Επικαιρότητα

Σκάνδαλο υποκλοπών: Μετά την κατακραυγή ο Άρειος Πάγος πήγε στην ΕΥΠ για έλεγχο

Εκτός από την αδικαιολόγητη καθυστέρηση ο Άρειος Πάγος θα μπορούσε να ελέγξει την υπόθεση με μια απλή επίσκεψη στους παρόχους τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και όχι στην ΕΥΠ, ο ρόλος της οποίας σε όλη αυτή την υπόθεση μόνο διαφανής δεν είναι

Η κατακραυγή μερίδας του τύπου και της αντιπολίτευσης, ότι οι δικαστικές αρχές δεν έχουν καν ερευνήσει εάν η λίστα των παρακολουθήσεων του παράνομου Predator συμπίπτει με την λίστα παρακολουθήσεων της ΕΥΠ, φαίνεται ότι έπιασε τόπο.

Και ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αχιλλέας Ζήσης προχώρησε σε έλεγχο των αρχείων της ΕΥΠ προκειμένου να διαπιστώσει εάν η λίστα των προσώπων που έλαβαν το ύποπτο μήνυμα για την εγκατάσταση του Predator ταυτίζεται με εκείνη όσων είχε θέσει η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών υπό παρακολούθηση των τηλεφώνων τους για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Βέβαια εκτός από την αδικαιολόγητη καθυστέρηση ο Άρειος Πάγος θα μπορούσε να ελέγξει εάν υπάρχει ταύτιση με τις νόμιμες παρακολουθήσεις της ΕΥΠ με μια απλή επίσκεψη στους παρόχους τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και όχι στην ΕΥΠ, ο ρόλος της οποίας σε όλη αυτή την υπόθεση μόνο διαφανής δεν είναι.

Τελικά ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός μετά τις καταγγελίες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη και άλλων, μετέβη στην ΕΥΠ την περασμένη εβδομάδα, συνοδευόμενος από δύο πραγματογνώμονες, από τον κατάλογο που διαθέτει το Πρωτοδικείο της Αθήνας.

Στην κίνηση αυτή προέβη ο κ. Ζήσης προκειμένου να διασταυρώσει αν είχαν εκδοθεί από την ΕΥΠ διατάξεις άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών για λόγους εθνικής ασφάλειας, το διάστημα 2020-2022 για όλα τα πρόσωπα ή ορισμένα εξ’ αυτών τα οποία περιλαμβάνονται στη λίστα εκείνων που επιχειρήθηκε η εγκατάσταση του παράνομου λογισμικού pretador. Και αυτό γιατί, σε προγενέστερο στάδιο της έρευνας, οι σχετικές προσπάθειες των εισαγγελικών λειτουργών προς την ΑΔΑΕ και το αρμόδιο, σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, Τριμελές Όργανο στο οποίο μετέχουν ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ και δύο εισαγγελείς, δεν έφεραν αποτελέσματα.

Τα αποτελέσματα του ελέγχου αυτού θα καθορίσουν τα επόμενα βήματα της εισαγγελικής έρευνας στο πλαίσιο της οποίας εξετάστηκαν δεκάδες μάρτυρες ενώ έχουν απαντηθεί και αιτήματα δικαστικής συνδρομής που είχαν αποσταλεί σε διάφορες αλλοδαπές αρχές μεταξύ των οποίων και στις ΗΠΑ.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu