Διεθνή

Ρούβλι: Έπεσε σε χαμηλό 17 μηνών

Το ρωσικό νόμισμα έχασε περίπου το 25% της αξίας του φέτος - Στο στόχαστρο η κεντρική τράπεζα της χώρας

Το ρούβλι έχει υποχωρήσει σε χαμηλό 17 μηνών έναντι του δολαρίου καθώς η αύξηση των ρωσικών στρατιωτικών δαπανών και η κατάρρευση των εσόδων από τις εξαγωγές προσθέτουν πίεση σε ένα νόμισμα που υποφέρει από τις δυτικές κυρώσεις και την κλιμάκωση των εκροών κεφαλαίων.

Το ρωσικό νόμισμα έχασε περίπου το 25% της αξίας του φέτος και διαπραγματεύτηκε κάτω από 100 ρούβλια το δολάριο την Παρασκευή, καθώς εμφανίζονται οι επιπτώσεις του πολέμου με την Ουκρανία. Η πτώση υπεραντιστάθμισε την άνοδο του ρουβλίου πέρυσι, όταν η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ακολουθήθηκε από απότομη αύξηση των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Η πτώση επιταχύνθηκε τις τελευταίες εβδομάδες, αυξάνοντας την οικονομική πίεση στη Μόσχα αφού οι δυτικές κυρώσεις περιόρισαν τις εισροές κεφαλαίων και οι ευρωπαϊκές χώρες απογαλακτίστηκαν από τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ρωσίας, μειώνοντας τα έσοδα που λαμβάνει από τις πωλήσεις πετρελαίου.

Η εγχώρια οικονομία έχει ενισχυθεί από τις κρατικές δαπάνες για την άμυνα και τις κοινωνικές δαπάνες, όπως οι «πληρωμές στο φέρετρο» που λαμβάνουν οικογένειες στρατιωτών που πέθαναν στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία. Αλλά αυτό έχει επίσης αυξήσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού, ωθώντας το νόμισμα χαμηλότερα, σημειώνουν οι Financial Τimes.

«Πολύ λίγο νόμισμα έρχεται στη χώρα», είπε ο Βλαντιμίρ Μίλοφ, πρώην υφυπουργός Ενέργειας που τώρα βρίσκεται στην εξορία, καθώς αντιτίθεται στο Κρεμλίνο. «Οι εισαγωγές έχουν πλέον ανακάμψει στα προπολεμικά επίπεδα, μόνο που τώρα εισάγουμε όλα τα καταναλωτικά αγαθά και τα βιομηχανικά προϊόντα από την Κίνα, την Τουρκία, την Κεντρική Ασία και τα Εμιράτα, και όχι από τη Δύση. Πρέπει να πληρώσεις σε κάποιο νόμισμα, αλλά κανείς δεν θέλει ρούβλια».

Μια απότομη μείωση των επιτοκίων πέρυσι άσκησε περαιτέρω καθοδική πίεση στο ρούβλι. Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσικής Ομοσπονδίας μείωσε το επιτόκιο από 20% σε 7,5% σε λιγότερο από ένα χρόνο.

«Οι κρατικές δαπάνες χρησιμεύουν ως άμεσος αγωγός για την τόνωση των εισαγωγών, με μικρή υστέρηση», δήλωσε η Natalia Lavrova, ανώτερη οικονομολόγος στην BCS Global Markets. «Μια χαλαρή νομισματική πολιτική κάνει το ίδιο με μεγαλύτερη καθυστέρηση».

Σε μια σπάνια περίπτωση κριτικής εντός του συστήματος μετά την εισβολή, η ρωσική προπαγάνδα έσπευσε να κατηγορήσει την κεντρική τράπεζα, η επικεφαλής της οποίας, Elvira Nabiullina, έχει στοχοποιηθεί από τους σκληροπυρηνικούς της Ρωσίας επειδή ήταν «πολύ φιλελεύθερη» με την υποτίμηση του ρουβλίου.

Ωστόσο, υπάρχει μια αχτίδα ελπίδας για τη Μόσχα. Τα έσοδα από τις κύριες εξαγωγές της Ρωσίας, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, μειώθηκαν κατά πάνω από 40% τους πρώτους επτά μήνες του έτους σε σύγκριση με το 2022, καθώς τα εμπάργκο και το ανώτατο όριο τιμών που επέβαλε η G7 ώθησαν τις τιμές προς τα κάτω. Όμως, τον Ιούλιο άρχισαν να ανακάμπτουν, ξεπερνώντας τα 800 δισεκατομμύρια ρούβλια για πρώτη φορά από τότε που τέθηκαν σε ισχύ αυτά τα μέτρα.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu