Ο κεντρικός τραπεζίτης στην Αυστρία θεωρεί ότι πρέπει να συνεχιστεί και το Σεπτέμβριο η αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν έχει νικήσει τον πληθωρισμό και πιθανότατα πρέπει να αυξήσει ξανά τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο, ανέφερε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Robert Holzmann.
Ο Holzmann., ο οποίος είναι ο κεντρικός τραπεζίτης στην Αυστρία, δήλωσε σε συνέντευξή ότι η οικονομία δεν κινδυνεύει από ύφεση και ότι οι σφιχτές αγορές εργασίας σημαίνουν ότι τα εργατικά συνδικάτα μπορεί να επιτύχουν μεγάλες αυξήσεις στους μισθούς.
«Η οικονομία δεν τα πηγαίνει τόσο καλά όσο ελπίζαμε, αλλά την ίδια στιγμή, η επιβράδυνση δεν είναι τόσο γιγάντια ώστε να πρέπει να μιλήσουμε για πτώση σε ύφεση», είπε ο Holzmann. «Βλέπουμε μια στάσιμη οικονομία».
«Είμαι μεγάλος υπέρμαχος της έναρξης της συζήτησης για τον τερματισμό των επανεπενδύσεων PEPP νωρίτερα από ό,τι προβλέπεται επί του παρόντος», είπε ο Holzmann. «Εκτιμώ την ικανότητά του να αντιμετωπίζει τις εντάσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές, αλλά είναι καιρός να επιταχύνουμε» την ποσοτική σύσφιξη.
«Δεν έχουμε ακόμη ξεμπερδέψει με τον πληθωρισμό», είπε ο Holzmann, προσθέτοντας ότι θα παρακολουθεί όλες τις εισερχόμενες πληροφορίες για να αξιολογήσει τους κινδύνους για τις τιμές. «Εάν δεν υπάρχουν μεγάλες εκπλήξεις, βλέπω ότι υπάρχει περίπτωση να συνεχίσουμε με αυξήσεις επιτοκίων χωρίς παύση».
Την ίδια ώρα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αφήνει ασαφές τι θα πράξει στο μέλλον. Η ΚριστίνΛαγκάρντ δήλωσε την Παρασκευή από τις ΗΠΑ που βρέθηκε στο Jackson Hole της Federal Reserve (Fed), ότι ο πληθωρισμός παραμένει ανίκητος, αλλά δεν έδωσε κάποιο σημάδι για τη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 14 Σεπτεμβρίου, δίνοντας στους συναδέλφους της το περιθώριο να συζητήσουν δημόσια την ανάγκη για αύξηση του κόστους δανεισμού, εν αναμονή ανακοίνωσης κρίσιμων στοιχείων τις επόμενες ημέρες.
Ο Πορτογάλος Mario Centeno, ένας πιο ήπιος αξιωματούχος, απάντησε ότι οι αναδυόμενοι κίνδυνοι αρνητικών σημείων απαιτούν προσοχή. Αλλά ο Holzmann πιστεύει ότι αυτή δεν είναι στιγμή για δισταγμούς.
«Είναι καλύτερο να επιτύχουμε ένα μέγιστο επιτόκιο γρηγορότερα, κάτι που θα σημαίνει επίσης ότι θα μπορούμε τελικά να αρχίσουμε να μειώνουμε νωρίτερα», είπε.
Πρόσθεσε ότι η ΕΚΤ συνεχίζει να βρίσκεται «κάπως πίσω» στην καταπολέμηση του πληθωρισμού. Ερωτηθείς εάν αυτό σημαίνει ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων θα μπορούσαν να συνεχιστούν και μετά τον Σεπτέμβριο, είπε «όταν φτάσουμε στο 4%, τότε θα το συζητήσουμε ξανά».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Jan Κaras: Ο CEO του ΟΠΑΠ επενδύει στην Ελλάδα
- Ασφάλειες: Η αφαίμαξη με τα συμβόλαια υγείας συνεχίζεται – Έφθασαν τα ειδοποιητήρια με νέες αυξήσεις 9%
- Ιβάν Σαββίδης: «Πακετάρει» τα μέσα ενημέρωσης και ρίχνει νέο χρήμα στο Open
- Coca Cola 3E: Τί φέρνουν στην κατανάλωση οι γεωπολιτικές εντάσεις και η αύξηση του καφέ
- Ο Τέλης Μυστακίδης χρηματοδότης του νέου γηπέδου του ΠΑΟΚ
- Τουρκία: Ανέβασε χάρτη στην UNESCO που χωρίζει στα δύο το Αιγαίο
- Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην περιοχή του Μαραθώνα
- Τραμπ από G7: «Το Ιράν θέλει αποκλιμάκωση»
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις