Διεθνή

Στο 61,53% ο πληθωρισμός στην Τουρκία

Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε σε 4,75%

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην Τουρκία (καταγράφει τις συνθήκες του φαινομένου του πληθωρισμού) σκαρφάλωσε στο 61,53% τον Σεπτέμβριο σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία την Τρίτη, λίγο κάτω από τις εκτιμήσεις. Ήταν η τρίτη συνεχόμενη αύξηση αποτέλεσμα των πρόσφατων αυξήσεων φόρων και της αδυναμίας της τουρκικής λίρας.

Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε σε 4,75%.

Πέρυσι, δηλαδή το 2022 ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε πάνω από 85% αφού ένας επιθετικός κύκλος μείωσης των επιτοκίων πυροδότησε μια ιστορική νομισματική κατάρρευση στα τέλη του 2021. Αλλά μετά τη νίκη στις εκλογές του Μαΐου, ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν αντέστρεψε την πορεία και όρισε μια νέα οικονομική ομάδα για να υιοθετήσει πιο ορθόδοξες πολιτικές, συμπεριλαμβανομένης της επιθετικής νομισματικής σύσφιξης.

Ο πληθωρισμός φαίνεται εκτιμάται ότι θα φθάσει στο 70% στο τέλος του έτους και στο 75% γύρω στο Μάιο του επόμενου έτους, μέχρι να αρχίσει η αποκλιμάξκωση, λένε οι οικονομολόγοι και η κυβέρνηση.

Τον περασμένο μήνα η κεντρική τράπεζα αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά 500 μονάδες βάσης στο 30%, αυστηροποιώντας την πολιτική για τέσσερις συνεχείς μήνες. Από την ανατροπή της πολιτικής του Ιουνίου, έχει αυξήσει τα επιτόκια κατά 2.150 μονάδες βάσης για να περιορίσει τον πληθωρισμό.

Μετά την αλλαγή της πολιτικής, η S&P Global Ratings αναθεώρησε αξιολόγηση της για την Τουρκία σε «σταθερή» από «αρνητική» την περασμένη εβδομάδα, επικαλούμενη κινήσεις για να μετριαστεί η υπερθερμανθείσα οικονομία και να σταθεροποιηθεί η συναλλαγματική ισοτιμία.

close menu