Πρόσωπα

Ρέι Ντάλιο: Έρχονται αναταραχές στις αγορές – Κρατήστε μετρητά και μακριά από τα ομόλογα

Την ώρα που αυξάνονται οι ανησυχίες για τα επιτόκια και τα επίπεδα του πληθωρισμού, ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής, ιδρυτής της Bridgewater Associates, λέει ότι προτιμά για την ώρα να έχει στην κατοχή του ρευστό

Ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος επενδυτής και ιδρυτής της Bridgewater Associates, Ρέι Ντάλιο, ο οποίος μοιράζεται κορυφαίες στρατηγικές με τους νέους επενδυτές, σε μια συγκυρία που, όπως  σημειώνει το CNBC οι οικονομικές και γεωπολιτικές αντιξοότητες επιμένουν, όταν ρωτήθηκε πώς θα πρέπει να τοποθετήσει κεφάλαια ένας νέος επενδυτής, η συμβουλή του ήταν η εξής: Να βρίσκεται στις σωστές γεωγραφικές περιοχές, να διαφοροποιείται, να δίνει προσοχή στις επιπτώσεις των διαταραχών και να επιλέγει κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων που δημιουργούν οι νέες τεχνολογίες και τις χρησιμοποιούν «με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

«Θα ήθελα να έχω ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο, διότι αυτό που δεν γνωρίζω θα είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που γνωρίζω», δήλωσε ο Ντάλιο, ιδρυτής ενός από τα μεγαλύτερα hedge funds στον κόσμο.

«Η διαφοροποίηση μπορεί να μειώσει τους κινδύνους που διατρέχετε και χωρίς να τους μειώσει απότομα, αν ξέρετε πώς να το κάνετε σωστά», δήλωσε στη Σύνοδο Κορυφής του Ινστιτούτου Milken στη Σιγκαπούρη.

«Δώστε προσοχή στις επιπτώσεις των μεγάλων διαταραχών που πρόκειται να λάβουν χώρα, διότι ο κόσμος θα είναι ριζικά διαφορετικός σε πέντε χρόνια. Και θα γίνεται ριζικά διαφορετικός χρόνο με τον χρόνο», εξήγησε.

Η εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης έχει τραβήξει  την προσοχή του, ωστόσο ο Ντάλιο δήλωσε ότι συνιστά στους επενδυτές να τοποθετούν χρήματα σε εταιρείες που υιοθετούν αυτή τη νέα τεχνολογία, παρά σε εκείνες που τη δημιουργούν.

«Δεν χρειάζεται να διαλέξω αυτούς που δημιουργούν τις νέες τεχνολογίες. Πρέπει πραγματικά να διαλέξω αυτούς που χρησιμοποιούν τις νέες τεχνολογίες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», ανέφερε.

Ασία, μια συναρπαστική περιοχή

Μιλώντας στο ακροατήριο της Συνόδου Κορυφής στη Σιγκαπούρη, ο Ντάλιο δήλωσε ότι η Σιγκαπούρη που ουσιαστικά αποτελεί μια σύγχρονη πόλη – κράτος, είναι ένα «πολύ ιδιαίτερο μέρος, σε μια περιοχή που θα γίνει πολύ συναρπαστική».

«Το παγκόσμιο τοπίο αλλάζει, η παγκόσμια τάξη πραγμάτων αλλάζει … Και τη Σιγκαπούρη που ουσιαστικά λειτουργεί ως κόμβος, είναι ένα καταπληκτικό μέρος για να βρίσκεται κανείς».

Ερωτηθείς σχετικά με τον αυξανόμενο αριθμό οικογενειακών γραφείων (family offices) που δημιουργούνται στη Σιγκαπούρη, ο Dalio ανέφερε τις τρεις σημαντικότερες σκέψεις που πρέπει να κάνει κανείς όταν επιλέγει μια χώρα για να επενδύσει.

Μια χώρα πρέπει να έχει:

  1. A) καλή κατάσταση αποτελεσμάτων και ισολογισμού,
  2. B) περιβάλλον πολιτισμού όπου οι άνθρωποι εργάζονται με πνεύμα συνεργασίας για να κάνουν καλά πράγματα».

Γ) η πλευρά που παίρνει η χώρα όταν προκύπτει μια διεθνής σύγκρουση είναι επίσης ένας σημαντικός παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη, πρόσθεσε.

Μετρητά VS ομόλογα

Την ώρα που αυξάνονται οι ανησυχίες για τα αυξανόμενα επιτόκια και τα επίπεδα του πληθωρισμού, ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής, αναφέρει ότι προτιμά να συνεχίσει για την ώρα να έχει στην κατοχή του ρευστό και όχι ομόλογα.

«Δεν θέλω να κατέχω χρέος, ομόλογα και τέτοια πράγματα», είπε ο ιδρυτής της Bridgewater Associates, όταν ρωτήθηκε πώς θα διαχειριζόταν κεφάλαια στο τρέχον επενδυτικό περιβάλλον.

«Για την ώρα, νομίζω ότι τα μετρητά είναι καλά και τα επιτόκια είναι μια χαρά. Δεν νομίζω όμως ότι αυτό θα συνεχιστεί για πολύ», είπε.

Τα σχόλια του Ντάλιο έρχονται την ώρα που η απόδοση του αμερικανικού ομολόγου 30 ημερών σκαρφαλώνει πάνω από το 5%, ενώ οι επενδυτές μπορούν να πάρουν 4% από καταθέσεις και αποταμιευτικούς λογαριασμούς υψηλής απόδοσης.

Αυτό είναι το μεγάλο λάθος των νέων επενδυτών

Ο Ντάλιο αναφέρει ότι το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν οι περισσότεροι επενδυτές είναι «να πιστεύουν ότι οι αγορές που είχαν καλές επιδόσεις είναι καλές επενδύσεις και όχι πιο ακριβές».

Αυξανόμενο χρέος

Αναφερόμενος στον τρόπο αντιμετώπισης του αυξανόμενου παγκόσμιου χρέους, ο διάσημος διαχειριστής επεσήμανε ότι όταν το χρέος αντιπροσωπεύει σημαντικό μερίδιο της οικονομίας μιας χώρας, η κατάσταση «τείνει να επιδεινώνεται και να επιταχύνεται… επειδή πρέπει να έχεις επιτόκια αρκετά υψηλά για τον πιστωτή και όχι τόσο υψηλά ώστε να βλάπτουν τον οφειλέτη».

«Είμαστε στην κρίσιμη καμπή της επιτάχυνσης. Το πραγματικό πρόβλημα όμως ανακύπτει όταν οι ιδιώτες – επενδυτές δεν διακρατούν τα ομόλογα, γιατί πρόκειται για θέμα προσφοράς και ζήτησης: για τον έναν (σσ. το ομόλογο) ισοδυναμεί με χρέος και για τον άλλον με περιουσιακό στοιχείο», εξήγησε.

Ο Ντάλιο προειδοποίησε ότι οι επενδυτές θα πουλήσουν τα ομόλογά τους εάν δεν λαμβάνουν αρκετά υψηλά πραγματικά επιτόκια.

«Η [ανισορροπία] προσφοράς-ζήτησης δεν είναι μόνο η ποσότητα των νέων ομολόγων. Είναι το ζήτημα αν επιλέγετε να πουλήσετε τα ομόλογα ή όχι» εξήγησε επίσης.

Όταν  σημειώνεται sell – off στα ομόλογα, οι τιμές υποχωρούν και οι αποδόσεις αυξάνονται, καθώς έχουν αντιστρόφως ανάλογη σχέση. Ως αποτέλεσμα, το κόστος δανεισμού θα αυξηθεί και θα οδηγήσει σε αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων, θέτοντας έτσι σε δύσκολη θέση τις κεντρικές τράπεζες.

«Όταν τα επιτόκια ανεβαίνουν, η κεντρική τράπεζα πρέπει να κάνει μια επιλογή: Να τα αφήσει να ανέβουν και να έχει τις ανάλογες συνέπειες ή να τυπώσει χρήμα και να αγοράσει αυτά τα ομόλογα. Και αυτό έχει πληθωριστικές συνέπειες», ανέφερε ο Ντάλιο.

«Αυτό βλέπουμε να συμβαίνει τώρα. Προσωπικά πιστεύω ότι τα ομόλογα μακροπρόθεσμα δεν αποτελούν καλή επένδυση», τόνισε.

close menu