Στο τραπέζι η συμμετοχή Αμερικανού επενδυτή στους αγωγούς, σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου - Ο Λευκός Οίκος διαψεύδει πρόσφατες συζητήσεις, ενώ το Βερολίνο απορρίπτει την επαναλειτουργία τους
Αμερικανοί και Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν εξετάσει το ενδεχόμενο συμμετοχής Αμερικανού επενδυτή στους αγωγούς Nord Stream, επαναφέροντας στο προσκήνιο το ζήτημα της επιστροφής του ρωσικού φυσικού αερίου στη Γερμανία, ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται.
Σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται πέντε πρόσωπα με γνώση της υπόθεσης, στις συνομιλίες συμμετείχαν ο Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρός του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και απεσταλμένος στις προσπάθειες ειρήνευσης, και ο Κίριλ Ντμίτριεφ, στενός συνεργάτης του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.
Το ενδεχόμενο μιας τέτοιας συμφωνίας συνδέεται με την προσέγγιση του Κούσνερ ότι οι οικονομικές συνεργασίες μπορούν να δημιουργήσουν κίνητρα για τον τερματισμό του πολέμου. Θα μπορούσε, παράλληλα, να δώσει σε Αμερικανούς επενδυτές πρόσβαση στα έσοδα από τις ενεργειακές ροές προς την Ευρώπη μετά τη λήξη της σύγκρουσης.
Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες στη Μόσχα και στη Νέα Υόρκη. Δεν έχει διευκρινιστεί σε ποιον βαθμό συζήτησαν τον Nord Stream στις συγκεκριμένες επαφές, ωστόσο δύο πηγές του Reuters υποστήριξαν ότι το θέμα παραμένει στην ατζέντα.
Ο Λευκός Οίκος έδωσε διαφορετική εικόνα. Αξιωματούχος δήλωσε στο πρακτορείο ότι δεν υπήρξαν πρόσφατες συζητήσεις για τον Nord Stream, προσθέτοντας ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης με την αμερικανική αναπτυξιακή χρηματοδοτική υπηρεσία DFC και το υπουργείο Οικονομικών και να ωφελεί τις αμερικανικές επιχειρήσεις και τους φορολογουμένους.
Κυρώσεις, ευρωπαϊκές αντιδράσεις και εμπόδια στην ιδιοκτησία
Η προοπτική επαναλειτουργίας των αγωγών αντιμετωπίζει σημαντικά πολιτικά, νομικά και επιχειρηματικά εμπόδια. Αμερικανός αξιωματούχος εκτίμησε στο Reuters ότι μια συμφωνία είναι απίθανη μεσοπρόθεσμα, λόγω των κυρώσεων και των περιορισμών που ισχύουν.
Το Βερολίνο αντιτίθεται στην επανεκκίνηση. Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας και Ενέργειας δήλωσε ότι η χώρα έχει εξασφαλίσει εναλλακτικές πηγές εφοδιασμού και ότι οποιαδήποτε επαναλειτουργία απαιτεί κυβερνητική έγκριση, την οποία η γερμανική κυβέρνηση δεν επιθυμεί να δώσει.
Πριν από τη ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022, η Γερμανία προμηθευόταν από τη Ρωσία περισσότερο από το μισό φυσικό αέριο που κατανάλωνε. Η μείωση των ρωσικών παραδόσεων και οι υποθαλάσσιες εκρήξεις που προκάλεσαν ζημιές στους αγωγούς Nord Stream τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους ανέτρεψαν το ενεργειακό αυτό μοντέλο.
Οι συζητήσεις διεξάγονται μέσα σε κλίμα έντονης ευρωπαϊκής δυσπιστίας απέναντι στη Μόσχα. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανησυχούν ότι η Ρωσία αξιοποιεί τις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για να προωθήσει επιχειρηματικές συμφωνίες, χωρίς να επιδιώκει έναν άμεσο τερματισμό του πολέμου.
Στη Γερμανία, επικριτές μιας ενδεχόμενης συμφωνίας προειδοποιούν ότι η επαναφορά των ενεργειακών δεσμών θα ενίσχυε οικονομικά το Κρεμλίνο. Αντίθετα, η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) υποστηρίζει την επαναλειτουργία των αγωγών. Σύμφωνα με το Reuters, ο Ντμίτριεφ αναμένεται να συναντηθεί με την ηγεσία του κόμματος στις αρχές του επόμενου έτους για το ζήτημα των προμηθειών ρωσικού αερίου.
Πρόσθετες δυσκολίες προκύπτουν από το ιδιοκτησιακό καθεστώς της εταιρείας Nord Stream. Η Gazprom κατέχει το 51%, δύο γερμανικές εταιρείες μοιράζονται συνολικά το 31% και το υπόλοιπο ανήκει σε μία γαλλική και μία ολλανδική εταιρεία. Πηγή του πρακτορείου ανέφερε ότι οι Γερμανοί μέτοχοι επιδιώκουν να διατηρήσουν τις συμμετοχές τους, ώστε να διασφαλίσουν γερμανική επιρροή σε περίπτωση πώλησης του μεριδίου της Gazprom.
Ισχυρές αντιδράσεις αναμένονται επίσης από την Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής, που απορρίπτουν την ανανέωση των ενεργειακών δεσμών με τη Ρωσία.
Παράλληλα, σύμφωνα με δύο ακόμη πηγές του Reuters, οι Κούσνερ και Ντμίτριεφ συζητούν την πώληση διεθνών περιουσιακών στοιχείων της Lukoil, μεταξύ των οποίων διυλιστήρια και πρατήρια καυσίμων. Το υπό εξέταση σχέδιο προβλέπει την αγορά τους από κοινοπραξία της DFC και επενδυτών από το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σε συνδυασμό με άρση των σχετικών αμερικανικών κυρώσεων.
Οι επαφές αναδεικνύουν τη θέση της ενέργειας στις διαπραγματεύσεις Ουάσινγκτον και Μόσχας. Η μετατροπή τους σε συμφωνία, ωστόσο, παραμένει αβέβαιη, καθώς προσκρούει στις κυρώσεις, στην αντίθεση ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και στον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Απεργία εκπαιδευτικών στις 21 Οκτωβρίου σε Δημοτικά και Νηπιαγωγεία
- Πρόστιμα 1,29 εκατ. ευρώ από περισσότερους από 11.000 ελέγχους στην αγορά
- Φρένο στα έξυπνα γυαλιά με τεχνητή νοημοσύνη βάζει η Νορβηγία
- AKTOR: Παραδόθηκε αντιπλημμυρικό έργο στο Θριάσιο, παρουσία του υπουργού Χρίστου Δήμα
- Ελλάδα – Τουρκία: Νέος γύρος συνομιλιών στα Χανιά για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης
- Κυψέλη, Μετρό: Χρειάστηκε δικαστήριο για το αυτονόητο, να μάθουν οι κάτοικοι τι συμβαίνει κάτω από τα σπίτια τους
- Υπόθεση Βαλυράκη: Αθώοι με ψήφους 6-1 οι δύο κατηγορούμενοι αλιείς
- ΣΕΒ και ΠΟΕ συμφώνησαν για τη νέα τριετή Συλλογική Σύμβαση στον κλάδο πετρελαιοειδών
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις









