Σε μια ικανοποιητική χρονιά εξελίχθηκε το 2022 για τα Σωληνουργεία Τζιρακιάν, με την εισηγμένη εταιρεία να ανεβάζει τις πωλήσεις της σε αξία και όγκο και να σημειώνει κερδοφόρο αποτέλεσμα, παρά τη βουτιά που σημείωσε η τιμή του χάλυβα κατά το δεύτερο μισό του έτους.
_x000D_
Ειδικότερα ο όγκος των πωλήσεων αυξήθηκε περίπου κατά 10%, ενώ η άνοδος του κύκλου εργασιών κυμάνθηκε γύρω στο 20%. Η εξέλιξη αυτή είχε διαφανεί και από την πορεία του πρώτου εννεαμήνου, όπου η Τζιρακιάν είχε εμφανίσει πωλήσεις 27 εκατ. ευρώ, όταν σε ολόκληρο το 2021 οι πωλήσεις της είχαν διαμορφωθεί στα 30,2 εκατ. ευρώ. Στο περυσινό εννεάμηνο τα προ φόρων κέρδη προσέγγισαν τα 590 χιλ. ευρώ.
_x000D_
_x000D_
_x000D_
_x000D_
_x000D_
_x000D_
_x000D_
Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, η Τζιρακιάν σημείωσε καθαρά κέρδη 2,79 εκατ. το 2021 και 613 χιλ. ευρώ το πρώτο μισό του 2022. Η δραστική ωστόσο υποχώρηση της τιμής του χάλυβα που ακολούθησε -σε συνδυασμό με το ιδιαίτερα αυξημένο ενεργειακό κόστος- οδήγησε σε δραστικό περιορισμό της λειτουργικής κερδοφορίας κατά το δεύτερο μισό του 2022, καθώς η εισηγμένη βρέθηκε να πουλά σε χαμηλότερες τιμές αποθέματα υψηλού κόστους.
_x000D_
Σύμφωνα πάντως με εκτιμήσεις αναλυτών, στο σύνολο της χρονιάς το καθαρό αποτέλεσμα των Σωληνουργείων Τζιρακιάν θα είναι θετικό και το ύψος των κερδών, «συμπαθητικό».
_x000D_
Σε ότι αφορά τη φετινή πορεία, στον κλάδο των προϊόντων χάλυβα παρατηρήθηκε ισχυρή αύξηση της ζήτησης τον Ιανουάριο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα. Η συνέχεια δεν μπορεί να προβλεφθεί με ασφάλεια, ωστόσο παράγοντες του χώρου από τη μια πλευρά αναγνωρίζουν τις ασταθείς συνθήκες που επικρατούν στο εξωτερικό περιβάλλον, από την άλλη πλευρά όμως, αισιοδοξούν για την πορεία της ζήτησης σε μεσομακροπρόθεσμο χρονικό διάστημα, στο βαθμό που τα ανεκτέλεστα υπόλοιπα έργων των κατασκευαστικών εταιρειών είναι μεγάλα και πολλά επενδυτικά σχέδια (ιδιωτικά και δημόσια) αναμένεται να ξεκινήσουν, αργότερα ή γρηγορότερα.
_x000D_
Ειδικότερα για τα Σωληνουργεία Τζιρακιάν η πορεία του Ιανουαρίου ήταν σαφώς ανοδική, ενώ εκτιμάται ότι μέσα στο Φεβρουάριο θα έχει ολοκληρωθεί η πώληση του ακριβού στοκ, οπότε τα περιθώρια λειτουργικού κέρδους -με βάση τις τρέχουσες συνθήκες- θα ανακάμψουν στη συνέχεια.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Ισχυρή ζήτηση για Qualco: Στα 5,46 ευρώ η τιμή διάθεσης της δημόσιας προσφοράς που καλύφθηκε 5 φορές
- Κικίλιας: Δημοπρατείται το έργο 2,5 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση του λιμανιού της Τήνου
- ΗΠΑ και ΕΕ ετοιμάζουν πρόταση εκεχειρίας 30 ημερών στην Ουκρανία
- Ευρωπαϊκές αγορές: Έκλεισαν με κέρδη – Νέο ρεκόρ από τον DAX
- Επίδομα θέρμανσης: Τα ποσά για την δεύτερη δόση – Μέχρι 30 Μαΐου η καταβολή
- Ευρώπη Holdings: Η Intracom διέθεσε τα δικαιώματα στην αύξηση κεφαλαίου
- Κύκλωμα στα κτηματολογικά γραφεία: Στη φυλακή τρεις εμπλεκόμενοι – Έξι αφέθηκαν ελεύθεροι
- Ζαχαράκη στη Σύνοδο των Πρυτάνεων με 10 μέτρα για την βία στα Πανεπιστήμια
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις