Παρουσιάστηκαν μέτρα και προτάσεις για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών προβλημάτων του κλάδου
Σειρά προβλημάτων και εκκρεμών θεμάτων που αφορούν στον ελαιοκομικό τομέα και κυρίως στην μεταποίηση, τυποποίηση, εμπορία και διακίνηση του ελαιολάδου, γνωστοποίησε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Τυποποίησης Ελαιολάδου – ΣΕΒΙΤΕΛ.
Μέσα από αναλυτική συζήτηση και παρουσίαση στους εκπροσώπους του Τύπου, αναπτύχθηκαν από τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Κωσταντίνο Κουτσιούμπη, τον παριστάμενο Πρόεδρο της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης ελαιολάδου – ΕΔΟΕ Μανώλη Γιαννούλη καθώς και τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Τυποποιητών Ελαιολάδου Κρήτης – ΣΥΤΕΚ Γιώργο Ανδρεαδάκη, τεκμηριωμένα μέτρα και προτάσεις για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών προβλημάτων του κλάδου, με στόχο την ανάπτυξη, την βιωσιμότητα και την εξωστρέφεια των επιμέρους τομέων παραγωγής και μεταποίησης.
«Η αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του ελληνικού ελαιολάδου με την παράλληλη ανάδειξή του σε προϊόν-πρεσβευτή της χώρας στις διεθνείς αγορές είναι μια από τις βασικότερες επιδιώξεις των επαγγελματικών μας οργανώσεων» κατέληξαν οι συμμετέχοντες εισηγητές.
Τα θέματα που παρουσιάστηκαν, ήταν συνοπτικά τα επόμενα:
– ανάγκη καταγραφής των κατευθυντήριων γραμμών για την ανάπτυξη και υλοποίηση Εθνικής Στρατηγικής για το Ελληνικό Ελαιόλαδο, με σαφείς προτάσεις, δεσμεύσεις και δράσεις.
– διαρκή συνεργασία των αρμόδιων υπουργείων με τους θεσμικούς φορείς για την τήρηση της υλοποίησης των στόχων.
– μέτρα αντιμετώπισης του υψηλού κόστους παραγωγής του ελληνικού ελαιολάδου
– εξυγίανση τη εσωτερικής αγοράς και αντιμετώπιση των στρεβλώσεων κυρίως λόγω της εκτεταμένης μη νόμιμης διακίνησης χύμα ελαιολάδου τόσο στο λιανικό εμπόριο όσο και στους χώρους μαζικής εστίασης.
– ενίσχυση των ελέγχων, διασφάλιση της ιχνηλασιμότητας, βελτίωσης της ενημέρωσης των καταναλωτών και πάταξη φαινομένων νοθείας.
– προώθηση των εξαγωγών με ανάπτυξη συντονισμένης στρατηγικής προώθησης του ελληνικού ελαιολάδου στις διεθνείς αγορές και δημιουργία ισχυρής εθνικής ταυτότητας για στοχευμένη προσέγγιση αγορών υψηλής προστιθέμενης αξίας.
– περαιτέρω βελτίωση, διασφάλιση και προβολή της εξαιρετικής ποιότητας του ελληνικού ελαιολάδου.
– ενημέρωση των παραγωγών για την υποχρέωση τήρησης των κανόνων για τις ορθές καλλιεργητικές πρακτικές αλλά και τους κινδύνους από την χρήση φυτοφαρμάκων και λοιπών σκευασμάτων.
– δημιουργία αυτοτελούς ΚΑΔ «Τυποποίησης Ελαιολάδου» (βάσει του ισχύοντος ΚΑΔ οι τυποποιητές ελαιολάδου θεωρούνται «υπεργολάβοι») για την ένταξη στον Αναπτυξιακό Νόμο.
– κατάταξη του Πυρηνελαίου ως «αγροτικό προϊόν» αντί του σημερινού χαρακτηρισμού ως «απόβλητο» με παράλληλη ένταξή του στα επενδυτικά Προγράμματα χρηματοδότησης του ΥπΑΑΤ.
– αναφορά στις προοπτικές της παγκόσμιας παραγωγής κατά την προσεχή ελαιοκομική περίοδο 2025/2026 και προσδοκίες για την ομαλοποίηση του επιπέδου των τιμών πρώτης ύλης και τελικού προιόντος.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Γκουίντο Κροζέτο (Ιταλός ΥΠΑΜ): «Το ΝΑΤΟ δεν έχει, πλέον, λόγο ύπαρξης»
- Πούτιν: «Ολόκληρη η Ουκρανία είναι θεωρητικά δική μας»
- Σεισμός 4,6 Ρίχτερ στην Αμοργό
- Συντάξεις: Από 23 έως 27 Ιουνίου οι καταβολές
- Ευρωπαϊκές αγορές: Με απώλειες 1,5% ολοκλήρωσε την εβδομάδα ο Stoxx 600
- ElvalHalcor: Τι προβλέπει το πρόγραμμα δωρεάν διάθεσης μετοχών
- Fourlis: Διανέμει μικτό μέρισμα 0,15 ευρώ ανά μετοχή
- Quento (Qualco Group): Εξαγόρασε την Empedus A.E. έναντι 7 εκατ. ευρώ
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις