Διεθνή

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Οι ΗΠΑ καταδικάζουν την ιρακινή επίθεση κατά βάσης τους στη Συρία

Την προσάπτουν στο Ιράν

Τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας των ΗΠΑ καταδίκασαν την επίθεση εναντίον αμερικανικής βάσης στο έδαφος της Συρίας από το έδαφος του Ιράκ, την ευθύνη για την οποία επέρριψαν στο Ιράν.

«Ασφαλώς καταδικάζουμε την επίθεση παραστρατιωτικής οργάνωσης προσκείμενης στο Ιράν εναντίον των δυνάμεων των ΗΠΑ στη Συρία», τόνισε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Μάθιου Μίλερ, κατά την τακτική ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών στην Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με τον κ. Μίλερ, είναι «ανησυχητικό» το ότι η επίθεση εξαπολύθηκε ώρες μετά την επίσκεψη του ιρακινού πρωθυπουργού Μοχάμεντ Σία ας Σουντάνι στην Ουάσιγκτον. «Φαίνεται (…) πως το Ιράν δεν σέβεται διόλου την ιρακινή εθνική κυριαρχία», είπε.

«Έχουμε καταστήσει σαφές στο Ιράν, έχουμε καταστήσει πολύ σαφές στις οργανώσεις που πρόσκεινται στο Ιράν, ότι θα υπερασπίσουμε τα συμφέροντά μας, θα υπερασπίσουμε το προσωπικό μας, κι αυτό συνεχίζει να ισχύει», πρόσθεσε.

Οι λεπτομέρειες για την επίθεση της Κυριακής παραμένουν συγκεχυμένες.

Η Κατάεμπ Χεζμπολά («Ταξιαρχίες του Κόμματος του Θεού») διέψευσε χθες ότι αυτή την εξαπέλυσε, κάνοντας λόγο για «κατασκευασμένη είδηση».

Στόχος ήταν βάση του αντιτζιχαντιστικού συνασπισμού στη Συρία.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Πατ Ράιντερ διαβεβαίωσε χθες πως «δεν τραυματίστηκε κανένα μέλος του (στρατιωτικού) προσωπικού των ΗΠΑ» σε αυτή που χαρακτήρισε «αποτυχημένη επίθεση με ρουκέτες».

Αυτή πιστεύεται πως ήταν η πρώτη επίθεση εναντίον αμερικανικών δυνάμεων στο ή από το έδαφος του Ιράκ, που είχαν ανασταλεί στις αρχές Φεβρουαρίου. Αφότου ξέσπασε ο πόλεμος Ισραήλ/Χαμάς τον Οκτώβριο, ιρακινές ένοπλες οργανώσεις προσκείμενες στην Τεχεράνη εξαπέλυσαν πάνω από εκατό επιθέσεις με ρουκέτες, drones και πυραύλους εναντίον αμερικανικών βάσεων στο Ιράκ και στη Συρία, οι οποίες ανταποδόθηκαν με αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές στις δυο χώρες.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu