"Ο Ομπάμα και ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησής του «[έβαλαν] τις βάσεις για ... ένα πολυετές πραξικόπημα"
Η Τούλσι Γκάμπαρντ, η διευθύντρια των εθνικών μυστικών υπηρεσιών, ζήτησε να διωχθούν ποινικά ο Μπαράκ Ομπάμα και πρώην ανώτεροι αξιωματούχοι της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, αφού τους κατηγόρησε για «προδοτική συνωμοσία» με σκοπό να αποδείξει ότι η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του 2016 οφειλόταν σε ρωσική ανάμιξη.
Είπε ότι ο Ομπάμα και ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησής του «[έβαλαν] τις βάσεις για … ένα πολυετές πραξικόπημα» κατά του Τραμπ μετά τη νίκη του επί της Χίλαρι Κλίντον, «κατασκευάζοντας πληροφορίες» που να υποδηλώνουν ότι η Ρωσία προσπάθησε να επηρεάσει τις εκλογές. Αυτό περιελάμβανε τη χρήση ενός φακέλου που είχε ετοιμάσει ένας αναλυτής των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών, ο Κρίστοφερ Στιλ, για τον οποίο γνώριζαν ότι ήταν αναξιόπιστος, υποστήριξε η Γκάμπαρντ.
Οι εκτιμήσεις των μυστικών υπηρεσιών μετά τις εκλογές ήρθαν σε αντίθεση με τα πορίσματα που προέκυψαν πριν από τις εκλογές, τα οποία έδειχναν ότι η Ρωσία πιθανότατα δεν προσπαθούσε να παρέμβει.
“Οι πληροφορίες που δημοσιεύουμε σήμερα δείχνουν σαφώς ότι υπήρξε προδοτική συνωμοσία το 2016 που διαπράχθηκε από αξιωματούχους στο υψηλότερο επίπεδο της κυβέρνησής μας.
“Στόχος τους ήταν να ανατρέψουν τη βούληση του αμερικανικού λαού και να πραγματοποιήσουν αυτό που ήταν ουσιαστικά ένα πολυετές πραξικόπημα με στόχο να προσπαθήσουν να σφετεριστούν τον Πρόεδρο από την εκπλήρωση της εντολής που του έδωσε ο αμερικανικός λαός.
“Ανεξάρτητα από το πόσο ισχυρός είναι, κάθε πρόσωπο που εμπλέκεται σε αυτή τη συνωμοσία πρέπει να διερευνηθεί και να διωχθεί στο μέγιστο βαθμό του νόμου, ώστε να διασφαλιστεί ότι κάτι τέτοιο δεν θα ξανασυμβεί ποτέ. Από αυτό εξαρτάται η πίστη και η εμπιστοσύνη του αμερικανικού λαού στο δημοκρατικό μας πολίτευμα και, ως εκ τούτου, το μέλλον του έθνους μας”.
Η Γκάμπαρντ, πρώην μέλος του Κογκρέσου των Δημοκρατικών, δήλωσε ότι διαβιβάζει έγγραφα που υποστηρίζουν την υπόθεσή της στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Σε αυτά περιλαμβάνεται μια μερικώς επεξεργασμένη αξιολόγηση της κοινότητας των υπηρεσιών πληροφοριών από την κυβέρνηση Ομπάμα σχετικά με τις απειλές στον κυβερνοχώρο για τις εκλογές του 2016 και μια σειρά από προηγουμένως διαβαθμισμένα υπομνήματα, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων από το γραφείο του Τζέιμς Κλάπερ, ο οποίος διετέλεσε διευθυντής των εθνικών υπηρεσιών πληροφοριών του Ομπάμα.
Ο Κλάπερ είναι ένας από τους πολλούς αξιωματούχους που κατονομάζει η Γκάμπαρντ ως προφανώς εμπλεκόμενους στην υποτιθέμενη συνωμοσία. Άλλοι περιλαμβάνουν τον Τζον Μπρέναν, τον πρώην διευθυντή της CIA, τον Τζον Κέρι, τον τότε υπουργό Εξωτερικών, τη Σούζαν Ράις, την τότε σύμβουλο εθνικής ασφάλειας, τον Άντριου Μακέιμπ, τον τότε αναπληρωτή διευθυντή του FBI, ο οποίος αργότερα έπεσε θύμα του Τραμπ, και τον ίδιο τον Ομπάμα.
Η προσπάθεια να επιστρέψουν τα φώτα της δημοσιότητας πίσω στην έρευνα για τη Ρωσία -που εδώ και καιρό χλευάζεται από τον Τραμπ ως «φάρσα»- έρχεται καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ βρίσκεται στη δίνη του παρατεταμένου σκανδάλου για τον ατιμασμένο χρηματοδότη Τζέφρι Επστάιν, ο οποίος βρέθηκε νεκρός στο κελί του το 2019, ενώ περίμενε να του ασκηθεί δίωξη για κατηγορίες περί εμπορίας ανθρώπων του σεξ.
Η κυβέρνηση Τραμπ δέχεται αυξανόμενες πιέσεις από τη βάση του προέδρου «Κάνε την Αμερική μεγάλη ξανά» (Μάγκα) για να δώσει στη δημοσιότητα αρχεία σχετικά με την υπόθεση, συμπεριλαμβανομένου ενός υποτιθέμενου καταλόγου με σημαντικούς πελάτες του Επστάιν.
Ο Τραμπ, σε απάντηση, έχει απορρίψει ποικιλοτρόπως την ύπαρξη τέτοιων αρχείων ή έχει πει ότι επινοήθηκαν από τον Ομπάμα και μέλη της κυβέρνησής του, συμπεριλαμβανομένου του Τζέιμς Κόμεϊ, πρώην διευθυντή του FBI, και του Τζο Μπάιντεν, αντιπροέδρου στην κυβέρνηση Ομπάμα.
Τα σχόλια που συνοδεύουν μια σειρά υπομνημάτων της εποχής Ομπάμα που δημοσιεύτηκαν από το γραφείο της Gabbard χρησιμοποιούν όρους χαρακτηριστικούς για τον Trump και τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του για να περιγράψουν μια υποτιθέμενη συνωμοσία με στόχο την απαξίωση της νίκης του το 2016.
Μετά από μια συνάντηση στις 9 Δεκεμβρίου 2016 της πιο υψηλόβαθμης ομάδας εθνικής ασφάλειας του Ομπάμα, το έγγραφο – με τίτλο «Russia Hoax» – αναφέρει: «Αξιωματούχοι του Βαθέος Κράτους στην IC [κοινότητα πληροφοριών] αρχίζουν να διαρρέουν εξόφθαλμα ψευδείς πληροφορίες στην Washington Post … ισχυριζόμενοι ότι η Ρωσία χρησιμοποίησε “κυβερνομέσα” για να επηρεάσει »το αποτέλεσμα των εκλογών”.
«Αργότερα το ίδιο βράδυ, μια άλλη διαρροή στην Washington Post ισχυρίζεται ψευδώς ότι η CIA »κατέληξε σε μια μυστική αξιολόγηση ότι η Ρωσία παρενέβη« στις εκλογές για να βοηθήσει τον πρόεδρο Τραμπ».”
Στις 6 Ιανουαρίου του επόμενου έτους, το έγγραφο συνεχίζει: “Η κυβέρνηση Ομπάμα μοιράζεται με το κοινό την μη διαβαθμισμένη ICA [αξιολόγηση της κοινότητας των μυστικών υπηρεσιών]. Ισχυρίζεται ψευδώς, εν μέρει βασισμένη σε «περαιτέρω πληροφορίες» που είχαν «έρθει στο φως» μετά τις εκλογές, ότι ο Πούτιν κατεύθυνε μια προσπάθεια να βοηθήσει τον πρόεδρο Τραμπ να νικήσει τη Χίλαρι Κλίντον. Αυτές οι «περαιτέρω πληροφορίες» επιβεβαιώνεται αργότερα ότι είναι ο φάκελος Steele”.
Η αξιολόγηση «απέκρυψε» προηγούμενες προεκλογικές εκτιμήσεις ότι η Ρωσία δεν είχε την πρόθεση ή τα μέσα να χακάρει επιτυχώς την ψηφοφορία, υποστηρίζει η έκθεση της Gabbard.
Ο φάκελος Στιλ, ο οποίος περιείχε πικάντικες λεπτομέρειες για «κομπραμότ» που φέρεται να είχε η ρωσική υπηρεσία πληροφοριών για τον Τραμπ, αποτέλεσε μέρος της βάσης για μια μακρά έρευνα που διεξήγαγε ο Ρόμπερτ Μιούλερ, ο οποίος διορίστηκε ως ειδικός σύμβουλος για την υπόθεση της Ρωσίας. Η έκθεση του Μιούλερ που ακολούθησε κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Ρωσία παρενέβη «με σαρωτικό και συστηματικό τρόπο» στην προεκλογική εκστρατεία, αλλά «δεν αποδείχθηκε ότι μέλη της εκστρατείας του Τραμπ συνωμότησαν ή συντονίστηκαν» με τις δραστηριότητες της ρωσικής κυβέρνησης.
Ο διορισμός της Γκάμπαρντ ως διευθύντριας των εθνικών μυστικών υπηρεσιών ήταν ένας από τους πιο αμφιλεγόμενους του Τραμπ. Προκάλεσε επικρίσεις εξαιτίας της έλλειψης προηγούμενης εμπειρίας της στις υπηρεσίες πληροφοριών, καθώς δεν είχε καν υπηρετήσει ποτέ σε επιτροπή του Κογκρέσου για το θέμα, καθώς και για το ιστορικό υποστηρικτικών σχολίων για τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και την επανάληψη των σημείων συζήτησης του Κρεμλίνου σχετικά με τον πόλεμο με την Ουκρανία.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- ΠΑΣΟΚ: Μόνο ο Κ. Μητσοτάκης είναι αντίθετος στην ανεξαρτησία της δικαιοσύνης από το Υπουργικό Συμβούλιο
- Χονγκ Κονγκ: Μέγιστο επίπεδο συναγερμού καθώς ο τυφώνας Ουίφα πλησιάζει
- Στεργίου (ΕΥΔΑΠ): Στο 40% τα αποθέματα νερού της Αττικής σε σχέση με το 2022
- Λιονέλ Μέσι: Ξεπέρασε τον Κριστιάνο και στην κατηγορία “περισσότερα γκολ χωρίς πέναλτι”
- ΕΜΥ: Εκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού – Από 22/07έως 25/07 η κορύφωση του καύσωνα
- Πυρκαγιές: Μείωση κατά 15% σε σχέση με πέρυσι, αλλά παραμένει υψηλός ο μέσος όρος
- ΗΠΑ: Στόχος οι 100.000 θέσεις ως τον Δεκέμβριο στα στρατόπεδα κράτησης μεταναστών
- Πόλο: Η Εθνική ανδρών διέλυσε την Ιταλία 17-11 και πέρασε στις 4 καλύτερες ομάδες του κόσμου
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις