Μέχρι τώρα οι περιπτώσεις αυτές σκόνταφταν στην έλλειψη κανονισμού οροφοκτησίας
Μόνο αν συμφωνήσουν όλοι οι ιδιοκτήτες μπορούν να τακτοποιηθούν αυθαίρετες κατασκευές σε πυλωτές και άλλους κοινόχρηστους χώρους πολυκατοικιών. Αυτό αποφάσισε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) για τις περιπτώσεις ιδιοκτητών που θέλουν να νομιμοποιούσαν τις αυθαιρεσίες αλλά “σκοντάφτουν” στην έλλειψη κανονισμού οροφοκτησίας.
Η Ολομέλεια του ΣτΕ, με την υπ’αριθμόν 1616/2025 απόφαση της έκρινε ότι η τακτοποίηση αυθαιρέτων κατασκευών σε κοινοχρήστους χώρους πολυκατοικιών, όπως αυτές προβλέπονται στο νόμο 4178/2013, μπορεί να γίνει με την ομόφωνη γνώμη όλων των ιδιοκτητών. Αλλά η νομιμοποίηση δεν μπορεί να υλοποιηθεί σε περίπτωση έλλειψης κανονισμού οροφοκτησίας, εφόσον διατυπωθούν αντιρρήσεις από οποιονδήποτε συνιδιοκτήτη της πολυκατοικίας.
Κατά την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, η σχετική νομοθετική πρόβλεψη είναι ανεφάρμοστη, καθώς προσκρούει στα άρθρα 17 και 24 του Συντάγματος.
Η υπόθεση κρίθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο μετά τις προσφυγές για αυθαίρετες κατασκευές σε πιλοτή και οικόπεδο του ισόγειου πολυκατοικίας στο Δήμο Παπάγου-Χολαργού.
Η Ολομέλεια του ΣτΕ, με πρόεδρο την Ευαγγελία Νίκα και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Δημήτρη Βασιλειάδη, έκρινε:
«Σε περίπτωση έλλειψης κανονισμού οροφοκτησίας, η διάταξη (άρθρο 11 παρ. 1 περ. δ΄ του ν. 4178/2013) που προβλέπει την υποβολή αίτησης από συνιδιοκτήτη με βάση την πλειοψηφία των ποσοστών συνιδιοκτησίας για την τακτοποίηση αυθαιρέτων κατασκευών και χρήσεων σε κοινόχρηστα μέρη της οικοδομής, αποσκοπεί μόνο στη διευκόλυνση των ενδιαφερομένων και την πλήρη καταγραφή και αντιμετώπιση των αυθαιρέτων, χωρίς πάντως να θίγεται το δικαίωμα ιδιοκτησίας των λοιπών συνιδιοκτητών.»
Στην απόφαση του το ΣτΕ αναφέρει ότι «η διάταξη του άρθρου 11, παράγραφος 1 του νόμου 4178/2013 κατά το μέρος που επιτρέπει την υποβολή αίτησης από συνιδιοκτήτη που κατέχει ή συγκεντρώνει την πλειοψηφία των ποσοστών συνιδιοκτησίας για την υπαγωγή τις διατάξεις του εν λόγω νόμου, αυθαιρέτων κατασκευών επί κοινόχρηστων χώρων ακινήτων, στα οποία έχει συσταθεί οριζόντιος ή κάθετος ιδιοκτησία, προσκρούει στα άρθρα 17 και 24 παράγραφος 2 του Συντάγματος και είναι ανεφάρμοστη.»
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Πάνω από 61.000 εισιτήρια στην τελετή έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων
- Τσίπρας: Η ανασύνθεση της προοδευτικής παράταξης δεν είναι μία εύκολη υπόθεση
- Πάνω από 20 δισ. δολάρια χρηματοδότησης αναμένεται να αντλήσει η Anthropic
- Ποινή έως και ισόβια και αφαίρεση Ιθαγένειας για το σμήναρχο που συνελήφθη για κατασκοπεία
- Διορία 48 ωρών από το υπουργείο Παιδείας στο ΑΠΘ για εξηγήσεις για τα σοβαρά επεισόδια
- Νεφέλη Τίτα: Η Ελληνίδα σημαιοφόρος στην Τελετή Εναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων
- Λάθος σε ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων με οικονομικές επιπτώσεις 44 δισ. δολαρίων
- Επενδυτικό πακέτο 2 δισ. δολάρια από τη Σαουδική Αραβία για τη Συρία
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








