν και ο κορυφαίος διπλωμάτης της Κίνας, μέλος του Πολιτικού Γραφείου του Κομμουνιστικού Κόμματος Yang Jiechi συναντήθηκαν για έξι ώρες στη Ρώμη για να συζητήσουν μια σειρά θεμάτων, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας. Ένας Αμερικανός αξιωματούχος περιέγραψε τη συνάντηση ως έντονη, αλλά αρνήθηκε να πει εάν προέκυψε το αίτημα για στρατιωτική βοήθεια, ενώ ο Yang κάλεσε στη συνέχεια όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση στη σύγκρουση.
Πριν από τη συνάντηση Σάλιβαν και Yang, Αμερικανοί αξιωματούχοι άρχισαν να αποκαλύπτουν το αίτημα της Ρωσίας για στρατιωτική και οικονομική βοήθεια. Ερωτηθείς για το αίτημα για τα drone, ένας εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον το βράδυ της Δευτέρας αναφέρθηκε σε προηγούμενη δήλωση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Zhao Lijian. «Οι ΗΠΑ διαδίδουν κακόβουλα παραπληροφόρηση στοχεύοντας την Κίνα», είπε ο Zhao. «Έχουμε παίξει εποικοδομητικό ρόλο στην προώθηση των ειρηνευτικών συνομιλιών».
Ένας άλλος τομέας ανησυχίας που εξέφρασε ο Σάλιβαν και άλλοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν τις τελευταίες ημέρες είναι ο κίνδυνος ο Πούτιν να καταφύγει στη χρήση χημικών ή βιολογικών όπλων στην Ουκρανία.
Ο Σάλιβαν επιδιώκει να καλέσει τον Nikolai Patrushev, τον ομόλογό του και γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, για να προειδοποιήσει απευθείας το Κρεμλίνο να μην το κάνει, σύμφωνα με δύο άτομα που γνωρίζουν τον σχεδιασμό. Η τηλεφωνική επικοινωνία δεν έχει ακόμη προγραμματιστεί.
Σκληρή απάντηση Πεκίνου
Η Κίνα αρνήθηκε σήμερα τους ισχυρισμούς Αμερικάνων αξιωματούχων πως η Ρωσία έχει ζητήσει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, και κατηγόρησε την Ουάσινγκτον για διασπορά «κακόβουλης παραπληροφόρησης» που κινδυνεύει να οδηγήσει σε κλιμάκωση της σύρραξης, μεταδίδει το Reuters.
«Οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένως διασπείρει κακόβουλη παραπληροφόρηση εναντίον της Κίνας στο ζήτημα της Ουκρανίας», αναφέρεται σε δήλωση της κινεζικής πρεσβείας στο Λονδίνο προς το Reuters.
«Η Κίνα παίζει εποικοδομητικό ρόλο στην προώθηση των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων», τονίζει.
«Η κορυφαία προτεραιότητα τώρα είναι να αμβλυνθεί η κατάσταση, αντί να ρίχνεται λάδι στη φωτιά, και να εργαζόμαστε για έναν διπλωματικό διακανονισμό αντί για την περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης».
Υπενθυμίζεται πως αρκετοί Αμερικάνοι αξιωματούχοι είπαν πως η Ρωσία έχει ζητήσει από την Κίνα στρατιωτικό εξοπλισμό μετά την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου, προκαλώντας ανησυχία στον Λευκό Οίκο πως το Πεκίνο μπορεί να υπονομεύσει τις προσπάθειες της Δύσης να βοηθήσει τις ουκρανικές δυνάμεις να υπερασπιστούν την πατρίδα τους.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Η Αγγλία λαχτάρισε από το Κονγκό, αλλά στο τέλος χτύπησε ο Χάρι Κέιν
- Πολιτική καταδίκη και οδύνη για το δολοφονικό εμπρησμό και το θάνατο της Βάγιας Νέστορα
- Λαγκάρντ: «Δεν πρόκειται να αφήσουμε το τζίνι να βγει από το μπουκάλι και ο πληθωρισμός να ανέβει»
- Ευρωπαϊκές αγορές: Μεικτά πρόσημα και κατοχύρωση κερδών
- Πέθανε η μητέρα της Αφροδίτης Νέστορα μετά την εμπρηστική επίθεση στο σπίτι της στη Θεσσαλονίκη
- Wall Street: Νέο ιστορικό υψηλό για Dow Jones, πιέσεις στον Nasdaq από τις ρευστοποιήσεις στα τσιπ
- Γουόρς (Fed): Ο πληθωρισμός παραμένει «πολύ υψηλός» – Κανένα σήμα για τα επιτόκια Ιουλίου
- Φωτιά στη Φθιώτιδα – Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις, μηνύματα 112 για εκκενώσεις χωριών
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








