Η εκτίναξη του Brent κοντά στα 110 δολάρια ενισχύει τους φόβους για νέο κύμα πληθωρισμού, οδηγεί τις αποδόσεις των ομολόγων σε πολυετή υψηλά και επαναφέρει στο προσκήνιο το ενδεχόμενο νέων αυξήσεων επιτοκίων από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες
Σε κλοιό ισχυρών πιέσεων βρέθηκαν την Παρασκευή οι διεθνείς αγορές, καθώς η νέα εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου αναζωπύρωσε τους φόβους για τον πληθωρισμό και ανάγκασε τους επενδυτές να επανεκτιμήσουν τις προσδοκίες τους για την πορεία των επιτοκίων. Το Brent σκαρφάλωσε σε υψηλό τεσσάρων μηνών, στα 109,97 δολάρια το βαρέλι, έχοντας ενισχυθεί κατά 6% μέσα σε μία ημέρα και σχεδόν 13% σε εβδομαδιαία βάση. Η νέα άνοδος αποδίδεται στις επιθέσεις των Χούθι και στην επέκταση του πολέμου στην Ερυθρά Θάλασσα. Η κατάληψη του λιμανιού Μόκα στην Υεμένη από τους Χούθι ενίσχυσε τις ανησυχίες για την ασφάλεια των θαλάσσιων μεταφορών μέσω του Μπαμπ ελ Μαντέμπ και, κατ’ επέκταση, για τις εξαγωγές πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας.
Η άνοδος του πετρελαίου αλλάζει τα δεδομένα και για τις κεντρικές τράπεζες. Οι αγορές αρχίζουν πλέον να τιμολογούν το ενδεχόμενο μιας παρατεταμένης γεωπολιτικής σύγκρουσης, με τις υψηλότερες τιμές ενέργειας να απειλούν να μεταφραστούν σε νέες πληθωριστικές πιέσεις.
Στις ΗΠΑ, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου ανήλθε στο 4,9708%, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών και μια ανάσα από το ψυχολογικό όριο του 5%. Ακόμη μεγαλύτερες πιέσεις καταγράφηκαν στα 30ετή ομόλογα, με την απόδοσή τους να φθάνει στο 5,3803%, επίπεδο που αποτελεί υψηλό 19 ετών.
Την ίδια στιγμή, η απόδοση του διετούς αμερικανικού ομολόγου ενισχύθηκε στο 4,5835%, καθώς οι επενδυτές αύξησαν τα στοιχήματά τους ότι η Federal Reserve ενδέχεται να προχωρήσει σε νέα αύξηση επιτοκίων προκειμένου να συγκρατήσει τις πληθωριστικές πιέσεις. Οι αγορές αποτιμούν πλέον περίπου στο 70% την πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων μέσα στον μήνα.
Η πίεση εξαπλώνεται σε Ευρώπη και Ασία
Το sell-off στα ομόλογα δεν περιορίζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στην Αυστραλία, η απόδοση του τριετούς κρατικού ομολόγου εκτινάχθηκε στο 5,047%, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 ετών. Στην Ιαπωνία, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αυξήθηκε στο 2,97%, καθώς τα τελευταία στοιχεία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός χονδρικής παραμένει σε υψηλά επίπεδα, ενισχύοντας τις προσδοκίες ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα μπορούσε σύντομα να προχωρήσει σε νέα αύξηση επιτοκίων.
Η JPMorgan εκτιμά πλέον ότι οκτώ από τις εννέα μεγάλες κεντρικές τράπεζες των ανεπτυγμένων οικονομιών θα αυξήσουν τα επιτόκιά τους έως το τέλος του έτους. Στη λίστα περιλαμβάνονται η Fed, η Τράπεζα της Ιαπωνίας, τέσσερις ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες, καθώς και οι κεντρικές τράπεζες Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε την Πέμπτη τα επιτόκια για δεύτερη φορά μέσα στη χρονιά, ενώ αξιωματούχοι αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο περαιτέρω σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής.
Στο κόκκινο οι μετοχές
Η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων επηρέασε άμεσα και τις χρηματιστηριακές αγορές, καθώς αυξάνει το προεξοφλητικό επιτόκιο που χρησιμοποιείται για την αποτίμηση των επιχειρήσεων και καθιστά τις μετοχές λιγότερο ελκυστικές.
Ο ευρύτερος δείκτης MSCI για τις αγορές Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχώρησε κατά 1,8%, ενώ ο Nikkei στο Τόκιο σημείωσε πτώση 2,8%. Στην Κίνα, οι blue chips έχασαν 1,2% και ο Hang Seng του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε κατά 1,5%.
Οι πιέσεις πέρασαν και στα αμερικανικά futures, με τα συμβόλαια του Nasdaq να καταγράφουν πτώση, ενώ το ισχυρότερο περιβάλλον αποδόσεων στήριξε το δολάριο.
Ο χρυσός, από την άλλη πλευρά, κατέγραψε περιορισμένη άνοδο στα 4.328 δολάρια ανά ουγγιά, χωρίς ωστόσο να συγκεντρώνει στο σύνολό τους τις παραδοσιακές ροές προς τα ασφαλή καταφύγια.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Oμόλογα: Μια ανάσα από το 5% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς
- 11η Σεπτεμβρίου, 25 χρόνια μετά: Η μνήμη επιστρέφει στο Ground Zero υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας
- Star Bulk: Ολοκληρώνεται σήμερα η δημόσια προσφορά για την εισαγωγή της και στο Χρηματιστήριο Αθηνών
- Τραμπ: «Δεν μετανιώνω» για τον πόλεμο με το Ιράν, αλλά θα μπορούσε να πει κάτι διαφορετικό;
- Στα 110 δολάρια το πετρέλαιο
- Οι Χούθι κατέλαβαν τη Μόκα στην Ερυθρά Θάλασσα: Νέα απειλή για το Μπαμπ ελ-Μαντέμπ και τις παγκόσμιες ροές πετρελαίου
- B. Αμεράνης, Revolut: «Οι τράπεζες είναι ανταγωνιστές μας»
- Πρώτα σύννεφα και μουρμούρες στο Χρηματιστήριο, οι περιπτώσεις Safe Bulkers, AKTOR, ElvalHalcor
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις









