«Να μην αφήσουμε την παγκόσμια τάξη να γίνει “λημέρι ληστών”»
Σφοδρή και ασυνήθιστα ευθεία για τα δεδομένα του αξιώματός του κριτική στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ και τον Ντόναλντ Τραμπ άσκησε ο Πρόεδρος της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, στέλνοντας μήνυμα ότι η διεθνής τάξη «δεν πρέπει να αφεθεί να διαλυθεί» με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στη Βενεζουέλα. Μιλώντας σε συμπόσιο στο Βερολίνο, ο Σταϊνμάγερ προειδοποίησε πως η παγκόσμια δημοκρατία «δέχεται επίθεση όπως ποτέ άλλοτε» ενώ περιέγραψε ως δεύτερη ιστορική τομή μετά την προσάρτηση της Κριμαίας και την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τη σημερινή στάση της Ουάσιγκτον.
Χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά στη Βενεζουέλα, οι δηλώσεις του ερμηνεύθηκαν ως σαφής αιχμή για τις ενέργειες των ΗΠΑ, που συνδέθηκαν τις τελευταίες ημέρες με την απομάκρυνση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο. «Υπάρχει “κατάρρευση αξιών” από το σημαντικότερο εταίρο μας, τις ΗΠΑ», είπε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα που βοήθησε να οικοδομηθεί η μεταπολεμική τάξη πραγμάτων δεν μπορεί τώρα να λειτουργεί ως παράγοντας αποδόμησής της.
Στο ίδιο πνεύμα, προειδοποίησε ότι «ο κόσμος δεν πρέπει να μετατραπεί σε “λημέρι ληστών”», όπου «οι πιο αδίστακτοι παίρνουν ό,τι θέλουν» και «ολόκληρες περιοχές ή χώρες αντιμετωπίζονται ως ιδιοκτησία λίγων μεγάλων δυνάμεων».
Γερμανικές ραδιοφωνικές και πολιτικές αναφορές κατέγραψαν επίσης ότι ο Πρόεδρος τόνισε την ήδη προχωρημένη «ασέβεια προς το διεθνές δίκαιο» και κάλεσε να μη μείνει κανείς θεατής μπροστά στη διάβρωση της διεθνούς τάξης.
Κλείνοντας, ο Σταϊνμάγερ υποστήριξε ότι απαιτείται «ενεργή παρέμβαση» όταν απειλείται η σταθερότητα και ότι χώρες-κλειδιά όπως η Βραζιλία και η Ινδία πρέπει να πειστούν να συμβάλουν στην υπεράσπιση μιας τάξης βασισμένης σε κανόνες, σε μια περίοδο που η κρίση στη Βενεζουέλα επαναφέρει στο προσκήνιο το ερώτημα των ορίων της ισχύος και της νομιμότητας στις διεθνείς σχέσεις.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Οι ΗΠΑ απομάκρυναν προσωπικό από την πρεσβεία στη Βηρυτό
- Νέος πρωθυπουργός ο Rob Jetten 38 ετών στην Ολλανδία
- Φωτιά στην Κεραμοποιία Αλλατίνη στη Θεσσαλονίκη
- Bloomberg: Η PayPal προσελκύει το ενδιαφέρον αγοραστών μετά την πτώση της μετοχής της
- Σκάνδαλο Έπσταϊν: Συνελήφθη ο πρώην πρέσβης της Βρετανίας στις ΗΠΑ, Πίτερ Μάντελσον
- Eυρωπαϊκές αγορές: Η σύγχυση από τους δασμούς Τραμπ έφεραν απώλειες
- Ερντογάν για Μητσοτάκη: «Με τα κείμενα που υπογράψαμε, ενισχύσαμε περαιτέρω το νομικό πλαίσιο των σχέσεών μας»
- Η Σλοβακία απειλεί να διακόψει την έκτακτη παροχή ηλεκτρικής ενέργειας προς την Ουκρανία
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις









