Μήνυμα ισχυρής συμμαχίας των δυο χωρών κατά της ηγεμονίας των ΗΠΑ
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ ξεκίνησαν διμερείς συναντήσεις στη Μόσχα, δίνοντας έμφαση στη συμμαχία τους, καθώς επιδιώκουν να ανατρέψουν την παγκόσμια τάξη υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως μεταδίδει το Bloomberg.
Η Ρωσία και η Κίνα έχουν «μια πλήρως ανεπτυγμένη εταιρική σχέση και στρατηγικά συμφέροντα», δήλωσε ο Πούτιν την Πέμπτη κατά τη διάρκεια των συνομιλιών. «Αναπτύσσουμε τους δεσμούς μας προς όφελος και των δύο λαών μας και όχι ενάντια σε οποιονδήποτε».
Ο Σι δήλωσε ότι η Κίνα θα «υπερασπιστεί αποφασιστικά» τα συμφέροντά της καθώς και εκείνα της Ρωσίας και άλλων αναπτυσσόμενων χωρών.
Το τετραήμερο ταξίδι του Σι στη Μόσχα ξεκίνησε την Τετάρτη και συμπίπτει με τον εορτασμό της 80ής επετείου από τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στη Ρωσία, με ηγέτες από περισσότερες από 20 χώρες να αναμένονται να παραστούν. Μεταξύ αυτών και ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.
Ο Πούτιν δήλωσε ότι τα κινεζικά στρατεύματα που θα συμμετάσχουν στη στρατιωτική παρέλαση της 9ης Μαΐου στην Κόκκινη Πλατεία θα αποτελέσουν το μεγαλύτερο ξένο απόσπασμα.
Αυτή είναι η πρώτη φορά που οι δύο ηγέτες συναντώνται αυτοπροσώπως από τότε που ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ξεκίνησε τον εμπορικό του πόλεμο. Οι δασμοί και οι αμυντικές πολιτικές του Τραμπ έχουν προκαλέσει εντάσεις με συμμάχους από την Ευρώπη έως την Ιαπωνία και έχουν απομακρύνει την κυβέρνησή του από διεθνείς θεσμούς.
Αυτό έχει συμβάλει στην αποστολή της Κίνας να αμφισβητήσει την παγκόσμια τάξη υπό την ηγεσία των ΗΠΑ -αποστολή στην οποία έχει ενωθεί με τη Ρωσία, ειδικά μετά την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.
Η Κίνα έχει προσφέρει στη Μόσχα μια οικονομική και διπλωματική σανίδα σωτηρίας μετά την έναρξη του πολέμου από το Κρεμλίνο. Οι δύο ηγέτες είχαν ανακοινώσει μια «φιλία χωρίς όρια» λίγο πριν ξεκινήσει η εισβολή του 2022.
Στην ατζέντα των συναντήσεων της Πέμπτης περιλαμβάνονται ο πόλεμος, οι σχέσεις Ρωσίας – ΗΠΑ, καθώς και η συνεργασία στο πλαίσιο της ομάδας BRICS και της G20, σύμφωνα με τον Γιούρι Ουσακόφ, σύμβουλο εξωτερικής πολιτικής του Κρεμλίνου, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax.
Οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν επίσης οικονομικά και ενεργειακά ζητήματα, μεταξύ των οποίων και ο προτεινόμενος αγωγός φυσικού αερίου «Power of Siberia 2», και θα ενημερώσουν τους δημοσιογράφους, σύμφωνα με τον Ουσακόφ.
Η Ρωσία προσπαθεί να εξασφαλίσει τη συμφωνία της Κίνας για τον αγωγό, ο οποίος θα περνά μέσω Μογγολίας. Το Πεκίνο εμφανίζεται διστακτικό να ολοκληρώσει τη συμφωνία, επικαλούμενο ότι δεν έχει επείγουσα ανάγκη για καύσιμα και προτιμά να διατηρεί ποικιλία προμηθευτών, χωρίς να εξαρτάται από μία μόνο χώρα.
Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι άνευ προηγουμένου κυρώσεις της Δύσης έχουν ωθήσει τη Μόσχα να ενισχύσει τις εμπορικές της σχέσεις με την Κίνα. Το διμερές εμπόριο έφτασε σε νέο ρεκόρ ύψους 245 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2024, σημειώνοντας αύξηση 68% σε σχέση με το 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία των κινεζικών τελωνείων.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Ευρωκοινοβούλιο: Ενέκρινε το νομοσχέδιο για ευελιξία των κανόνων αποθήκευσης φυσικού αερίου
- ΠΣΕ: Ισχυρές αυξήσεις στις εξαγωγές τον Μάρτιο για βιομηχανικά προϊόντα (+20,6%), ποτά – καπνό (+15,4%) και τρόφιμα (+13,1%)
- Πρεμιέρα για το φεστιβάλ επιχειρηματικότητας Panathēnea 2025
- ΤτΕ: Ταξιδιωτικό πλεόνασμα στα 18,78 δισ. ευρώ το 2024, αυξημένο κατά 3,4% – Στο +22,4% οι εισπράξεις από κρουαζιέρες
- Ινδία – Πακιστάν: Εξουδετερώθηκαν τα αντιαεροπορικά συστήματα στη Λαχόρη, 16 νεκροί στο Κασμίρ
- Κλίμα: 1,5°C περισσότερη η παγκόσμια θερμοκρασία και τον Απρίλιο
- Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ρομποτικής: Στο Κέιπ Τάουν η ομάδα “Boom Bots”
- Τράπεζα της Αγγλίας: Προχώρησε σε μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στο 4,25%
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις