Πάνω από 15.000 θέσεις εργασίας αναμένεται να δημιουργήσει ο νέος αναπτυξιακός νόμος, μέχρι το 2022, ο οποίος θα παράσχει χρηματοδοτικά κίνητρα συνολικού -αρχικού- ύψους 3,6 δισ. ευρώ. Τα εργαλεία στήριξης των επενδύσεων, όπως τα περιέγραψε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, παρουσιάζοντας το νέο νομοσχέδιο, είναι το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, το ΕΣΠΑ, φορολογικά κίνητρα και σύγχρονα ειδικά χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το νέο αναπτυξιακό ταμείο, που σύντομα πρόκειται να λειτουργήσει.
«Θέλουμε το κράτος αρωγό των επενδύσεων και όχι να απέχει από οποιαδήποτε αναπτυξιακή διαδικασία, όπως πρεσβεύουν οι αντίπαλοί μας», είπε ο κ. Σταθάκης και προανήγγειλε μέτρα για τη μείωση της γραφειοκρατίας σε ό,τι αφορά στην αδειοδότηση των επιχειρήσεων, ώστε σύντομα να ιδρύεται μία επιχείρηση σε μία μέρα και να λειτουργεί σε τρεις.
Προανήγγειλε, επίσης, τη δημοσιοποίηση μελέτης του ΚΕΠΕ για την αναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης και τόνισε ότι η ανάπτυξη πρέπει να είναι εξωστρεφής να βασίζεται σε τομείς με συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως η αγροδιατροφή, ο τουρισμός και η ναυτιλία, κάτι το οποίο κάνει ο νέος αναπτυξιακός νόμος.
Ο υπουργός διευκρίνισε για ακόμη μία φορά ότι ο χρόνος εφαρμογής του ΕΝΦΙΑ είναι θέμα φορολογικής πολιτικής, ενώ τόνισε ότι στόχος του νέου αναπτυξιακού νόμου είναι η ανάκαμψη της οικονομίας και η δίκαιη ανάπτυξη με μέριμνα για τις πληττόμενες κοινωνικές ομάδες.
Ακόμα, όπως είπε ο υπουργός, οι επενδυτές θα μπορούν να αξιοποιήσουν τις ευεργετικές διατάξεις του νόμου σε περίπου ένα τρίμηνο, καθώς τόσος χρόνος απαιτείται, για να ολοκληρωθούν όλες οι υπουργικές και λοιπές αποφάσεις που απαιτούνται, μετά την ψήφιση του νόμου.
Ο νέος αναπτυξιακός νόμος κάνει τρεις μεγάλες καινοτομίες, είναι στοχευμένος στην παραγωγή, την καινοτομία και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Απλοποιεί τις γραφειοκρατικές διαδικασίες και εισάγει μέσα στο νόμο και χρηματοδοτικά εργαλεία που θα διευκολύνουν το νέο επενδυτή να βρίσκει πόρους, για να ξεκινήσει τη δραστηριότητά του. Για τις ξένες και ελληνικές μεγάλες επενδύσεις άνω των 20 εκατ. ευρώ, εισάγει 12ετές ασφαλές περιβάλλον, σε περίπτωση επιδείνωσης της φορολόγησης, αλλά, αν βελτιωθεί η φορολόγηση, τότε θα επωφεληθούν και οι επενδύσεις που είναι ενταγμένες στο νόμο.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Reggeborgh: Δωρεά ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού 334.658 ευρώ στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας
- Κροατία: Πρώην υπουργός καταδικάστηκε για κατάχρηση ευρωπαϊκών πόρων
- Intertech: Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο ΔΣ
- Ευρωπαϊκές αγορές: Μεγάλες απώλειες, πτώση 1,47% ο Stoxx 600
- Pepsi: Η Elliott επενδύει 4 δισ. δολάρια – Εκτίναξη της μετοχής
- Γαλλία: Επίθεση με μαχαίρι στη Μασσαλία – 4 τραυματίες, νεκρός ο δράστης
- ΥΠΕΘΟ για ιδιωτικό χρέος, κόκκινα δάνεια και ληξιπρόθεσμες οφειλές στην ΑΑΔΕ
- Μπάφετ: «Είμαι απογοητευμένος» από τη διάλυση της Kraft Heinz
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις