Δεσμεύτηκε ότι αν καταφέρει να επανεκλεγεί, θα εισαγάγει φορολογική έκπτωση 10% για τις εταιρείες
Ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς ανέβασε τον πήχη στην προεκλογική του εκστρατεία, προτείνοντας τη δημιουργία ενός επενδυτικού ταμείου ύψους τουλάχιστον 100 δισ. ευρώ, με στόχο τον εκσυγχρονισμό της χώρας.
Σε σημερινή του ομιλία, σε εκδήλωση του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος στο Βερολίνο, ο Σολτς ανέφερε ότι το ταμείο, το οποίο θα μπορούσε να ενισχυθεί περαιτέρω στο μέλλον, θα περιλαμβάνει δημόσιους και ιδιωτικούς πόρους και θα χρησιμοποιείται για επενδύσεις σε τομείς όπως οι ενεργειακές υποδομές και η κατασκευή κατοικιών.
Ο ίδιος δεσμεύτηκε επίσης ότι, αν καταφέρει να ανατρέψει την αρνητική εικόνα στις δημοσκοπήσεις και επανεκλεγεί, θα εισαγάγει φορολογική έκπτωση 10% για τις εταιρείες, αναφορικά με τις επενδύσεις τους στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.
«Το μέλλον της Γερμανίας δεν πρέπει να καταστραφεί από υπερβολική λιτότητα», δήλωσε ο Σολτς, επαναλαμβάνοντας την πρόθεσή του να χαλαρώσει τους αυστηρούς κανόνες δανεισμού που είναι γνωστοί ως «φρένο χρέους». «Αντιθέτως, η νέα ανάπτυξη έρχεται μόνο μέσα από περισσότερες επενδύσεις». Επιτέθηκε στους συντηρητικούς της αντιπολίτευσης υπό τον Φρίντριχ Μερτς, οι οποίοι προηγούνται στις δημοσκοπήσεις, κατηγορώντας την ένωση CDU/CSU ότι στερείται ιδεών για τη χρηματοδότηση αυτού που ο ίδιος αποκαλεί «αναγέννηση της Γερμανίας».
«Πού είναι η πρόταση της CDU και της CSU για το πώς θα επενδύσουμε στους παραμελημένους δρόμους, τις γέφυρες και τους σιδηροδρόμους μας;» αναρωτήθηκε ο Σολτς. «Όποιος ψηφίσει το SPD τον Φεβρουάριο μπορεί να βασιστεί σε αυτό: Θα βάλουμε τη χώρα μας σε τάξη».
Η Γερμανία οδεύει στις κάλπες στις 23 Φεβρουαρίου, αφού ο καγκελάριος διέλυσε τον τριμερή κυβερνητικό συνασπισμό του, εξαιτίας μιας παρατεταμένης διαμάχης για το ζήτημα του κυβερνητικού δανεισμού – ένα θέμα που βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας.
Ο Σολτς καρατόμησε τον υπέρμαχο της δημοσιονομικής αυστηρότητας υπουργό Οικονομικών από το FDP, Κρίστιαν Λίντνερ, ο οποίος αρνήθηκε να εγκρίνει τη χαλάρωση των κανόνων δανεισμού για τη χρηματοδότηση του εκσυγχρονισμού των υποδομών της χώρας, καθώς και της ψηφιακής και κλιματικής μετάβασης.
Ο Φρίντριχ Μερτς δήλωσε ότι μπορεί να είναι ανοιχτός στη μεταρρύθμιση των κανόνων δανεισμού της Γερμανίας, παρά το γεγονός ότι ο μηχανισμός του «φρένου χρέους» θεωρείται εδώ και καιρό «ιερός» για την συντηρητική του παράταξη.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Prodea: Διάθεση μετοχών αξίας 1,19 εκατ. ευρώ από την Invel Real Estate
- Metlen: Δωρεάν διάθεση 217.000 μετοχών σε στελέχη
- Επ. Κεφαλαιαγοράς: Εγκρίθηκε το ενημερωτικό δελτίο της Alpha Bank για την είσοδο των μετοχών στο Χρηματιστήριο
- Χρηματιστήριο: Μεγάλη νευρικότητα και οριακές απώλειες
- WSJ: Το Ιράν επιδιώκει τον τερματισμό των εχθροπραξιών με το Ισραήλ
- ΕΤΑΔ: Παραδόθηκε το Κάμπινγκ Φαναρίου Κομοτηνής στον νέο μισθωτή με 99.750 ευρώ ετήσιο μίσθωμα
- Trump Mobile: Και πακέτα κινητής τηλεφωνίας από τον Τραμπ και smartphone 499 δολαρίων
- Βελτιωμένη η εικόνα από την πυρκαγιά στο Άνω Σούλι Μαραθώνα
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις