Η επένδυση είναι της ΕΛΛΗΜΕΤ και χαρακτηρίστηκε «Έργο ΔΑΜ» (Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης), ανοίγοντας τον δρόμο για νέα μεταλλουργική δραστηριότητα στη ζώνη απολιγνιτοποίησης Κοζάνης
Το χαρακτηρισμό ως «Έργο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης» έλαβε η επένδυση της ΕΛΛΗΜΕΤ Ελληνικά Μεταλλεία Α.Ε. για την ίδρυση και λειτουργία νέας μονάδας μεταλλουργικής επεξεργασίας εμπλουτισμένου χρωμίτη, με στόχο την παραγωγή σιδηροχρωμίου στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης. Η σχετική απόφαση είναι του υπουργείου Οικονομικών το οποίο αποδέχτηκε εισήγηση της Επιτροπής Αξιολόγησης Έργων ΔΑΜ Δυτικής Μακεδονίας και εντάσσει το έργο στη Ζώνη Απολιγνιτοποίησης Κοζάνης.
Η μονάδα προβλέπεται να εγκατασταθεί στη θέση Χαλβάδες, στο Δρέπανο του Δήμου Κοζάνης, με αντικείμενο τη μεταλλουργική κατεργασία εμπλουτισμένων κοιτασμάτων χρωμίτη από την περιοχή του Βούρινου. Σύμφωνα με στοιχεία που είχαν αναρτηθεί προς διαβούλευση στην Enterprise Greece, φορέας της επένδυσης είναι η ΕΛΛΗΜΕΤ, με κύριες δραστηριότητες την εκμετάλλευση μεταλλείων, την εξόρυξη και την επεξεργασία μεταλλευμάτων.
Η επένδυση έχει αναφερθεί ότι φθάνει τα 100 εκατ. ευρώ και αφορά καθετοποιημένο σχέδιο: εξόρυξη χρωμίτη, εμπλουτισμό και παραγωγή τελικού μεταλλουργικού προϊόντος. Σε πλήρη ανάπτυξη, η παραγωγική δυναμικότητα έχει εκτιμηθεί σε περίπου 27.000 τόνους σιδηροχρωμίου ετησίως, ενώ η απασχόληση μπορεί να ξεπεράσει τις 400 θέσεις εργασίας.
Η εξέλιξη έχει ιδιαίτερο βάρος για τη Δυτική Μακεδονία, καθώς συνδέει τη μεταλιγνιτική μετάβαση με βιομηχανική δραστηριότητα υψηλότερης προστιθέμενης αξίας. Το σιδηροχρώμιο αποτελεί κρίσιμη πρώτη ύλη για την παραγωγή ανοξείδωτου χάλυβα, ενώ η αξιοποίηση των κοιτασμάτων του Βούρινου θα μπορούσε να επαναφέρει την περιοχή στον μεταλλευτικό χάρτη μετά από χρόνια υποχώρησης της σχετικής δραστηριότητας.
Πρόεδρος της ΕΛΛΗΜΕΤ Ελληνικά Μεταλλεία Α.Ε. είναι ο γνωστός μεταλειολόγος Δημήτρης Κούτρας (πρώην ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Ακτωρ, Ιντρακάτ) και διευθύνων σύμβουλος ο Δημήτριος Μακρυδάκης. Επίσης, στη διοίκηση μετέχει Πέτρος Στρατουδάκης, ο οποίος ήταν διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Ψάθα: Σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες – Εκκένωση του οικισμού, νέο 112 για Αλεποχώρι και Λούμπα
- METLEN ENERGY & METALS PLC - TR-1: Standard form for notification of major holdings (Ορθή Επανάληψη)
- QUEST ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε. - Αγορά ιδίων μετοχών
- Ευρωπαϊκές αγορές: Κέρδη με φόντο τις ελπίδες αποκλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή
- Νέα σύμβαση της ΑΒΑΞ με το ΑΝΑΤΟΛΙΑ για την κατασκευή πανεπιστημιακού κτιρίου 4.500 τ.μ. στη Θεσσαλονίκη
- Σαουδική Αραβία: Μειώθηκαν οι εξαγωγές αργού τον Ιούλιο
- Τραμπ: «Η ηγεσία του Ιράν είναι απίστευτα διπρόσωπη!»
- CENERGY HOLDINGS S.A. - Ενημέρωση επενδυτών και αναλυτών επί των αποτελεσμάτων A’ εξαμήνου 2026
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








