Η ελληνική οικονομία ανακάμπτει σταδιακά, κυρίως ως αποτέλεσμα του δυναμισμού των εξαγωγών και της ενίσχυσης της ιδιωτικής κατανάλωσης, επισημαίνει ο ΣΕΒ στο μηνιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων.
Συγκεκριμένα, για την αύξηση 2,2 % του ΑΕΠ κατά το 3ο τρίμηνο του 2018, ο ΣΕΒ επισημαίνει ότι η ανάπτυξη της οικονομίας είναι αποτέλεσμα κυρίως της αύξησης των εξαγωγών αγαθών (+7,9%) και υπηρεσιών (+8,0%), καθώς και της περαιτέρω ενίσχυσης της ιδιωτικής κατανάλωσης (+0,7%).
Σύμφωνα με την ανάλυση του Συνδέσμου, η πτώση -23,2% των επενδύσεων στο τρίτο τρίμηνο του 2018 οφείλεται κυρίως στην επίδραση βάσης μετά τη μεγάλη αύξηση το αντίστοιχο τρίμηνο του 2017, ιδίως σε κατασκευές πλην κατοικιών (+26,1% στο σύνολο των επενδύσεων σε πάγια και +89,4% σε κατασκευές πλην κατοικιών). Τονίζει ακόμη ότι η μεικτή εικόνα των επενδύσεων αποδίδεται αφενός στο 9μηνο του έτους στις μεταβολές των εισαγωγών πλοίων και αφετέρου ειδικά στο 3ο τρίμηνο στην ολοκλήρωση μεγάλων κατασκευαστικών έργων το 2017. Ταυτόχρονα, η εικόνα των επενδύσεων στις υπόλοιπες κατηγορίες παγίων είναι θετική (κατοικίες +20,8%, αγροτικά προϊόντα +5,7%, μεταφορικός εξοπλισμός +154,5%, εξοπλισμός ΤΠΕ +16,5% και μηχανήματα +18,4%).
Ο ΣΕΒ υπογραμμίζει ότι η οικονομία δεν δείχνει ακόμα να έχει εισέλθει σε ισχυρή ανάπτυξη, γεγονός που αποτυπώνεται και στις μετριοπαθείς μεσοπρόθεσμες προβλέψεις των διεθνών οργανισμών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΟΟΣΑ, ΔΝΤ) για ανάπτυξη κοντά στο +2% τα επόμενα χρόνια. “Η αυξανόμενη αβεβαιότητα στον υπόλοιπο κόσμο, καταλήγει, μπορεί να έχει επιπτώσεις στην αναιμική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Η πραγματικότητα αυτή απαιτεί η χώρα να εισέλθει σε μια πιο ισχυρή και δυναμική πορεία ανάπτυξης, με περαιτέρω βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος αλλά και επενδύσεις που δημιουργούν απασχόληση και σταθερά εισοδήματα”.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Μέση Ανατολή: Σε απόγνωση οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα, αναζητούν ασφαλές μέρος στο νότο
- Νέα Ζηλανδία: Η οικονομία συρρικνώνεται, ενισχύονται οι προσδοκίες για μεγαλύτερες μειώσεις των επιτοκίων
- Μικτές τάσεις στις αγορές μετά τη μείωση των επιτοκίων από τη Fed
- ΑΑΔΕ: Μόλις το 6% υπέβαλε αίτηση για εξαγορά καταπατημένων εκτάσεων σε ένα χρόνο
- Καιρός: Πτώση της θερμοκρασίας – Θυελλώδεις βοριάδες στο στο Αιγαίο
- Wall Street: Κέρδη για τον Dow Jones, μετά τη μείωση επιτοκίων της Fed
- Μειώθηκαν οι ζημιές της Νέας Τηλεόρασης (Star Channel), της οικογένειας Βαρδινογιάννη
- Η Fed μείωσε το βασικό επιτόκιο των ΗΠΑ κατά 0,25%
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις