Αγορές

Τα hedge funds σορτάρουν το ευρώ και το πάνε στα 1,07 δολάρια

Οι περισσότερες short θέσεις από τον Ιανουάριο του 2023 - Εκτιμούν ότι η κεντρική τράπεζα (ΕΚΤ) θα σπάσει τον κύκλο των επιτοκιακών αυξήσεων στη συνεδρίαση της προσεχούς Πέμπτης

Τις περισσότερες αρνητικές θέσεις στο ευρώ από τις αρχές του 2023 έχουν υιοθετήσει οι διαχειριστές των hedge funds, οι οποίοι εκτιμούν ότι η κεντρική τράπεζα (ΕΚΤ) θα σπάσει τον κύκλο των επιτοκιακών αυξήσεων στη συνεδρίαση της προσεχούς Πέμπτης.

Μόνο την προηγούμενη εβδομάδα, για παράδειγμα, οι traders είχαν σορτάρει 6.421 συμβόλαια, αντιστρέφοντας την τάση που επικρατούσε μέχρι πρότινος, όταν οι long επενδυτές κυριαρχούσαν.

Αν και οι αγορές παραμένουν διχασμένες ως προς τις επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ, τα στοιχήματα δίνουν πιθανότητες 60% σε μια «παύση» των επιτοκιακών αυξήσεων την Πέμπτη, ενόσω οι κλιμακούμενες ανησυχίες για τις προοπτικές της ανάπτυξης αρχίζουν να υπερτερούν των ανησυχιών για τον επίμονο πληθωρισμό.

Μόλις σήμερα, η Κομισιόν έσπευσε να υποβαθμίσει τον στόχο για τη φετινή ανάπτυξη της Ευρωζώνης, η οποία πλέον αναμένεται στο 0,8%. Η οικονομία της Γερμανίας, δε, προβλέπεται να κλείσει με ύφεση της τάξης του 0,4%.

«Ο στασιμοπληθωρισμός είναι ένας πραγματικός κίνδυνος» προειδοποιεί ο Μαρκ Ντάουντινγκ, επικεφαλής επενδύσεων στην RBC BlueBay. «Η ανάπτυξη είναι απογοητευτική, ενώ η πρόοδος στον δομικό πληθωρισμό είναι περιορισμένη», τονίζει, μιλώντας στο Bloomberg.

H αυξημένη ανησυχία για την οικονομία καθιστά διστακτικά τα στελέχη της ΕΚΤ σε ακόμη μία αύξηση επιτοκίων, καθώς οι σφιχτές νομισματικές συνθήκες επιτείνουν το πρόβλημα για το ΑΕΠ.

Ας σημειωθεί ότι το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ βρίσκεται στο 4,25% και το επιτόκιο καταθέσεων στο 3,75%, στο υψηλότερο επίπεδο από το 2021. Ωστόσο, ο πληθωρισμός παραμένει υπερδιπλάσιος του μεσοπρόθεσμου στόχου του 2%.

Η πιθανότητα μιας πρόωρης παύσης στις επιτοκιακές αυξήσεις έχει ήδη «βαρύ» αντίκτυπο στην αξία του ευρώ, το οποίο μετράει ένα σερί οκτώ συνεχόμενων αρνητικών εβδομάδων, έχοντας διολισθήσει στα επίπεδα του 1,07 δολαρίου.

Παρότι σήμερα το κοινό νόμισμα ανακάμπτει στο +0,2% και το 1,0721 δολάριο, οι αναλυτές θεωρούν ότι πρόκειται για ένα βραχύβιο ριμπάουντ, το οποίο δεν αναμένεται να συνεχιστεί.

«Μια νέα πτώση κάτω του 1,07 δολαρίου πριν την ανακοίνωση της ΕΚΤ την Πέμπτη είναι αρκετά πιθανή» εκτιμά ο Φρανσέσκο Πεζόλε, αναλυτής στην ING Group. «Σ’ αντίθεση με τις ΗΠΑ, όπου η οικονομία επιτρέπει τη διατήρηση των υψηλών επιτοκίων, στην Ευρώπη υπάρχει μια ξεκάθαρη και αυξανόμενη αβεβαιότητα ανάμεσα στα μέλη της ΕΚΤ» προσθέτει.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu