Η εταιρεία Facebook κατέληξε σε προκαταρκτική συμφωνία για να τερματιστεί αντιδικία με χρήστες της πλατφόρμας που της ζητούν αποζημιώσεις και τόκους διότι επέτρεπε σε τρίτους, συμπεριλαμβανομένης της εταιρείας Cambridge Analytica, να αποκτούν πρόσβαση στα προσωπικά τους δεδομένα.
Σε έγγραφο που υποβλήθηκε προχθές Παρασκευή σε δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο, η Facebook αναφέρεται στην «κατ’ αρχήν συμφωνία» και ζητεί αναστολή των διαδικασιών για 60 ημέρες «προκειμένου να οριστικοποιήσει τη συμφωνία γραπτώς και να την παρουσιάσει στο δικαστήριο».
Η εταιρεία που διαχειρίζεται τον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης δεν αναφέρεται στο ύψος της αποζημίωσης που προτίθεται να δώσει, ούτε στους όρους για να κλείσει αυτή η αντιδικία, που ξεκίνησε με συλλογική αγωγή.
Ερωτηθείσα σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο η Meta, η μητρική της Facebook, δεν έκανε κανένα σχόλιο χθες Σάββατο.
Η συμφωνία αναγγέλλεται ενώ ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Meta, ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, και η γενική διευθύντριά του Σέριλ Σάντμπεργκ, που ανακοίνωσε τον Ιούνιο την παραίτησή της έπειτα από 14 χρόνια στην εταιρεία, αναμένεται να καταθέσουν τον Σεπτέμβριο ενώπιον της δικαιοσύνης για το σκάνδαλο.
Στη διαδικασία που άρχισε το 2018, χρήστες της πλατφόρμας κατηγορούσαν τον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης ότι παρενέβη τους κανόνες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής όταν μοιράστηκε δεδομένα τους με τρίτα μέρη όπως η Cambridge Analytica, που συνδεόταν με την προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ το 2016.
Η Cambridge Analytica —στο μεταξύ έχει κλείσει— συγκέντρωσε και αξιοποίησε, χωρίς τη συναίνεσή τους, προσωπικά δεδομένα 87 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook, στα οποία της έδωσε πρόσβαση η πλατφόρμα.
Οι πληροφορίες αυτές φέρονται να αξιοποιήθηκαν για να κατασκευαστεί εργαλείο λογισμικού με σκοπό να κατευθυνθεί η ψήφος Αμερικανών ψηφοφόρων στον κ. Τραμπ.
Τον Ιούλιο του 2019, οι ομοσπονδιακές αρχές επέβαλαν στη Facebook πρόστιμο 5 δισ. δολαρίων διότι «παραπλάνησε» τους χρήστες της και επίσης επέβαλαν ανεξάρτητο έλεγχο του τρόπου που διαχειρίζεται τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών της.
Μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου της Cambridge Analytica, η Facebook ανέστειλε την πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα των χρηστών σε χιλιάδες εφαρμογές για τις οποίες υπήρχαν ανησυχίες πως τα χρησιμοποιούσαν καταχρηστικά, περιόρισε τον όγκο των πληροφοριών που είναι διαθέσιμες σε όσους αναπτύσσουν εφαρμογές γενικά και διευκόλυνε για τους χρήστες, την πρόσβαση στις επιλογές και τις ρυθμίσεις για τα προσωπικά τους δεδομένα.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Γιατί η απαγόρευση των κινητήρων εσωτερικής καύσης το 2035 στην ΕΕ θα γίνει εφιάλτης για την Κύπρο
- Ουκρανία: Έπληξε με βρετανικούς πυραύλους Storm Shadow ρωσικό διυλιστήριο
- Ζελένσκι: «Πολλά μπορούν να αποφασιστούν πριν την Πρωτοχρονιά»
- Κακοκαιρία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο δήμος Αγίου Δημητρίου
- Φόροι: Ποιες φορολογικές εκκρεμότητες λήγουν στις 31 Δεκεμβρίου – Τα πρόστιμα
- Τέιλορ Σουίφτ: Δώρισε 1 εκατ. δολάρια στον οργανισμό Feeding America
- Ροδόπη: Νεκρό 7χρονο αγόρι έπειτα από φωτιά στο σπίτι του
- Γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ: Στην κορυφή του κόσμου, αλλά η παραγωγή μειώνεται όπως και οι εξαγωγές
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








