Οι δείκτες των ρολογιών πήγαν μια ώρα μπροστά
Μία ώρα μπροστά έδειξαν οι δείκτες των ρολόγια τα ξημερώματα (από 3 πμ πήγαν 4 πμ), καθώς μπήκε σε εφαρμογή η θερινή ώρα, η οποία θα ισχύσει μέχρι και την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου.
Η αλλαγή της ώρας γίνεται σύμφωνα με οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 19ης Ιανουαρίου 2001.
Γιατί αλλάζει η ώρα;
Ήδη από το 1784 ο Βενιαμίν Φραγκλίνος είχε εκφράσει πως η αλλαγή της ώρας θα επιφέρει εξοικονόμηση ενέργειας. Οι πόλεμοι και συγκεκριμένα κατά την διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι μεγάλες ανάγκες σε ενέργεια, έφεραν την πρώτη εφαρμογή της αλλαγής της θέσης των δεικτών με την Γερμανία να είναι η πρώτη χώρα που μετακίνησε την ώρα 60 λεπτά μπροστά το 1916. Την ίδια τακτική ακολούθησε και η Αγγλία, αλλά και οι Η.Π.Α.
Μετά την λήξη του Α’ Παγκοσμίου πολέμου, η τακτική αυτή δεν κρίθηκε απαραίτητη και σταμάτησε. Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος έφερε ξανά την θερινή ώρα.
Καθιέρωση στην Ελλάδα
Η Ελλάδα είχε επιχειρήσει την καθιέρωση της θερινής ώρας το 1932 χωρίς όμως επιτυχία. Η οριστική της καθιέρωση στην χώρα μας έγινε το 1975 μαζί με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Alpha Bank: Έναρξη διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών στο Χρηματιστήριο
- ΔΕΗ: Στο 4,98% μειώθηκε το ποσοστό της Covalis Capital LLP
- Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης: «Απαντάει» με non paper για το πρόστιμο της Κομισιόν στον ΟΠΕΚΕΠΕ
- Μπαράζ εκρήξεων στην Τεχεράνη – Ισραηλινές επιδρομές και σε πυρηνικές εγκαταστάσεις
- CNL Capital: Κατατέθηκε ο φάκελος αδειοδότησης για την ίδρυση της CNL Commercial Finance
- Ευρωσύμβουλοι: Από 19 Ιουνίου σε διαπραγμάτευση οι 250.000 νέες μετοχές από την αύξηση κεφαλαίου
- Alter Ego: Εγκρίθηκε το πρόγραμμα επανεπένδυσης μερίσματος
- ΓΣΕΒΕΕ: Στηρίζει τα συνεργεία αυτοκινήτων για απόσυρση του ψηφιακού πελατολογίου
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις