Οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Βρετανίας προσπαθούν να μεσολαβήσουν και να πραγματοποιήσουν συνομιλίες για τα πυρηνικά με τον Ιρανό ομόλογό τους την Παρασκευή στη Γενεύη
Την ώρα που ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Ιράν μαίνεται και οι ΗΠΑ έχουν αποφασίσει να πάρουν μέρος σε αυτόν, οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Βρετανίας προσπαθούν να μεσολαβήσουν και να πραγματοποιήσουν συνομιλίες για τα πυρηνικά με τον Ιρανό ομόλογό τους την Παρασκευή στη Γενεύη. Αυτό μετέδωσε την Πέμπτη το πρωί το Reuters αποδίδοντας τις πληροφορίες σε γερμανική διπλωματική πηγή.
Οι υπουργοί θα συναντηθούν πρώτα με την κορυφαία διπλωμάτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Κάγια Κάλας, στη μόνιμη αντιπροσωπεία της Γερμανίας στη Γενεύη, προτού πραγματοποιήσουν κοινή συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν, ανέφερε η πηγή.
Στόχος των συνομιλιών μεταξύ Ιράν και Ευρωπαίων, οι οποίες, σύμφωνα με τη γερμανική πηγή, διεξάγονται σε συντονισμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι να πειστεί η ιρανική πλευρά να εγγυηθεί σθεναρά ότι θα χρησιμοποιήσει το πυρηνικό της πρόγραμμα αποκλειστικά για πολιτικούς σκοπούς.
Σύμφωνα με την πηγή, τις συνομιλίες θα ακολουθήσει δομημένος διάλογος σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων.
Το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι στόχος του είναι να εξαλείψει την ικανότητα της Τεχεράνης να αναπτύξει πυρηνικά όπλα. Το Ιράν αρνείται ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα προορίζεται για στρατιωτικούς σκοπούς.
Ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς τάχθηκε υπέρ της επίθεσης του Ισραήλ και εξόργισε την Τεχεράνη αυτή την εβδομάδα λέγοντας ότι οι Ιρανοί θα πρέπει να αποκλιμακώσουν ή να αντιμετωπίσουν την απειλή ακόμη μεγαλύτερης καταστροφής.
Εν τω μεταξύ, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γιόχαν Βάντεφουλ απηύθυνε έκκληση την Τετάρτη στους ηγέτες του Ιράν να εργαστούν για μια λύση που θα περιλαμβάνει διαβεβαιώσεις για το πυρηνικό του πρόγραμμα, λέγοντάς τους: «Ποτέ δεν είναι αργά για να προσέλθουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Αυξάνονται τα ασφάλιστρα πλοίων στη Μ. Ανατολή καθώς μαίνεται η σύγκρουση Ισραήλ – Ιράν
- ΔΥΠΑ: Παράταση στις αιτήσεις μέχρι την Κυριακή 22/6 για τους 28 βρεφονηπιακούς σταθμούς
- Ισπανία: «Όχι» στο ΝΑΤΟ για την αύξηση αμυντικών δαπανών στο 5% του ΑΕΠ
- Φωτιά σε χαμηλή βλάστηση σε Ασπρόπυργο και Τήνο
- ΥΠΕΞ: Δεκαέξι Έλληνες και οι οικογένειές τους απομακρύνθηκαν από το Ιράν
- Παράνομες επιδοτήσεις ΟΠΕΚΕΠΕ: Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έστειλε δικογραφία στη Βουλή για Βορίδη και Αυγενάκη
- Γαλλία: Προετοιμάζει τον επαναπατρισμό πολιτών από Ισραήλ και Ιράν
- Eurobank: Επιμένει ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, πλήττοντας τους πραγματικούς μισθούς
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις