Κίνδυνο ζημίας δισεκατομμυρίων δολαρίων αντιμετωπίζει η Pimco εξαιτίας των οικονομικών επιπτώσεων της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, καθώς έχει συγκεντρώσει τουλάχιστον 1 δισ. δολάρια σε παράγωγα και επιπλέον 1,5 δισ. δολάρια δημόσιο χρέος της χώρας.
Η εταιρεία με έδρα την Καλιφόρνια ξεκίνησε το έτος με έκθεση 1,1 δισ. δολ. σε ανταλλαγές πιστωτικής αθέτησης (CDS) για το ρωσικό χρέος. Τα συμβόλαια προορίζονται να αποζημιώσουν τους κατόχους σε περίπτωση που ο εκδότης ομολόγων, στην προκειμένη περίπτωση η Ρωσία, δεν καταβάλει τις πληρωμές του.
Τουλάχιστον πέντε αμοιβαία κεφάλαια της Pimco πούλησαν τα CDS σε επενδυτές, σύμφωνα με τους Financial Times. Επίσης, η Pimco κατέχει περισσότερα από 1,5 δισ. δολάρια κρατικών ομολόγων συνδεδεμένα με τη Ρωσία, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.
Η Pimco πούλησε τα CDS σε επενδυτές που ήθελαν προστασία έναντι πιθανής χρεοκοπίας και εισπράττει ασφάλιστρα για το προϊόν. Με αυτό τον τρόπο, ουσιαστικά στοιχημάτισε ότι η Ρωσία θα πλήρωνε τους πιστωτές της. Δηλαδή, εάν η Ρωσία χρεοκοπήσει, η εταιρεία πρόκειται να χάσει δύο φορές – πρώτα από τα δικά της ομόλογα και μετά από τις πληρωμές των CDS.
Η Pimco έχει ήδη περιορίσει τις θέσεις με βάση τις τρέχουσες αποτιμήσεις της αγοράς.
Το μέγεθος των ποσών αντικατοπτρίζει το μέγεθος της Pimco και την τεράστια παρουσία της στις αγορές ομολόγων και CDS. Η εταιρεία είχε περισσότερα από 2,2 τρισ. δολάρια σε υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία στο τέλος του 2021.
Οι τιμές του κρατικού ρωσικού χρέους έχουν καταρρεύσει από τότε που ξεκίνησε η εισβολή στην Ουκρανία, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι οι σαρωτικές κυρώσεις της Δύσης, οι οποίες έχουν καταστήσει σχεδόν αδύνατη τη διαπραγμάτευση ορισμένων ομολόγων, θα μπορούσαν να ωθήσουν τη χώρα σε χρεοκοπία.
Η Ρωσία την περασμένη εβδομάδα πραγματοποίησε πληρωμή τόκων για ένα από τα ομόλογά της σε ρούβλια, αλλά είπε ότι δεν θα φτάσουν χρήματα σε ξένους κατόχους. Η Μόσχα απαγόρευσε στην κεντρική της τράπεζα να στέλνει ξένο νόμισμα στο εξωτερικό, ούτως ώστε να στηριχθούν τα αποθεματικά της χώρας.
Δύο πληρωμές τόκων για το χρέος της Ρωσίας σε ξένο νόμισμα, το οποίο καλύπτεται από CDS, πρέπει να καταβληθούν στις 16 Μαρτίου. Η Μόσχα έχει δηλώσει ότι η ικανότητά της να εξυπηρετήσει το χρέος της θα μπορούσε να παρεμποδιστεί από κυρώσεις.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Άτυχος ο Τεντόγλου: Τραυματίστηκε και έμεινε 11ος στον τελικό του Τόκιο
- Εντυπωσιακή υποδοχή Τραμπ στο Λονδίνο, αλλά και… απρόοπτα
- ΕΧΑΕ: Διοργανώνει το πρώτο ATHEX Sustainability Summit 2025
- Κομισιόν: Προτείνει μόνο μερική αναστολή της εμπορικής συμφωνίας με Ισραήλ
- H Air Tractor Europe ανάδοχος για τα 25 αμφίβια αεροσκάφη πυρόσβεσης των 154, 858 εκατ. ευρώ
- Τράπεζα Κύπρου: Μειώθηκε στο 5,98% το ποσοστό της Wellington
- Η Zephyros Partners εντάχθηκε στο παγκόσμιο δίκτυο της Praxity Global Alliance
- ΠΑΣΟΚ για άδειες ιδιωτικών πανεπιστημίων: Άλλα κατέθεσε το υπ. Παιδείας στο ΣτΕ, άλλα είπε στη Βουλή
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις