Διεθνή

Προς υπογραφή η συμφωνία ΗΠΑ – Ιράν ενώ πληθαίνουν οι φωνές για τη μη δημοσιοποίηση του κειμένου

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή στην Google
Financialreport.gr

Ο Βανς ανέφερε ότι είναι πιθανό να μεταβεί στην Ελβετία και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ

Στο απομονωμένο και αυστηρά φυλασσόμενο θέρετρο του Μπούργκενστοκ, με θέα τη λίμνη της Λουκέρνης, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή η τελετή υπογραφής του Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν.

Ωστόσο το πλήρες κείμενο της συμφωνίας δεν έχει ακόμη δοθεί στη δημοσιότητα, γεγονός που προκαλεί αντιδράσεις τόσο στο εσωτερικό των ΗΠΑ όσο και διεθνώς.

Στην τελετή υπογραφής αναμένεται να παραστεί ο επικεφαλής της ιρανικής διαπραγματευτικής ομάδας και πρόεδρος του κοινοβουλίου, Μοχαμάντ Μπαγέρ Γαλιμπάφ, καθώς και ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς.

Παράλληλα ο Βανς ανέφερε ότι είναι «πιθανό» να μεταβεί στην Ελβετία και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Ο ΟΗΕ καταγράφει σημαντική μείωση των ανταλλαγών πυρών στα σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου

Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίκ δήλωσε ότι ο αριθμός των βλημάτων που εκτοξεύθηκαν μεταξύ του ισραηλινού στρατού και του Λιβάνου μειώθηκε σημαντικά την Κυριακή, φτάνοντας τα 174, έναντι 705 την προηγούμενη Κυριακή.

Όπως ανέφερε, από το σύνολο των περιστατικών, τα 169 αποδίδονται στον ισραηλινό στρατό και τα πέντε στη Χεζμπολάχ.

Ο Ντουζαρίκ κλήθηκε επίσης να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις για την κατάσταση που επικρατεί στον Λίβανο.

Τρίτο ιρανικό δεξαμενόπλοιο διέσχισε τη «γραμμή αποκλεισμού» των ΗΠΑ στον Κόλπο του Ομάν

Ένα τρίτο δεξαμενόπλοιο της Εθνικής Εταιρείας Δεξαμενόπλοιων του Ιράν (NITC), που μεταφέρει 1 εκατ. βαρέλια ιρανικού αργού πετρελαίου, πέρασε τη γραμμή αποκλεισμού του αμερικανικού ναυτικού στον Κόλπο του Ομάν, σύμφωνα με την υπηρεσία παρακολούθησης TankerTrackers.

Σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα X, η TankerTrackers ανέφερε ότι το Sonia I «εξήλθε της γραμμής αποκλεισμού» στις 01:11 GMT.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τα δεξαμενόπλοια Diona και Hero 2, που μετέφεραν συνολικά 3,8 εκατ. βαρέλια ιρανικού πετρελαίου, είχαν περάσει τη γραμμή αποκλεισμού την Τρίτη, ενώ το δεξαμενόπλοιο Stream κατευθυνόταν προς ιρανικά λιμάνια.

Η Τεχεράνη υποστηρίζει ότι το μνημόνιο κατανόησης που συμφωνήθηκε με τις ΗΠΑ προβλέπει τον άμεσο τερματισμό του δίμηνου ναυτικού αποκλεισμού των ιρανικών λιμανιών από την Ουάσινγκτον.

Προσθήκη του financialreport.gr ως
προτεινόμενη πηγή στην Google
googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu