Οι νέες στρατιωτικές συγκρούσεις εντείνουν την αβεβαιότητα στις αγορές ενέργειας, ενώ η κυκλοφορία των δεξαμενόπλοιων παραμένει σημαντικά χαμηλότερη από τα προπολεμικά επίπεδα
Επιβράδυνση κατέγραψε την Παρασκευή η κυκλοφορία δεξαμενόπλοιων στα Στενά του Ορμούζ, μετά τη νέα ανταλλαγή επιθέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, γεγονός που αναζωπύρωσε τις ανησυχίες για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και τον παγκόσμιο ενεργειακό εφοδιασμό.
Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν στη συνεδρίαση της Παρασκευής, ωστόσο διατηρούν εβδομαδιαία κέρδη της τάξης του 4%-5%, καθώς οι επενδυτές εξακολουθούν να αποτιμούν τον γεωπολιτικό κίνδυνο στην περιοχή.
Η προσφορά πετρελαίου παραμένει κάτω από τα προπολεμικά επίπεδα
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΔΟΕ) ανακοίνωσε ότι η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου αυξήθηκε κατά 4,1 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον Ιούνιο, αλλά εξακολουθεί να υπολείπεται κατά 9,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως σε σχέση με τα επίπεδα πριν από τον πόλεμο. Παράλληλα, προειδοποίησε για περιορισμένα αποθέματα ντίζελ και βενζίνης και βραδύτερη επαναφορά της λειτουργίας των διυλιστηρίων.
Νέα στρατιωτική κλιμάκωση
Η Ουάσινγκτον κατηγόρησε το Ιράν για επιθέσεις σε τρία δεξαμενόπλοια στην περιοχή και απάντησε με πλήγματα σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Η Τεχεράνη, η οποία δεν ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις στα πλοία, εξαπέλυσε στη συνέχεια επιθέσεις κατά αμερικανικών στρατιωτικών στόχων σε χώρες του Κόλπου.
Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι στόχος τους είναι η διατήρηση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ, ενώ το Ιράν προειδοποιεί ότι οποιαδήποτε νέα παρέμβαση θα προκαλέσει ισχυρή απάντηση.
Σε εξέλιξη οι διπλωματικές επαφές
Παρά τη νέα ένταση, οι τεχνικές συνομιλίες μεταξύ Ουάσινγκτον και Τεχεράνης συνεχίζονται, ενώ, σύμφωνα με δημοσιεύματα, το Κατάρ διαμεσολαβεί για την αποκλιμάκωση της κρίσης.
Πριν από τις τελευταίες επιθέσεις, από τα Στενά του Ορμούζ διέρχονταν περίπου 40 δεξαμενόπλοια ημερησίως, αριθμός αισθητά χαμηλότερος από τα 125-140 πλοία που καταγράφονταν πριν από την έναρξη του πολέμου.
Πολιτικές πιέσεις και νέα πλήγματα
Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι έπληξε περίπου 90 ιρανικούς στρατιωτικούς στόχους, ενώ το Ιράν απάντησε με επιθέσεις σε αμερικανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο Κουβέιτ, το Κατάρ, το Μπαχρέιν και τη βάση Αζράκ στην Ιορδανία.
Η παρατεταμένη σύγκρουση αυξάνει τις πιέσεις προς τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, καθώς οι υψηλές τιμές των καυσίμων και η αβεβαιότητα στις αγορές αποτελούν βασικά ζητήματα ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Μαίνεται η φωτιά στην Οινούσσα Σερρών – Μήνυμα 112 για εκκένωση, κοντά σε σπίτια οι φλόγες
- ΟΔΔΗΧ: Δεν θα πραγματοποιηθεί η δημοπρασία ομολόγων της 15ης Ιουλίου
- Τραμπ: Δεν υπογράφει το διακομματικό νομοσχέδιο για την προσιτή στέγαση
- Φωτιά κοντά στη Βόνιτσα – Επιχειρούν εναέρια μέσα
- Wall Street: Ήπια άνοδος με το βλέμμα στη Μ. Ανατολή – Πιέσεις στις μετοχές των τσιπ
- ΟΗΕ: Να απορριφθούν οι αξιώσεις του Ιράν για έλεγχο των Στενών του Ορμούζ
- Κακουργηματικές διώξεις για την έκρηξη του βυτιοφόρου στον Ασπρόπυργο
- Φωτιά στα Διαβατά Θεσσαλονίκης: Ήχησε το 112, επιχειρούν και εναέρια μέσα
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις









