Αγορές

Πτώση του πετρελαίου εν μέσω των πυρηνικών διαπραγματεύσεων με το Ιράν

Financialreport.gr

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent υποχώρησαν 76 σεντς, ή 1,06%, στα 71 δολάρια το βαρέλι

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν κατά περίπου 1% τη Δευτέρα, καθώς οι ΗΠΑ και το Ιράν προετοιμάζονταν για τον τρίτο γύρο των πυρηνικών διαπραγματεύσεων, μετριάζοντας τους φόβους για κλιμάκωση της σύγκρουσης, ενώ οι νέες αυξήσεις των δασμών από τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ δημιούργησαν αβεβαιότητα για την παγκόσμια ανάπτυξη και τη ζήτηση καυσίμων.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent υποχώρησαν 76 σεντς, ή 1,06%, στα 71 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού West Texas Intermediate ήταν στα 65,75 δολάρια το βαρέλι, χαμηλότερα 75 σεντς, ή 1,10%.

Ο Τραμπ δήλωσε το Σάββατο ότι θα αυξήσει προσωρινά τους δασμούς από 10% σε 15% στις εισαγωγές των ΗΠΑ από όλες τις χώρες, το μέγιστο επιτρεπόμενο επίπεδο βάσει του νόμου, μετά την ακύρωση του προηγούμενου προγράμματος δασμών από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

«Τα νέα για τους δασμούς το Σαββατοκύριακο οδήγησαν σε κάποια ροή αποφυγής κινδύνου σήμερα το πρωί, η οποία είναι ορατή στην τιμή του χρυσού και των μελλοντικών συμβολαίων μετοχών των ΗΠΑ και αυτό επηρεάζει την τιμή του αργού πετρελαίου», δήλωσε ο αναλυτής της IG Markets, Tony Sycamore.

Η Κίνα δήλωσε τη Δευτέρα ότι προβαίνει σε «πλήρη αξιολόγηση» της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ σχετικά με τους δασμούς και κάλεσε την Ουάσιγκτον να καταργήσει τα «σχετικά μονομερή δασμολογικά μέτρα» που επιβλήθηκαν στους εμπορικούς της εταίρους.

Η απόφαση για τους δασμούς αντιστάθμισε τις αυξανόμενες ανησυχίες για στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν, οι οποίες οδήγησαν σε άνοδο των τιμών του Brent και του WTI κατά περισσότερο από 5% την περασμένη εβδομάδα.

Το Ιράν και οι ΗΠΑ θα πραγματοποιήσουν τον τρίτο γύρο των πυρηνικών συνομιλιών την Πέμπτη στη Γενεύη, δήλωσε την Κυριακή ο υπουργός Εξωτερικών του Ομάν, Badr Albusaidi.

Το Ιράν έχει δηλώσει ότι είναι διατεθειμένο να κάνει παραχωρήσεις σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα σε αντάλλαγμα για την άρση των κυρώσεων και την αναγνώριση του δικαιώματός του να εμπλουτίζει ουράνιο, δήλωσε ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος στο Reuters.

«Το Brent έχει τουλάχιστον 10 δολάρια ανά βαρέλι ως πριμ κινδύνου για το Ιράν, αλλά όσο η απειλή των αμερικανικών επιθέσεων κρέμεται πάνω από τις διπλωματικές προσπάθειες, με τη συνεχή υπενθύμιση από τον ναυτικό στόλο που έχει συγκεντρώσει η Ουάσιγκτον στη Μέση Ανατολή, είναι δύσκολο να δούμε το αργό πετρέλαιο να υποχωρεί σημαντικά», δήλωσε η Βαντάνα Χάρι, ιδρύτρια της εταιρείας ανάλυσης της αγοράς πετρελαίου Vanda Insights.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu