Τεράστια αποθέματα προς αξιοποίηση καθώς εκτιμάται ότι παράγονται ετησίως περίπου ένα δισ. λίτρα υγρών αποβλήτων στα αποστακτήρια
Tα λύματα από τη βιομηχανία ουίσκι μπορούν να μετατραπούν σε βιώσιμο καύσιμο, και αυτό δεν θα μπορούσε να ανακαλυφθεί πουθενά αλλού στον κόσμο παρά στην Σκωτία.
«Χρειάζονται 9 κιλά νερού για να παραχθεί 1 κιλό πράσινου υδρογόνου. Εν τω μεταξύ για κάθε λίτρο ουίσκι βύνης δημιουργούνται περίπου δέκα λίτρα υπολειμμάτων. Για να βοηθήσουμε στην προστασία του πλανήτη πρέπει να μειώσουμε τη χρήση γλυκού νερού και άλλων φυσικών πόρων. Έτσι, η έρευνά μας επικεντρώθηκε στο πώς να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα λύματα αποστακτηρίου για παραγωγή πράσινου υδρογόνου με μια απλή διαδικασία που απομακρύνει τα απόβλητα που υπάρχουν στο νερό» λέει ο Σουντχάγκαρ Πιτσαϊμούθου επιστήμονας υλικών στη Σχολή Μηχανικών και Φυσικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Heriot-Watt, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας που δημιούργησε ένα υλικό νανοκλίμακας, μετρημένο σε εκατομμυριοστά των χιλιοστών που επιτρέπει στα λύματα να αντικαταστήσουν το γλυκό νερό στη διαδικασία παραγωγής πράσινου υδρογόνου.
Εκτιμάται ότι παράγονται ετησίως περίπου ένα δισ. λίτρα υγρών αποβλήτων στα αποστακτήρια ουίσκι κάτι που σημαίνει ότι σε περίπτωση που βρεθεί τρόπος αξιοποίησης τους υπάρχουν τεράστια αποθέματα προς χρήση.
Τα νανοσωματίδια κατασκευασμένα από σεληνιούχο νικέλιο επεξεργάζονται το νερό και οι δοκιμές έχουν δείξει ότι επιτρέπουν τη δημιουργία παρόμοιων ποσοτήτων πράσινου υδρογόνου από λύματα με τρόπο παρόμοιο που γίνεται από γλυκό νερό. Τα επόμενα βήματα για τους ερευνητές της Heriot-Watt περιλαμβάνουν την ανάπτυξη του δικού τους πρωτοτύπου ηλεκτρολύτη για υπάρξει αξιοσημείωτη αύξηση της παραγωγής των νανοσωματιδίων του σεληνιούχου νικελίου.
Θα αναλύσουν επίσης τα λύματα των αποστακτηρίων για να ανακαλύψουν εάν θα μπορούσαν να διασωθούν άλλα υλικά αξίας από αυτά εκτός από το υδρογόνο και το οξυγόνο. Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από τη Σχολή Μηχανικών και Φυσικών Επιστημών Heriot-Watt και ολοκληρώθηκε σε συνεργασία με το Τμήμα Χημικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου του Bath και το Ερευνητικό Ινστιτούτο Scotch Whisky.
Η βιομηχανία ουίσκι έχει από καιρό αγκαλιάσει την πράσινη ενέργεια και πρωτοβουλίες. Ανακυκλωμένα γυάλινα μπουκάλια και κομποστοποιήσιμες συσκευασίες χρησιμοποιούνται από τα αποστακτήρια καθώς προσπαθούν να κινηθούν προς τις καθαρές μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- WSJ: Η Σαουδική Αραβία προβλέπει άνοδο του πετρελαίου στα 180 δολάρια το βαρέλι
- Νέα χρηματοδότηση 143 εκατ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο για την Ελλάδα
- Endless: Εξαγόρασε το πλειοψηφικό πακέτο της FINEZZA
- Φατίχ Μπιρόλ (ΙΕΑ): Ζούμε τη μεγαλύτερη απειλή ενεργειακής ασφάλειας στην ιστορία
- Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων Παρόχων Πιστοποίησης στο νέο πρόγραμμα της ΔΥΠΑ
- Εντυπωσιακές εικόνες πάνω από την Αθήνα: Δοκιμαστικές πτήσεις για την 25η Μαρτίου (Βίντεο)
- Δήμας: Εντείνονται οι εργασίες στη Διώρυγα της Κορίνθου με στόχο να ανοίξει τον Ιούλιο
- Ο Τραμπ εξετάζει να στείλει πεζοναύτες για την κατάληψη του νησιού Χαργκ στο Ιράν
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις







