Μετά την απόφαση του Αώτσατου Δικαστηρίου να κρίνει παράνομους τους δασμούς που είχαν επιβληθεί βάσει IEEPA από τον Ντόναλντ Τραμπ, ενώ παραμένουν ερωτήματα για πιθανές επιστροφές δισεκατομμυρίων δολαρίων
Η Υπηρεσία Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι από τις 12:01 π.μ. (ώρα Ανατολικής Ακτής) την Τρίτη θα σταματήσει να εισπράττει τους δασμούς που είχαν επιβληθεί βάσει του Διεθνούς Νόμου περί Έκτακτης Ανάγκης Οικονομικών Δυνάμεων (IEEPA). Η απόφαση αυτή έρχεται περισσότερες από τρεις ημέρες μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, το οποίο έκρινε τους συγκεκριμένους δασμούς παράνομους.
Σε μήνυμά της προς τους εισαγωγείς μέσω του Συστήματος Μηνυμάτων Φορτίου (CSMS), η υπηρεσία ανέφερε ότι θα απενεργοποιήσει όλους τους σχετικούς δασμολογικούς κωδικούς που συνδέονται με προηγούμενες εντολές του πρώην Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την εφαρμογή του IEEPA.
Η διακοπή της είσπραξης αυτών των δασμών συμπίπτει με την επιβολή νέου, παγκόσμιου δασμού 15% από τον Τραμπ, αυτή τη φορά βάσει διαφορετικής νομικής διάταξης, ώστε να αντικατασταθούν οι δασμοί που ακυρώθηκαν από το Ανώτατο Δικαστήριο.
Η υπηρεσία δεν εξήγησε γιατί συνέχιζε να εισπράττει τους δασμούς για ημέρες μετά την απόφαση του Δικαστηρίου, ούτε διευκρίνισε αν και πώς θα γίνουν επιστροφές χρημάτων στους εισαγωγείς.
Διευκρινίστηκε επίσης ότι η αναστολή αφορά μόνο τους δασμούς που βασίζονταν στο IEEPA και δεν επηρεάζει άλλους δασμούς που είχαν επιβληθεί από τον Τραμπ, όπως εκείνους που βασίζονται στο άρθρο 232 (εθνική ασφάλεια) και στο άρθρο 301 (αθέμιτες εμπορικές πρακτικές).
Σύμφωνα με τα ξένα μέσα ενημέρωσης η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου ενδέχεται να θέσει υπό αμφισβήτηση δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα που είχε εισπράξει το αμερικανικό Δημόσιο από τους δασμούς IEEPA.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Renault, VW και Stellantis υψώνουν ευρωπαϊκό τείχος απέναντι στα κινεζικά EV
- Το Brent στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο καθώς προεξοφλείται συμφωνία ΗΠΑ – Ιράν
- Η τεχνητή νοημοσύνη ξαναγράφει τους κανόνες της Wall Street
- Η SpaceX μπήκε στο Nasdaq σαν πύραυλος και έδωσε ώθηση στη Wall Street
- Κοντά σε αρχική συμφωνία ΗΠΑ – Ιράν, παρά τη νέα ένταση στα Στενά του Ορμούζ
- «Χρυσός» Λάριν για τον Καναδά, 1-1 με τη Βοσνία
- ΗΠΑ – Παραγουάη: 4 – 1
- Πιερρακάκης στο ECOFIN: «Χωρίς ευρωπαϊκή εποπτεία δεν υπάρχει Ένωση Κεφαλαιαγορών»
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις









