Editor Picks

Ποιοι είναι οι έξι χρηματοδότες της Χαμάς που τους επιβλήθηκαν κυρώσεις από την ΕΕ

Πριν από λίγες μέρες η Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο των κυρώσεων κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης της Χαμάς, επέβαλε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και ταξιδιωτικές απαγορεύσεις σε έξι πρόσωπα που, σύμφωνα με την ίδια, συνδέονται με τη Χαμάς    

Η ΕΕ έχει χαρακτηρίσει επίσημα τη Χαμάς, ως τρομοκρατική οργάνωση και μέσω νομικών πλαισίων και αποφάσεων έχει σκοπό να επιβάλλει κυρώσεις σε πρόσωπα που φαίνεται να την ενισχύουν είτε οικονομικά είτε με οπλικό εξοπλισμό. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η εμπορία όπλων, η υποστήριξη ενεργειών που υπονομεύουν τη σταθερότητα ή την ασφάλεια του Ισραήλ και η εμπλοκή σε σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελούν τους λόγους επιβολής των κυρώσεων. Σε δελτίο τύπου, το Συμβούλιο της Ευρώπης, αναφέρει πως «το νέο πλαίσιο κυρώσεων ισχύει έως τις 19 Ιανουαρίου 2025. Θα επανεξετάζεται συνεχώς και θα ανανεώνεται ή θα τροποποιείται ανάλογα με την περίπτωση».

Οι τελευταίες κυρώσεις του Συμβουλίου αφορούν στον Αμπντελμπασίτ Χάμζα Ελχασάν Μοχάμεντ Χαΐρ, ο οποίος κατοικεί στο Σουδάν και είναι ένας από τους χρηματοδότες της Χαμάς, στον Ναμπίλ Σούμαν, τον γιο του Χάλεντ Σούμαν, στον ανώτερο χρηματοδότη της Χαμάς Ρίντα Αλί Χάμις, στο ανώτερο επιχειρησιακό στέλεχος της Χαμάς Μούσα Ντουντίν και το χρηματοδότη Αϊμάν Άχμαντ Αλ Ντουγουάικ, ο οποίος κατοικεί στην Αλγερία.

Σύμφωνα με το αμερικανικό Rewards for Justice, ο Αμπντελμπασίτ Χάμζα Ελχασάν Μοχάμεντ Χαΐρ είναι χρηματοδότης της Χαμάς με έδρα το Σουδάν, ο οποίος διαχειρίζεται πολλές εταιρείες στο επενδυτικό χαρτοφυλάκιό της. Έχει μακροχρόνιους χρηματοδοτικούς δεσμούς με εταιρείες στο Σουδάν που συνδέονται με την Αλ Κάιντα και τον Οσάμα Μπιν Λάντεν. Στο παρελθόν είχε εμπλακεί στη μεταφορά σχεδόν 20 εκατομμυρίων δολαρίων στη Χαμάς, συμπεριλαμβανομένων κεφαλαίων που εστάλησαν απευθείας στον ανώτερο οικονομικό αξιωματούχο της τρομοκρατικής οργάνωσης. Στις 18 Οκτωβρίου 2023, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ τον χαρακτήρισε τον «Παγκόσμιο Τρομοκράτη». Σύμφωνα με το γραφείο αφρικανικών υποθέσεων του State Department, ο ίδιος «συνδέεται με το καθεστώς του πρώην προέδρου του Σουδάν Omar Bashir και με τα ισλαμιστικά κόμματα που υπονομεύουν τη σταθερότητα στο Σουδάν».

 

O Ναμπίλ Σούμαν, ο γιος του Χάλεντ Σούμαν και ο Ρίντα Αλί Χάμις, αποτελούν το κλειδί στη μεταφορά κεφαλαίων προς τη Χαμάς. Σύμφωνα με το Κέντρο Έρευνας και Εκπαίδευσης Alma, το οικονομικό τμήμα της Χαμάς είναι υπεύθυνο για το σύνολο του προϋπολογισμού της οργάνωσης και λειτουργεί από διάφορες τοποθεσίες, μεταξύ άλλων στην Τουρκία και το Λίβανο. Η Χαμάς χρησιμοποιεί, τη λιβανέζικη εταιρεία ανταλλαγής χρημάτων Chouman (Nabil Chouman & CO Money Changing Company) για τη μεταφορά χρημάτων από όλο τον κόσμο, η οποία ανήκει στον Λιβανέζο επιχειρηματία Ναμπίλ Σούμαν. Ο ίδιος, μαζί με τον γιο του Χάλεντ και τον Ρίντα Αλί Χάμις, συνεργάστηκαν τα τελευταία χρόνια με ένα μέλος της τρομοκρατικής πτέρυγας της Χαμάς – τον Hamed Ahmed al-Khudari, ο οποίος, μέχρι τη δολοφονία του το 2019, ήταν ένας από τους κύριους χρηματοδότες της Χαμάς. Σύμφωνα με πηγές, ο al-Khudari σε συνεργασία με τον Σούμαν έφερε λαθραία στη Γάζα περίπου 30 εκατομμύρια δολάρια. Στα τέλη του 2021, ο  Ρίντα Αλί Χάμις ίδρυσε δικιά του εταιρεία ανταλλαγής χρημάτων με την ονομασία  «Al-Wasata». Σύμφωνα με την ανεξάρτητη ιρανική ιστοσελίδα IFMAT (Iranian Regime Frauds Manipulations Atrocities Threats) ο Ρίντα Αλί Χάμις συμμετείχε και στη διευκόλυνση των οικονομικών μεταφορών από την ιρανική Ισλαμική Επαναστατική Φρουρά Qods Force (IRGC-QF) προς τη Χαμάς και ήταν υπεύθυνος για τη μεταφορά περισσότερων από 7 εκατομμυρίων δολαρίων προς την τρομοκρατική οργάνωση.

Ο Μούσα Ντουντίν είναι μέλος του πολιτικού γραφείου και αξιωματούχος του γραφείου επενδύσεων της Χαμάς καθώς επίσης είναι υπεύθυνος και για τις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των φυλακισμένων μελών της Χαμας. Ο ίδιος έχει εκπροσωπήσει δημοσίως και έχει μιλήσει εκ μέρους της τρομοκρατικής οργάνωσης. Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, ο Ντουντίν ήταν υπεύθυνος για την αγορά διαφόρων όπλων, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν σε θανατηφόρες τρομοκρατικές επιθέσεις από τη Χαμάς.

Ο τελευταίος, στον οποίο επιβλήθηκαν κυρώσεις από το Συμβούλιο της Ευρώπης, είναι ο Αϊμάν Άχμαντ Αλ Ντουγουάικ, ο οποίος είναι υποστηρικτής και χρηματοδότης της Χαμάς και κατοικεί στην Αλγερία. Ο ίδιος συμβάλλει στη διαχείριση του χαρτοφυλακίου επενδύσεων της οργάνωσης στο εξωτερικό. Συγκεκριμένα, είναι διευθύνων σύμβουλος και μέτοχος της αλγερινής εταιρείας «Sidar», διευθύνων σύμβουλος της τουρκικής εταιρείας «Anda Turk», μέτοχος της εταιρείας «Al Rowad Real Estate Development» με έδρα το Σουδάν και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της κατασκευαστικής εταιρείας «Uzmanlar Co». Οι εταιρείες αυτές αποτελούν μέρος του διεθνούς οικονομικού δικτύου της Χαμάς.

Οι έξι παραπάνω κορυφαίοι χρηματοδότες της τρομοκρατικής οργάνωσης της Χαμάς, μετά και τις κυρώσεις της ΕΕ, «θα δουν τα περιουσιακά τους στοιχεία να παγώνουν στην ΕΕ και θα τους απαγορευτεί η είσοδος στο έδαφός μας», δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Μάριος Αϋφαντής

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu