Διεθνή

Στενά του Ορμούζ: Υποβαθμίστηκε το επίπεδο απειλής μετά τη συμφωνία ΗΠΑ – Ιράν

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή στην Google
Financialreport.gr

Η θαλάσσια ασφάλεια παραμένει εύθραυστη, με τις ναυτιλιακές να καλούνται να συνεχίσουν να επιδεικνύουν αυξημένη προσοχή

Το επίπεδο απειλής για τα πλοία που διέρχονται από τα Στενά του Ορμούζ μειώθηκε μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, σύμφωνα με ναυτικό συνασπισμό υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το Κοινό Κέντρο Ναυτιλιακών Πληροφοριών υποβάθμισε την Τρίτη το επίπεδο κινδύνου στην περιοχή σε «ουσιαστικό» από «σοβαρό». Ωστόσο, προειδοποίησε ότι μια επίθεση εξακολουθεί να θεωρείται ισχυρό ενδεχόμενο, ενώ οι νάρκες παραμένουν σημαντική απειλή.

Σύμφωνα με τη JMIC, η συμπεριφορά των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν έχει γίνει λιγότερο απρόβλεπτη μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας, ενώ το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ συνεχίζει να παρέχει σταθεροποιητική παρουσία στην περιοχή.

Παρά τη βελτίωση του κλίματος, η κίνηση μέσω των Στενών παραμένει αισθητά μειωμένη. Την Τρίτη, έξι δεξαμενόπλοια και 13 εμπορικά πλοία διέσχισαν το Ορμούζ, σύμφωνα με στοιχεία της Kpler, όταν πριν από τον πόλεμο περισσότερα από 100 πλοία περνούσαν καθημερινά από τη θαλάσσια οδό.

Η συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν προβλέπει το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ για τα εμπορικά πλοία και την άρση του ναυτικού αποκλεισμού του Ιράν από τις ΗΠΑ. Η επίσημη υπογραφή της έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή στη Γενεύη.

Ο επικεφαλής ασφάλειας και προστασίας της Bimco, Jakob Larsen, σημείωσε ότι απαιτούνται αξιόπιστες διαβεβαιώσεις πριν επιστρέψει η ναυσιπλοΐα στα προπολεμικά επίπεδα.

«Λόγω έλλειψης λεπτομερειών και ενός ιστορικού υπερβολικά αισιόδοξων διαβεβαιώσεων, πιστεύουμε ότι η κατάσταση ασφάλειας για τη ναυτιλιακή βιομηχανία παραμένει ασταθής και εξακολουθούμε να θεωρούμε πολύ επικίνδυνο για τα πλοία να ξεκινήσουν τις διαμετακομίσεις τους σε αυτό το σημείο», δήλωσε ο Larsen.

«Η απειλή των ναρκών στην περιοχή παραμένει ανησυχητική τόσο άμεσα όσο και στο μέλλον και πρέπει να δημιουργηθούν διαδρομές χωρίς νάρκες», πρόσθεσε.

Προσθήκη του financialreport.gr ως
προτεινόμενη πηγή στην Google
googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu