Τουλάχιστον οκτώ άτομα τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τις αρχές του Κιέβου
Η Ρωσία επιτέθηκε στο Κίεβο και σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας με πυραύλους και drones το Σάββατο, πριν από την, όπως είπε ο Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κρίσιμη συνάντηση με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για την επίτευξη συμφωνίας που θα τερματίσει τον σχεδόν τετραετή πόλεμο.
Πριν από τις επιθέσεις, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι οι συνομιλίες του στη Φλόριντα την Κυριακή θα επικεντρωθούν στο έδαφος που θα ελέγχεται από κάθε πλευρά μετά τη διακοπή των εχθροπραξιών που ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο του 2022 με την εισβολή του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στη μικρότερη γείτονα της Ρωσίας, την πιο αιματηρή σύγκρουση στην Ευρώπη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Έκρηξεις ακούστηκαν στο Κίεβο καθώς οι μονάδες αεροπορικής άμυνας της Ουκρανίας τέθηκαν σε δράση, και ο στρατός ανακοίνωσε μέσω της εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram ότι είχαν αναπτυχθεί πύραυλοι. Η πολεμική αεροπορία ανέφερε ότι ρωσικά drones στόχευαν την πρωτεύουσα και περιοχές στο βορειοανατολικό και νότιο τμήμα της χώρας.
Τουλάχιστον οκτώ άτομα τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τις αρχές του Κιέβου.
Οι ρωσικές επιθέσεις οδήγησαν στο προσωρινό κλείσιμο των αεροδρομίων Rzeszow και Lublin στη νοτιοανατολική Πολωνία, δυτικά της Ουκρανίας, αφού οι πολωνικές ένοπλες δυνάμεις έστειλαν μαχητικά αεροσκάφη, σύμφωνα με ανάρτηση της Πολωνικής Υπηρεσίας Αεροναυτιλίας στο X.
Η Ρωσία δεν έκανε άμεσα σχόλια για τις επιθέσεις.
Την Πέμπτη το βράδυ, η Ρωσία χτύπησε τις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας και ενέτεινε τις επιθέσεις στη νότια περιοχή της Οδησσού, όπου βρίσκονται τα κύρια λιμάνια της Ουκρανίας, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές.
Εν μέσω των συνεχιζόμενων σφοδρών μαχών, το έδαφος παραμένει το κύριο διπλωματικό εμπόδιο. Ένα σχέδιο 20 σημείων στην εκστρατεία των ΗΠΑ για την επίτευξη ειρηνευτικού σχεδίου έχει ολοκληρωθεί κατά 90%, δήλωσε ο Ζελένσκι στους δημοσιογράφους στο Κίεβο.
Είπε ότι μια συμφωνία εγγύησης ασφάλειας μεταξύ της Ουκρανίας και των ΗΠΑ είναι σχεδόν έτοιμη – ένα βασικό στοιχείο, αφού οι εγγυήσεις στα πρώτα μετασοβιετικά χρόνια αποδείχθηκαν άχρηστες.
«Πολλά μπορούν να αποφασιστούν πριν από την Πρωτοχρονιά», έγραψε ο Ζελένσκι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ο Τραμπ δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν η κινητήρια δύναμη πίσω από τη διαδικασία.
«Δεν έχει τίποτα μέχρι να το εγκρίνω», δήλωσε ο Τραμπ στο Politico. «Οπότε θα δούμε τι έχει».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Κίνα: Πτώση 13,1% για τα βιομηχανικά κέρδη το Νοέμβριο
- Ονειρο Ευρωλίγκας στον ΠΑΟΚ με μπροστάρη τον Τέλη Μυστακίδη
- Η ψηφιακή πολιτική ανάβει φωτιές στις σχέσεις Ουάσιγκτον – Βρυξελλών
- Νιγηρία: Με πυραύλους από MQ-9 Reaper τα αμερικανικά πλήγματα εναντίον τζιχαντιστών
- Κίνα: Επιβραδύνει τις εγκρίσεις για αυτόνομη οδήγηση μετά από θανατηφόρο δυστύχημα
- e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ: Ο “χάρτης” των πληρωμών έως τις 2 Ιανουαρίου
- Ρωσία: Drones και πύραυλοι βομβαρδίζουν την Ουκρανία πριν από τη συνάντηση Ζελένσκι – Τραμπ
- Αγρότες: Κλείνουν την Εθνική οδό στα Μάλγαρα στο ρεύμα προς Αθήνα
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








