Οι τεχνικές εργασίες για να καθοριστεί εάν η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση χρέους μετά την αναμενόμενη έξοδό της από το πρόγραμμα αργότερα φέτος έχουν αρχίσει, όπως δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ.
Όπως είπε, το «κούρεμα» χρέους από τους επενδυτές ή η αποδοχή απωλειών επί της αξίας του κρατικού χρέους, δεν θα αποτελεί μέρος της όποιας αναδιάρθρωσης, όταν η Ελλάδα φύγει από το πρόγραμμα διάσωσης.
«Οι τεχνικές εργασίες άρχισαν ώστε να είμαστε έτοιμοι το καλοκαίρι, που το πρόγραμμα θα τελειώσει» τόνισε ο Ρέγκλινγκ στους δημοσιογράφους, έπειτα από ομιλία του στο Τόκιο.
«Εάν η βιωσιμότητα του χρέους απαιτεί επιπρόσθετη ελάφρυνση, είμαστε προετοιμασμένοι γι’ αυτό, με την προϋπόθεση πως η Ελλάδα θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις της» πρόσθεσε.
Ο Ρέγκλινγκ εμφανίστηκε αισιόδοξος για την Ελλάδα, όπως σημειώνει το Reuters, ιδιαίτερα μετά την επιτυχή πώληση κρατικών ομολόγων της σε επενδυτές πριν την έξοδό της από το πρόγραμμα.
Το ΔΝΤ, που συμμετείχε στα δύο πρώτα προγράμματα της Ελλάδας, πιστεύει πως η ελάφρυνση του χρέους είναι απαραίτητη για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Η Γερμανία, από την πλευρά της, επιμένει εδώ και καιρό πως η Ελλάδα πρέπει να επικεντρωθεί στις μεταρρυθμίσεις.
Για να πείσουν το Ταμείο να συμμετάσχει στο τρίτο πρόγραμμα, οι κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωζώνης ανακοίνωσαν πέρσι πως το 2018 θα εξετάσουν την επέκταση της ωρίμανσης και των περιόδων χάριτος των δανείων τους προς την Ελλάδα με χρονικό ορίζοντα που φτάνει τα 15 χρόνια. Η ωρίμανση είναι τώρα στα 30 χρόνια.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Αισιόδοξος ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ για πτώση των τιμών της βενζίνης το καλοκαίρι
- Πέθανε ο Μάρκ Μόμπιους, ο θρύλος των αναδυόμενων αγορών
- ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣ ΑΘΗΝΩΝ Α.Ε. - Ανακοίνωση Αποφάσεων της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης
- ΟΛΘ: Αυξημένα κατά 9,7% τα καθαρά κέρδη στα 30,8 εκατ. ευρώ το 2025
- Τουρκία: Στους 9 οι νεκροί από τη νέα ένοπλη επίθεση σε σχολείο – Νεκρός ο 14χρονος δράστης
- ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Α.Ε. - Οικονομική έκθεση Ο.Λ.Θ. Α.Ε. (2025,Ετήσιος ισολογισμός,Ενοποιημένη)-iXBRL
- Ευρωπαϊκές αγορές: Έκλεισαν με απώλειες, τις πιο βαριές οι μετοχές των ειδών πολυτελείας
- ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Α.Ε. - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις







