Διεθνή

Proton: Απειλεί να εγκαταλείψει την Ελβετία λόγω νέων κανόνων παρακολούθησης

Financialreport.gr

Η Proton δεν είναι η μόνη που αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο πρόβλημα

Η εταιρεία πίσω από μια από τις καλύτερες υπηρεσίες VPN και κρυπτογραφημένου email, Proton, δήλωσε ότι θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει την Ελβετία εάν περάσουν οι νέοι προτεινόμενοι κανόνες παρακολούθησης που θέτουν σε κίνδυνο την ιδιωτικότητα των χρηστών της.

Σύμφωνα με πρόσφατη συνέντευξη στο Radio Télévision Suisse (RTS) στις 13 Μαΐου 2025, ο διευθύνων σύμβουλος της Proton, Andy Yen, χαρακτήρισε την προτεινόμενη τροποποίηση ως “σημαντική παραβίαση του δικαιώματος στην ιδιωτικότητα” που θα βλάψει επίσης τη φήμη της χώρας και την ικανότητά της να ανταγωνιστεί σε διεθνές επίπεδο.

“Αυτή η αναθεώρηση προσπαθεί να εφαρμόσει κάτι που έχει κριθεί παράνομο στην ΕΕ και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η μόνη χώρα στην Ευρώπη με περίπου ισοδύναμο νόμο είναι η Ρωσία”, δήλωσε ο Yen.

Η Ελβετία εξετάζει την τροποποίηση του νόμου περί παρακολούθησης, με ειδικούς να προειδοποιούν για τον κίνδυνο για την ασφαλή κρυπτογράφηση και την ανωνυμία στο διαδίκτυο στη χώρα. Συγκεκριμένα, η τροπολογία θα μπορούσε να απαιτήσει από όλες τις υπηρεσίες VPN, τις εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων και τα κοινωνικά δίκτυα να ταυτοποιούν και να διατηρούν δεδομένα χρηστών – μια υποχρέωση που σήμερα περιορίζεται στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας και τους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου.

Η προτεινόμενη τροπολογία στοχεύει στη διεύρυνση του αριθμού των παρόχων υπηρεσιών που στοχεύονται ώστε να συμπεριλάβει τους λεγόμενους “παράγωγους παρόχους υπηρεσιών”. Ουσιαστικά, οι νέες διατάξεις θα εισαγάγουν τρεις νέους τύπους πληροφοριών και δύο τύπους παρακολούθησης.

Εάν οι αλλαγές εγκριθούν, η Proton θα αναγκαστεί να τροποποιήσει τον τρόπο με τον οποίο το Proton Mail και το Proton VPN χειρίζονται την κρυπτογράφηση, παράλληλα με τις αυστηρές πολιτικές μη καταγραφής – κάτι που η εταιρεία δεν είναι διατεθειμένη να κάνει.

“Νομίζω ότι δεν θα έχουμε άλλη επιλογή από το να φύγουμε από την Ελβετία”, δήλωσε ο Yen. “Ο νόμος θα γίνει σχεδόν πανομοιότυπος με αυτόν που ισχύει σήμερα στη Ρωσία. Αντιμετωπίζουμε μια ιδιαίτερα προκλητική συνθήκη. Ως εταιρεία με έδρα την Ελβετία, θα λειτουργούμε με χαμηλότερο επίπεδο εμπιστευτικότητας συγκριτικά με την Google που εδρεύει στις Ηνωμένες Πολιτείες, κάτι που καθιστά ασύμβατο το επιχειρηματικό μας μοντέλο.”

Η Proton δεν είναι η μόνη που αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο πρόβλημα. Ένας νέος παίκτης στον κόσμο του VPN, η NymVPN, έχει επίσης αγωνιστεί δημόσια ενάντια στα σχέδια της ελβετικής κυβέρνησης από την αρχή. Μιλώντας στο TechRadar, ο συνιδρυτής και COO της Nym, Alexis Roussel, επιβεβαίωσε ότι η Nym θα κάνει το ίδιο και θα εγκαταλείψει την Ελβετία εάν επιβληθούν οι νέοι κανόνες παρακολούθησης.

Καθώς οι δημόσιες διαβουλεύσεις έληξαν στις 6 Μαΐου 2025, τώρα θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε τι θα αποφασίσει η ελβετική κυβέρνηση. Ωστόσο, ο Roussel επιβεβαίωσε στο TechRadar ότι υπήρξε σημαντική αντίδραση από πολιτικά κόμματα και ελβετικές εταιρείες.

Ορισμένα καντόνια, συμπεριλαμβανομένης της Γενεύης, έχουν μάλιστα επικαλεστεί το δικαίωμα στην ψηφιακή ακεραιότητα ως επιχείρημα κατά αυτών των κανόνων. Ο Roussel ήταν ο κύριος εμπνευστής της πρωτοβουλίας που εισήγαγε αυτό το νέο δικαίωμα για την προστασία της διαδικτυακής ιδιωτικότητας και των δεδομένων των πολιτών – στη Γενεύη το 2023 και στο Νεσατέλ το 2024 – με τη συναίνεση να ξεπερνά το 90%.

Ο Yen δήλωσε επίσης στο RTS ότι είναι πιο αισιόδοξος, παρά το γεγονός ότι επισήμανε πως αυτό το ζήτημα δείχνει την ανάγκη για μια πιο ισορροπημένη προσέγγιση όσον αφορά τη δημιουργία νέων νόμων.

“Αν μπορέσουμε να κάνουμε τη Βέρνη να υιοθετήσει λογικούς κανόνες που επιτρέπουν σε εταιρείες όπως η Proton να είναι ανταγωνιστικές στην Ελβετία και σε όλο τον κόσμο, θα μείνω, θα πάρω το διαβατήριό μου και θα συνεχίσω να επενδύω στην Ελβετία”, πρόσθεσε.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu