Όπως αναφέρουν οι New York Times, τους τελευταίους μήνες η Κίνα έχει ξεκινήσει να εντείνει τον έλεγχο στην προμήθεια σπάνιων υλικών
Σε νέους περιορισμούς στην πώληση κρίσιμων υλικών για την κατασκευή ημιαγωγών προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, προχώρησε η Κίνα, σε μια κίνηση που έρχεται μόλις μία ημέρα μετά την ανακοίνωση νέων κυρώσεων από την κυβέρνηση Μπάιντεν.
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του κινεζικού Υπουργείου Εμπορίου την Τρίτη, η χώρα θα σταματήσει την πώληση γαλλίου, γερμανίου, αντιμονίου και άλλων βασικών ορυκτών με πιθανές στρατιωτικές εφαρμογές προς τις ΗΠΑ, επικαλούμενη λόγους εθνικής ασφάλειας. Επιπλέον, θα εντατικοποιήσει τον έλεγχο στις εξαγωγές γραφίτη.
Η κίνηση αυτή έρχεται σε απάντηση των νέων κανόνων που εισήγαγε το αμερικανικό Υπουργείο Εμπορίου τη Δευτέρα, με στόχο να “περιορίσει περαιτέρω” την ικανότητα της Κίνας να παράγει ημιαγωγούς για συστήματα τεχνητής νοημοσύνης και οπλικά συστήματα.
Όπως αναφέρει η Υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Τζίνα Ραϊμόντο σε επίσημη δήλωσή της, “Αυτή η ενέργεια αποτελεί το αποκορύφωμα της στοχευμένης προσέγγισης της κυβέρνησης Biden-Harris, σε συνεργασία με τους συμμάχους μας, για τον περιορισμό της ικανότητας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας να αυτονομηθεί στην παραγωγή προηγμένων τεχνολογιών που θέτουν σε κίνδυνο την εθνική μας ασφάλεια.”
Όπως αναφέρουν οι New York Times, τους τελευταίους μήνες η Κίνα έχει ξεκινήσει να εντείνει τον έλεγχο στην προμήθεια σπάνιων υλικών.
Συγκεκριμένα, από τον Σεπτέμβριο άρχισε να περιορίζει τις εξαγωγές αντιμονίου – ένα ορυκτό που χρησιμοποιείται στην κατασκευή τσιπ και στρατιωτικού εξοπλισμού – ενώ αργότερα άρχισε να απαιτεί από τους εξαγωγείς λεπτομερείς εξηγήσεις για τον τρόπο χρήσης των υλικών στις δυτικές αλυσίδες εφοδιασμού.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Απεργιακές κινητοποιήσεις ετοιμάζει το σωματείο στον σιδηρόδρομο μετά την απόλυση Γενιδούνια
- Μεντβέντεφ για συμφωνία ΗΠΑ-Ουκρανίας για ορυκτά: Ο Τραμπ ανάγκασε το Κίεβο να πληρώσει
- Βολές Μανιατάκη για τις διαδικασίες που ακολουθεί η Βουλή για Τέμπη
- Επιστολή Ευρωβουλευτών σε Μητσοτάκη για το ρόλο Ελλήνων εφοπλιστών στη διακίνηση ρώσικου πετρελαίου
- Κάλπες για δήμους, βαρόμετρο για τα κόμματα, στο Ηνωμένο Βασίλειο
- ΕΥΔΑΠ: Σε αναμονή για τις αναπροσαρμογές στα τιμολόγια και για τον διαγωνισμό για τους νέους υδρομετρητές
- Οι πρώτες αντιδράσεις μετά τη συμφωνία των ΗΠΑ για τα ορυκτά της Ουκρανίας
- Ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων γιόρτασε τα 100 χρόνια του κλάδου
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις