Επιχειρήσεις

Rio Tinto: Πτώση 16% στα κέρδη α’ εξαμήνου 2025

Financialreport.gr

Η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία εξόρυξης στον κόσμο ανέφερε υφιστάμενα κέρδη 4,8 δισ. δολαρίων

«Βουτιά» κατέγραψε η Rio Tinto στα κέρδη του πρώτου εξαμήνου, αγγίζοντας χαμηλό πέντε ετών, καθώς οι μεγαλύτερες εταιρείες εξόρυξης παγκοσμίως αντιμετωπίζουν μεταβλητότητα στις τιμές βασικών εμπορευμάτων και αυξανόμενη αβεβαιότητα λόγω των δασμών του Ντόναλντ Τραμπ.

Ειδικότερα, η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία εξόρυξης στον κόσμο ανέφερε υφιστάμενα κέρδη 4,8 δισ. δολαρίων, 16% χαμηλότερα σε σχέση με πέρυσι και κάτω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Η ενδιάμεση μερισματική διανομή μειώθηκε σε 1,48 δολάρια ανά μετοχή, από 1,77 δολάρια πέρυσι, σε ευθυγράμμιση με τη στρατηγική απόδοσης 50% των κερδών.

Η Rio Tinto εξακολουθεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το σιδηρομετάλλευμα, που αποτελεί τη βασική της πηγή εσόδων. Ωστόσο, οι τιμές του υποχώρησαν 13% σε ετήσια βάση, ενώ η εταιρεία δυσκολεύεται να διατηρήσει την παραγωγή υψηλής ποιότητας μεταλλεύματος από τα γερασμένα της ορυχεία.

Οι τιμές του σιδηρομεταλλεύματος μειώθηκαν σημαντικά, ενώ η εμπορική πολιτική των ΗΠΑ απειλεί τη ζήτηση για άλλα βασικά μέταλλα όπως το αλουμίνιο και ο χαλκός. Πρόκειται για τα τελευταία αποτελέσματα υπό τον απερχόμενο CEO Γιάκομπ Στάουσχολμ.

«Οι γεωπολιτικές εντάσεις και τα εμπορικά εμπόδια εξακολουθούν να αποτελούν βραχυπρόθεσμους οικονομικούς κινδύνους», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Rio Tinto την Τετάρτη. Η εταιρεία προειδοποίησε επίσης για αδυναμία στις αγορές ακινήτων σε Κίνα και ΗΠΑ.

Τα αποτελέσματα έρχονται σε κομβική στιγμή για την Rio Tinto, καθώς το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε να αντικαταστήσει τον Στάουσχολμ. Αν και ο Δανός CEO πέτυχε μερική ανάκαμψη της εταιρείας, κρίθηκε πως απαιτούνται νέες ιδέες.

Η εταιρεία εξακολουθεί να εξορύσσει επίσης χαλκό, αλουμίνιο και λίθιο, με την τελευταία κατηγορία να ενισχύει τη στρατηγική διαφοροποίησης.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu