Ευκαιρία για αύξηση των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων προς τη χώρα μας για την περίοδο 2021-2027 διαβλέπει ο ΣΕΒ με αφορμή τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αύξηση των πόρων αλλά και για εισαγωγή ποιοτικών στοιχείων στην κατανομή τους, πέρα από το κατά κεφαλήν ΑΕΠ που είναι σήμερα το αποκλειστικό κριτήριο.
Τονίζει ωστόσο, αφενός, ότι η υιοθέτηση της πρότασης συναντά πολιτικές αντιδράσεις στην ΕΕ και αφετέρου, ότι το σύστημα διαχείρισης των Κοινοτικών πόρων στη χώρα μας «χειραγωγήθηκε σε πολλές περιπτώσεις από πελατειακές σχέσεις με αποτέλεσμα την κατεύθυνσή τους σε μη παραγωγικές δραστηριότητες», κάτι που δεν πρέπει να ξανασυμβεί.
Η πρόταση της Κομισιόν, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο δελτίο του ΣΕΒ, προβλέπει την αύξηση του προϋπολογισμού για την επταετία 2021-2027 σε 1,28 τρις. Ευρώ, έναντι 1,09 τρις. που είναι για την περίοδο 2014 – 2020.
Επιπλέον η Κομισιόν εισηγείται σημαντικές αλλαγές στην κατανομή του, και συγκεκριμένα:
-Τη σύνδεση των πόρων με τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών (κράτος δικαίου) στα κράτη μέλη.
-Την εισαγωγή κριτηρίων όπως η ανεργία (κυρίως των νέων), η κλιματική αλλαγή και η εισδοχή/ένταξη μεταναστών , πέρα από το κατά κεφαλήν ΑΕΠ το οποίο θα παραμείνει ωστόσο το κύριο κριτήριο (με ειδικό βάρος 80%).
«Οι προτεινόμενες αυτές αλλαγές σηματοδοτούν για τη χώρα μας μια πιθανώς ουσιαστική αύξηση των διαθέσιμων κονδυλίων.
Αν γίνει αποδεκτή αυτή η πρόταση, αναμένεται σημαντική μεταφορά πόρων από τις χώρες της Κεντρικής Ανατολικής Ευρώπης προς χώρες του νότου, συμπεριλαμβανομένης φυσικά και της Ελλάδας», τονίζει ο ΣΕΒ.
Τονίζει ωστόσο ότι ορισμένες χώρες (Αυστρία, Ολλανδία, Δανία, Σουηδία) δήλωσαν ήδη αντίθετες ενώ κρίσιμο ζήτημα αποτελεί η κάλυψη του κενού που δημιουργείται στον προϋπολογισμό από την αποχώρηση της Μ. Βρετανίας σε συνδυασμό με την απροθυμία των μεγάλων κρατών μελών να ενισχύσουν το ύψος της συνεισφοράς τους.
Ο ΣΕΒ σημειώνει ακόμη ότι οι κοινοτικοί πόροι έχουν συμβάλει καθοριστικά στη μεταμόρφωση της Ελλάδας τις προηγούμενες δεκαετίες, κυρίως σε ό,τι αφορά κρίσιμες υποδομές καθώς η χώρα μας είναι 6η μεταξύ των 28 με τη μεγαλύτερη θετική συμβολή κοινοτικών κονδυλίων στο ΑΕΠ της και διαχρονικά έχει ωφεληθεί σημαντικά από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε «Η Ελληνική Πολιτεία, καταλήγει, θα πρέπει εγκαίρως να διαμορφώσει τις θέσεις και τους στόχους της -σε στενή συνεργασία με τους φορείς εκπροσώπησης της επιχειρηματικότητας- ως προς τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση του νέου κοινοτικού προϋπολογισμού για τις ανάγκες της παραγωγικής αναδιάρθρωσης της οικονομίας».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Αλλάζει στάση και απειλεί πάλι ο Πούτιν μετά την φερόμενη επίθεση στην κατοικία του
- Χαμάς: Δεν θα παραδώσουμε τα όπλα όσο συνεχίζεται η κατοχή
- Τραμπ και Νετανιάχου συζητούν για τη δεύτερη φάση του σχεδίου στη Γάζα
- Αλλάζει ο κανονισμός του οφσάιντ στο ποδόσφαιρο
- ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ - Ανακοίνωση προς το επενδυτικό κοινό
- ΦΟΥΝΤΛΙΝΚ Α.Ε.Β.Ε. ΤΡΟΦ., ΑΝΤΙΠΡΟΣ/ΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΝΟΜΩΝ - ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ
- Μήνυμα στήριξης στους αγρότες από Μαρία Καρυστιανού: Παρούσα στο μπλόκο της Νίκαιας
- Μητσοτάκης: Οι αγρότες τραμπουκίζουν όσους θέλουν να συνομιλήσουν μαζί μας
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








