Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) ανέφερε στη μηνιαία έκθεσή του την Τετάρτη ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου επιβραδύνεται εν μέσω περιορισμών λόγω Covid στην Κίνα και σημείωσε ότι αναμένει πως η ζήτηση θα αυξηθεί κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2022 (bpd) και κατά 2,1 εκατομμύρια bpd το 2023.
Η ζήτηση πετρελαίου από την Κίνα θα μειωθεί κατά 420.000 βαρέλια την ημέρα ή 2,7% φέτος, στην πρώτη ετήσια πτώση από την υποχώρηση κατά 1% το 1990, σημείωσε. Η πτώση εκείνης της χρονιάς είναι η μόνη που έχει καταγραφεί στα αρχεία του Οργανισμού, που χρονολογούνται από το 1984.
Οι εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας αυξήθηκαν κατά 220.000 bpd στα 7,6 εκατομμύρια bpd τον Αύγουστο, αλλά οι εξαγωγές της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκαν κατά 880.000 bpd από την αρχή του έτους σε 1,7 εκατομμύρια bpd.
Εν τω μεταξύ, οι εξαγωγές των Ηνωμένων Πολιτειών στην ΕΕ και στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν κατά 400.000 bpd στο 1,6 εκατομμύριο bpd και το Ιράκ, η Νορβηγία, η Γουιάνα και η Σαουδική Αραβία αύξησαν τις εξαγωγές στην ΕΕ καθώς η ήπειρος προσπαθεί να τερματίσει την εξάρτησή της από το ρωσικό πετρέλαιο, εν μέσω του πολέμου της Μόσχας στην Ουκρανία.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Παπαθανάσης: Όταν λάβουμε 2,3 δισ. ευρώ, θα έχει εκταμιευθεί το 65% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης
- Χρηματιστήριο: Πτώση 1,18% και λίγο πάνω από τις 2.030 μονάδες – Ράλι 5,42% από Lavipharm
- Μπέσεντ: Νίκη των επενδυτών αν καταργηθούν τα τριμηνιαία οικονομικά αποτελέσματα των εταιρειών
- Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Αποφάσεις για ΓΕΚ-Τέρνα, Κτήμα Κ. Λαζαρίδη, Μύλοι Κεπενού, Metlen και Dask Capital
- ΟΔΔΗΧ: Επανέκδοση ομολόγου στις 17 Σεπτεμβρίου με επιτόκιο 3,625% και έως 250 εκατ. ευρώ
- Wall Street: Νευρικότητα με το βλέμμα στη Fed
- Επιτροπή Ανταγωνισμού: Εγκρίθηκε η απόκτηση της Άκτωρ Παραχωρήσεις από την Aktor
- Ο ισραηλινός στρατός μπήκε στο κέντρο της πόλης της Γάζας
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις