Ποιοι ηγέτες θα δώσουν το παρών
Από σήμερα Τρίτη 22 Οκτωβρίου έως και την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου η Ρωσία φιλοξενεί τη σύνοδο κορυφής των BRICS, στην οποία συμμετέχουν δεκάδες ηγέτες ξένων χωρών και πολλές αντιπροσωπείες.
Στη σύνοδο θα συμμετάσχουν ηγέτες από χώρες όπως της Κίνας, της Ινδίας, του Ιράν, της Τουρκίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και άλλων, γεγονός που προφανώς σηματοδοτεί μια ισχυρή διπλωματική στήριξη στη ρωσική ηγεσία.
Η Ρωσία θέλει η σύνοδος κορυφής των BRICS να επιδείξει την αυξανόμενη επιρροή του μη δυτικού κόσμου, αλλά οι εταίροι της Μόσχας από την Κίνα, την Ινδία, τη Βραζιλία και τον αραβικό κόσμο παροτρύνουν τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να βρει τρόπο να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, αναφέρει το Reuters.
Η ομάδα BRICS αντιπροσωπεύει πλέον το 45% του παγκόσμιου πληθυσμού και το 35% της οικονομίας, με βάση την ισοτιμία αγοραστικής δύναμης, αν και η Κίνα αντιπροσωπεύει πάνω από το ήμισυ της οικονομικής της ισχύος.
Ο Πούτιν, τον οποίο η Δύση αντιμετωπίζει ως εγκληματία πολέμου, δήλωσε στους δημοσιογράφους από τα κράτη BRICS ότι «τα BRICS δεν αντιτίθενται σε κανέναν» και ότι η μετατόπιση των κινητήριων δυνάμεων της παγκόσμιας ανάπτυξης είναι απλώς γεγονός.
«Πρόκειται για μια ένωση κρατών που συνεργάζονται με βάση κοινές αξίες, ένα κοινό όραμα για την ανάπτυξη και, κυρίως, την αρχή της συνεκτίμησης των συμφερόντων του άλλου», είπε ο Πούτιν.
Η σύνοδος κορυφής των BRICS πραγματοποιείται την ώρα που οι επικεφαλής των παγκόσμιων οικονομικών οργανισμών συγκεντρώνονται στην Ουάσινγκτον εν μέσω πολέμου στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία, μιας υποτονικής κινεζικής οικονομίας και ανησυχιών ότι οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν νέες εμπορικές μάχες.
Ο Πούτιν, ο οποίος διέταξε στρατεύματα στην Ουκρανία το 2022 μετά από οκτώ χρόνια μαχών στην ανατολική Ουκρανία, δέχθηκε ερωτήσεις από δημοσιογράφους των BRICS σχετικά με τις προοπτικές κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία.
Το πρόγραμμα της Συνόδου
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Ξανά για δύο κράτη στην Κύπρο μιλάει ο Ερντογάν
- Απεργιακές κινητοποιήσεις ετοιμάζει το σωματείο στον σιδηρόδρομο μετά την απόλυση Γενιδούνια
- Μεντβέντεφ για συμφωνία ΗΠΑ-Ουκρανίας για ορυκτά: Ο Τραμπ ανάγκασε το Κίεβο να πληρώσει
- Βολές Μανιατάκη για τις διαδικασίες που ακολουθεί η Βουλή για Τέμπη
- Επιστολή Ευρωβουλευτών σε Μητσοτάκη για το ρόλο Ελλήνων εφοπλιστών στη διακίνηση ρώσικου πετρελαίου
- Κάλπες για δήμους, βαρόμετρο για τα κόμματα, στο Ηνωμένο Βασίλειο
- ΕΥΔΑΠ: Σε αναμονή για τις αναπροσαρμογές στα τιμολόγια και για τον διαγωνισμό για τους νέους υδρομετρητές
- Οι πρώτες αντιδράσεις μετά τη συμφωνία των ΗΠΑ για τα ορυκτά της Ουκρανίας
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις