Το νομοσχέδιο για την ίδρυση και λειτουργία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, που προβλέπει τη δημιουργία νέων αγορών ρεύματος και φυσικού αερίου, τέθηκε σήμερα σε δημόσια διαβούλευση από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Σκοπός του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, όπως επισημαίνεται από το υπουργείο, είναι η οργάνωση και η διαχείριση των Αγορών Ηλεκτρικής Ενέργειας (Αγορά Επόμενης Ημέρας, Ενδοημερήσια Αγορά και Αγορά Εξισορρόπησης), Φυσικού Αερίου, Περιβαλλοντικών Αγορών, ή και Ενεργειακών Χρηματοπιστωτικών Μέσων.
Στην Ανώνυμη Εταιρεία που θα συσταθεί με την επωνυμία «Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας» θα εισφερθούν ο κλάδος ηλεκτρικής ενέργειας και οι σχετικές αρμοδιότητες, ύστερα από απόσχιση από τον Λειτουργό της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ). Στην εταιρεία η συνολική συμμετοχή επιχειρήσεων, στις οποίες το Δημόσιο κατέχει το σύνολο ή την πλειοψηφία των δικαιωμάτων ψήφου, δεν επιτρέπεται να είναι μικρότερη του 35% του μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της.
Η όλη διαδικασία προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί σε διάστημα τριών μηνών από την ψήφιση του σχεδίου νόμου του ΥΠΕΝ, ώστε οι απαιτούμενοι μηχανισμοί να είναι έτοιμοι κατά την έναρξη του μοντέλου-στόχου (target model) για την αγορά ενέργειας, προς όφελος όλων των συμμετεχόντων στην αγορά.
Μετά την απόσχιση, στις αρμοδιότητες του ΛΑΓΗΕ θα παραμείνει η διαχείριση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και των Εγγυήσεων Προέλευσης, γι’ αυτό θα μετονομασθεί σε «Διαχειριστή ΑΠΕ και Εγγυήσεων Προέλευσης».
Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Γκουίντο Κροζέτο (Ιταλός ΥΠΑΜ): «Το ΝΑΤΟ δεν έχει, πλέον, λόγο ύπαρξης»
- Πούτιν: «Ολόκληρη η Ουκρανία είναι θεωρητικά δική μας»
- Σεισμός 4,6 Ρίχτερ στην Αμοργό
- Συντάξεις: Από 23 έως 27 Ιουνίου οι καταβολές
- Ευρωπαϊκές αγορές: Με απώλειες 1,5% ολοκλήρωσε την εβδομάδα ο Stoxx 600
- ElvalHalcor: Τι προβλέπει το πρόγραμμα δωρεάν διάθεσης μετοχών
- Fourlis: Διανέμει μικτό μέρισμα 0,15 ευρώ ανά μετοχή
- Quento (Qualco Group): Εξαγόρασε την Empedus A.E. έναντι 7 εκατ. ευρώ
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις