Η οικονομική δυσπραγία στη Γερμανία, μπορεί να βάλει φρένο στην πολιτική αύξησης των επιτοκίων
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βρίσκεται και πάλι σε άμυνα. Αυτή τη φορά τα άσχημα νέα δεν έρχονται από την Ελλάδα, την Ιταλία ή οποιονδήποτε από τους συνήθεις υπόπτους στον φτωχό νότο, αλλά η μεγαλύτερη ανησυχία προέρχεται από την Γερμανία, που έχει πληγεί από ένα τοξικό μείγμα συναλλαγών που προέρχονται από τον βασικό εταίρο την Κίνα, και βεβαίως από το επιχειρηματικό της μοντέλο που βασιζόταν στα φθηνά καύσιμα από τη Ρωσία. Αυτό αναφέρεται σε δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, που αναφέρεται στο μεγάλο πρόβλημα της Γερμανίας ως παράγοντας που εμποδίζει την ανάπτυξη της ευρωζώνης και επηρεάζει τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Το πρόβλημα στη Γερμανία περιορίζει την ανάπτυξη στην ευρωζώνη στο σύνολό της και απειλεί να την ωθήσει σε ύφεση, σημειώνει και αναφέρεται σε αλλαγή συντονισμού στην ΕΚΤ σε ότι αφορά την πολιτική της στο θέμα της αύξησης των επιτοκίων.
Η αγορά πιστεύει ότι η κεντρική τράπεζα ίσως χρειαστεί να αναιρέσει ορισμένες από αυτές τις αυξήσεις, όπως ακριβώς έκανε την εποχή του τελευταίου κύκλου σύσφιξης το 2011, όταν συνοδευόταν από κρίσεις χρέους στην Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία, την Ισπανία και την Κύπρο.
Η κεντρική τράπεζα έχει συνειδητά περιορίσει την οικονομική δραστηριότητα μέσω υψηλότερων επιτοκίων σε μια προσπάθεια να φέρει τον πληθωρισμό – ο οποίος κάποια στιγμή πέρυσι ήταν διψήφιος – στο στόχο της για 2%.
Το υψηλότερο κόστος δανεισμού βλάπτει ιδιαίτερα τους κατασκευαστές επειδή εξαρτώνται από επενδύσεις και καμία χώρα της ευρωζώνης δεν έχει μεγαλύτερο βιομηχανικό τομέα από τη Γερμανία.
«Υπάρχουν κάποιες ομοιότητες μεταξύ των συνθηκών του 2011 και τώρα», είπε ο Ρίτσαρντ Πόρτες, καθηγητής οικονομικών στο London Business School. «Υπήρξε ένα μεγάλο σοκ στην προσφορά και ο πληθωρισμός θα ήταν σαφώς πολύ βραχύβιος».
Σε αντίθεση με τότε, η Γερμανία και όχι ο νότος της Ευρώπης βρίσκεται στο επίκεντρο του προβλήματος, φέρνοντας πολλούς σχολιαστές να μιλήσουν για «άρρωστος μέλος της Ευρώπης».
Ορισμένες από τις σημερινές κακοτυχίες της Γερμανίας προέρχονται επίσης από τη Ρωσία, στην οποία το Βερολίνο βασιζόταν για το ένα τρίτο του ενεργειακού εφοδιασμού του έως ότου η εισβολή στην Ουκρανία έθεσε σε κίνδυνο αυτές τις φθηνές πηγές εισαγωγών.
«Εάν η κυβέρνηση δεν λάβει αποφασιστικά μέτρα, η Γερμανία είναι πιθανό να παραμείνει στον πάτο του αναπτυξιακού πίνακα στη ζώνη του ευρώ», δήλωσε ο Ralph Solveen, οικονομολόγος της Commerzbank.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Ιεράπετρα: Σε τρία μέτωπα η πύρινη μάχη – Εκκενώθηκαν 5 οικισμοί, κάηκαν σπίτια, ενισχύονται οι δυνάμεις
- Σε άνοδο τα εμπορικά ακίνητα στην Αθήνα το α’ τρίμηνο του 2025
- ΑΑΔΕ: Στο “κυνήγι” των κλεμμένων επιδοτήσεων με ειδική ομάδα να αναλαμβάνει δράση
- Hydra Rock: Ποια απόφαση ανοίγει την πόρτα για επιτάχυνση της επένδυσης στην Ερμιονίδα
- Γιατί οι αεροπορικές εταιρείες ψηφίζουν Ελλάδα και το 2025 – Ποια αγορά ανοίγει το 2026
- Τουρκία: Νέα πυρκαγιά στη Σμύρνη – Σφοδροί άνεμοι πνέουν στην περιοχή
- Καιρός: Υψηλές θερμοκρασίες και ισχυροί άνεμοι
- Wall Street: Σε νέο υψηλό ο S&P 500 μετά τη συμφωνία ΗΠΑ – Βιετνάμ
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις