Το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της NIS ανήκει σε ρωσικές εταιρίες με μεγαλύτερη την Gazprom Njeft
Οι κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της σερβικής πετρελαϊκής βιομηχανίας NIS άρχισαν να εφαρμόζονται από σήμερα το πρωί. Οι κυρώσεις επιβλήθηκαν εξαιτίας του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της εταιρίας. Το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της NIS ανήκει σε ρωσικές εταιρίες με μεγαλύτερη την Gazprom Njeft, η οποία θεωρείται χρηματοδότης της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Οι κυρώσεις κατά της NIS αποφασίστηκαν τον Ιανουάριο του 2025 και αναβλήθηκαν οχτώ φορές με την προσδοκία ότι το σερβικό δημόσιο θα επιβάλει αλλαγές στην ιδιοκτησία της εταιρίας. Όλες οι προσπάθειες που έγιναν από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δεν απέδωσαν καρπούς, αφού οι Ρώσοι αρνούνται να αποχωρήσουν από την NIS.
Η σερβική κυβέρνηση επανειλημμένως δήλωσε την πρόθεση να εξαγοράσει το δημόσιο το πακέτο των μετοχών που κατέχουν οι ρωσικές εταιρίες και πάντα η απάντηση ήταν αρνητική.
Στην NIS, το 44,9% των μετοχών ανήκει στην Gazprom Njeft, το 11,3% σε μία θυγατρική της εταιρία, την Intelligence με έδρα την Αγία Πετρούπολη, και το 29,9% στο σερβικό δημόσιο. Οι υπόλοιπες μετοχές ανήκουν σε μικρούς επενδυτές.
Οι αμερικανικές κυρώσεις ενδέχεται να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στην λειτουργία της εταιρίας, αφού κανένας χρηματοπιστωτικός οργανισμός δεν θα διακινδυνεύσει την συνεργασία με μία εταιρία που βρίσκεται στην μαύρη λίστα των ΗΠΑ.
Αμφίβολη θεωρείται και η ομαλή προμήθεια αργού πετρελαίου από την Ρωσία, το οποίο μέχρι σήμερα λάμβανε μέσω του παλαιού γιουγκοσλαβικού αγωγού JANAF που ξεκινάει από το λιμάνι της Ριέκα στην Κροατία και καταλήγει στο Βελιγράδι.
Η διεύθυνση της NIS ανακοίνωσε ότι έλαβε τα μέτρα της για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.
«Η NIS έχει εξασφαλίσει επαρκή αποθέματα πετρελαίου για διύλιση αυτή τη στιγμή, ενώ τα βενζινάδικα εφοδιάζονται τακτικά με όλα τα είδη πετρελαιοειδών», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Το μερίδιο της NIS στην αγορά καυσίμων – βενζίνη και ντίζελ- στην Σερβία φτάνει το 80%, γεγονός που προβληματίζει τον κόσμο.
Τις τελευταίες ημέρες σημειώθηκε αυξημένη κίνηση στα πρατήρια καυσίμων με τους περισσότερους οδηγούς να γεμίζουν τα ρεζερβουάρ των αυτοκινήτων τους.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Ερχεται το ψηφιακό Μητρώο Ακινήτων με τσουχτερά πρόστιμα έως και 1.000 ευρώ για λάθος δηλώσεις
- Φάρμα Μητσόπουλος: Επενδύει 30 εκατ. ευρώ στο ελληνικό χοιρινό
- Αιματηρή συμπλοκή με έναν νεαρό νεκρό στην Καλλιθέα
- Το ισχυρό δολάριο σπρώχνει το γιεν σε χαμηλό 40 ετών και οδηγεί σε πτώση τον χρυσό
- Υποχωρούν οι τιμές του πετρελαίου μετά την αρχική συμφωνία για τα Στενά του Ορμούζ
- Ανοδος για τις ασιατικές μετοχές, καθώς τα κέρδη της Micron διαλύουν τους φόβους για την ΑΙ
- Ισχυρότατος διπλός σεισμός, 7,2 και 7,5 Ρίχτερ ισοπέδωσε κτήρια στη Βενεζουέλα και προκάλεσε τεράστιες καταστροφές
- Wall Street: Κλείσιμο χωρίς κατεύθυνση παρά τις πιέσεις σε τίτλους εταιρειών της τεχνολογίας
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις









