Από 8 με 9 ευρώ προηγουμένως
Mε τη συγκομιδή της ελιάς να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και σε κάποιες περιοχές της χώρας να έχει ολοκληρωθεί, η τιμή παραγωγού του ελαιολάδου εδραιώνεται στην περιοχή των 5 – 6 ευρώ το κιλό, από 8 – 9 ευρώ που ήταν πέρυσι.
Η αποκλιμάκωση αυτή αναμένεται να περάσει και στα ράφια των σούπερ μάρκετ από τον Φεβρουάριο και μετά, με εκπροσώπους της βιομηχανίας να εκτιμούν ότι η τιμή του θα πέσει στα 9 -10 ευρώ το λίτρο, από 13 -14 ευρώ που είναι σήμερα.
Η μεγάλη πτώση των τιμών παραγωγού ελαιολάδου αποδίδεται στην αύξηση της παραγωγής έως και 50%, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.
Παρά την έντονη ξηρασία και τα προβλήματα που προκάλεσε στους καρπούς των δέντρων, η Ελλάδα αναμένεται να καταλάβει τη δεύτερη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε επίπεδο παραγωγής.
Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 250.000 τόνους από 130.000 – 140.000 πέρσι, παραμένοντας ωστόσο μικρότεροι από το ρεκόρ των 350.000 τόνων, την περίοδο 2022 – 2023.
Πιέσεις στις τιμές ασκούν και οι εισαγωγές ελαιολάδου στην Ευρώπη από την Τυνησία και την Τουρκία, η οποία φέτος αναμένεται να διπλασιάσει την παραγωγή της στους 400.000 τόνους, με το προϊόν να φεύγει από τους παραγωγούς ακόμα και στα 3,8 ευρώ το κιλό.
Σε ό, τι αφορά στο χύμα ελληνικό ελαιόλαδο, η τιμή του 17 κιλού τενεκέ κυμαίνεται σήμερα στα 120 ευρώ από 170 ευρώ την προηγούμενη χρονιά.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Δ. Θεοχαροπούλου: Νέα CRM & Loyalty Manager στην εταιρεία αθλητικών ειδών Decathlon
- Επιδρομή drones πλήττει λιμάνι της Ρωσίας κοντά στα σύνορα με τη Φινλανδία
- Η παγκόσμια ανησυχία για το πετρέλαιο δίνει ώθηση στο δολάριο
- Απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ και οι πληγέντες που είχαν μείνει εκτός στην πρώτη φάση
- ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Οι πληρωμές από σήμερα 23/3 έως τις 27/3
- Χωρίς ταξί η χώρα λόγω της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας των αυτοκινητιστών
- Αρχίζει στη Λάρισα η δικαστική διαδικασία για το δυστύχημα στα Τέμπη με 36 κατηγορούμενους (Βίντεο)
- Νέα κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή με ισραηλινά πλήγματα στην Ούρμια την 24η μέρα των συγκρούσεων
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








