Οικονομία

Πελαγίδης (ΤτΕ): Στο 2,5% αναμένεται ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας το 2024

Οι εισροές από το Ταμείο Ανάκαμψης θα σταματήσουν το 2027 και θα πρέπει να αξιοποιηθούν ώστε η οικονομία να διατηρήσει τη δυναμική της, τόνισε ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος

Στη δυναμική της ελληνικής οικονομίας αναφέρθηκε ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά Θεόδωρος Πελαγίδης, σε συνέντευξη του στο Πρώτο Πρόγραμμα 96,1 και 105,8 και στην εκπομπή «Καθαροί Λογαριασμοί». Οι επενδύσεις από το εξωτερικό έχουν σημειώσει ανάκαμψη και μεγάλη βελτίωση στο ισοζύγιο πληρωμών. Την ίδια στιγμή η ελληνική οικονομία γίνεται πιο παραγωγική, πιο εξωστρεφής, πιο βιομηχανική.

Μεγάλη βελτίωση έχει διαπιστωθεί, σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο κ. Πελαγίδης και στο ισοζύγιο καυσίμων. Η δυναμική στην οικονομία αναμένεται να διατηρηθεί και τα επόμενα χρόνια, λόγω και των ευρωπαϊκών κεφαλαίων. Ανέφερε επίσης ότι η στασιμότητα των αγορών της Ευρώπης, κυρίως της Γερμανίας που είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος αλλά και της Γαλλίας και της Ιταλίας ίσως επηρεάζει τις ελληνικές εξαγωγές και είναι κάτι που θα πρέπει να παρακολουθούμε.

Ο κ. Πελαγίδης υπογράμμισε ότι τα χρήματα που είναι διαθέσιμα για την ελληνική οικονομία από την Ευρώπη είναι πολύ σημαντικά, αλλά οι εισροές από το Ταμείο Ανάκαμψης θα σταματήσουν το 2027 και τούτο σημαίνει ότι θα πρέπει να αξιοποιηθούν ώστε η οικονομία να διατηρήσει τη δυναμική της.

Στην Ελλάδα έχουν δημιουργηθεί οι θεσμοί και οι διαδικασίες για να συμβεί αυτό, είπε ο κ. Πελαγίδης και ανέφερε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης το 2024 πιθανόν να κυμανθεί στο 2,5%, από 2,3 που αναμένεται να διαμορφωθεί για το 2023.

Ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη συγκέντρωση του τραπεζικού δανεισμού κατά ένα μεγάλο ποσοστό ένα μικρό αριθμό μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, είπε ότι πράγματι είναι δυσκολότερο για τις μικρές και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις να έχουν πρόσβαση σε δανεισμό, αλλά από την άλλη πλευρά, το χρήμα τελικά διαχέεται στην αγορά, μέσω των υπεργολαβιών, κάτι που ήδη γίνεται, αλλά μπορεί να γίνει ακόμα περισσότερο.

Ο κ. Πελαγίδης τόνισε επίσης ότι υπάρχει και η επιχειρηματολογία των «εθνικών πρωταθλητών», ότι είναι σημαντικό να υπάρχουν μεγάλοι παίκτες που θα μπορούν να ανοιχτούν στις διεθνείς αγορές μιας και η ελληνική αγορά είναι μικρή.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu