Επιχειρήσεις

Θεόδωρος Σκυλακάκης: (πρόεδρος Φαρμακαποθηκαρίων): Είμαστε μία αγορά χωρίς υποδομές και υπερβολικό κανονιστικό πλαίσιο

user4

Ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Φαρμακαποθηκάριων και Διευθύνων Σύμβουλος της Profarm, Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Ο κλάδος των φαρμακαποθηκών κάνει τζίρο 4 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει περί τις 140 επιχειρήσεις και συνεταιρισμούς στην Ελλάδα

Μιλώντας στο Financial Report, στο περιθώριο του πρώτου συνεδρίου Φαρμακαποθηκών, ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Φαρμακαποθηκάριων και Διευθύνων Σύμβουλος της Profarm Θεόδωρος Σκυλακάκης έθεσε ως πρώτο και βασικό πρόβλημα του κλάδου την έλλειψη υποδομών, καθώς η διαχείριση φαρμακαποθηκών είναι ένας κλάδος που βασίζεται κυρίως στα logistics: «Είμαστε σε μια αγορά χωρίς υποδομές. Δεν μπορούμε να ποντάρουμε για τη διακίνηση των φαρμάκων ούτε στα τρένα, ούτε στα αεροπλάνα, πρέπει να αποστέλλουμε αυτοκίνητα σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, κάτι που αυξάνει ραγδαία το κόστος». Χαρακτηριστικό είναι, κατά τον ίδιο τον κ. Σκυλακάκη, ότι η κερδοφορία του κλάδου πέρυσι ήταν οριακά +1%.  «Δεν μπορεί η καθημερινότητά μας είναι τόσο κοστοβόρα και να έχουμε το χαμηλότερο περιθώριο κέρδους σε όλη την Ευρώπη» σημειώνει.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Σκυλακάκης θέτει επί τάπητος, το ζήτημα του υπερβολικού κανονιστικού πλαισίου που διέπει τον κλάδο των φαρμακαποθηκών. «Είναι κάτι που βάζει τεχνικά εμπόδια στην ανάπτυξη των φαρμακαποθηκών. Πρέπει να υπάρχουν κανονισμοί, αλλά από την άλλη πλευρά θα πρέπει να ισχύουν παντού τα ίδια μέτρα και σταθμά».

Επιπλέον , επιπρόσθετα, ως προτεραιότητα και την εξωστρέφεια: «Είμαστε ένας κλάδος ο οποίος μέχρι πριν από μερικά χρόνια δεν υπήρχε στο χάρτη του επιχειρείν, παρότι αποτελεί μια σημαντική κατηγορία από μόνος του, με πολλούς εργαζομένους και ανάπτυξη. Δεν ήταν θεσμικός συνομιλητής της πολιτείας, θεσμοθετούνταν πράγματα γι’ αυτόν χωρίς αυτόν. Αυτό τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να αλλάζει, το έχουμε καταφέρει με πολλή δουλειά».

Να σημειωθεί πως ο κύκλος εργασιών του κλάδου των φαρμακαποθηκών ανέρχεται στα περίπου 4 δισ. ευρώ (2024) και αποτελείται από τις 140 επιχειρήσεις και συνεταιρισμούς στην Ελλάδα.

Logistics

Καθώς οι διαδικασίες της φαρμακαποθήκης συνδέονται με τη διακίνηση προϊόντων τα τελευταία έτη, οι φαρμακαποθήκες έχουν πραγματοποιήσει πολλές επενδύσεις σε logistics, κυρίως στην εφαρμογή ρομποτικών συστημάτων για τη συλλογή των προϊόντων και του προγραμματισμού αποστολής τους σε γρήγορο χρόνο, με στόχο να μην υπάρξουν περιθώρια λάθους.

Ο κλάδος προσανατολίζεται σύντομα και σε άλλου είδους επενδύσεις, οι οποίες έχουν να κάνουν με τη βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας των επιχειρήσεων, δηλαδή με το να αυτοματοποιήσουν όσο το δυνατόν περισσότερες διαδικασίες τους, για να μειωθεί το κόστος τους

Σε αυτό το πλαίσιο, το οικονομικό αποτύπωμα του κλάδου στην ελληνική οικονομία είναι σημαντικό, καθώς μόνο την τετραετία 2019-2023 συνεισέφερε 2,3 δις ευρώ, ενώ η συνεισφορά του στα δημόσια έσοδα ανήλθε το 2023 στο 9,0% επί της συνεισφοράς στα δημόσια έσοδα του συνόλου στον κλάδο του φαρμάκου.

Το 2023, δε, στον κλάδο απασχολούνταν περί τα 17.000 άτομα, με ανοδική τάση για το 2024 και το 2025.

Τεχνητή νοημοσύνη

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικές επενδύσεις και στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, με τα πρώτα αποτελέσματα να φαίνονται πλέον μέσα το 2025. «Έχουμε κάνει μια σειρά από επενδύσεις στο ΑΙ, ο κλάδος έχει επενδύσει και θα επενδύσει συνολικά πάνω από 100 εκατ. ευρώ σε αυτές τις νέες διαδικασίες, η δουλειά μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την τεχνολογία» επισημαίνει ο Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Χαρακτηριστικό είναι ότι αυτό το χρονικό διάστημα προετοιμάζεται, σε συνεργασία με την εταιρεία Qualco του Ορέστη Τσακαλώτου, που μπαίνει αυτές τις ημέρες στο χρηματιστήριο, πιλοτικά το πρώτο πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης για τη διαχείριση των αποθεμάτων των φαρμάκων, το οποίο θα συνδέει την διαχείριση των αποθεμάτων των πελατών-φαρμακοποιών με τις φαρμακαποθήκες, κάτι το οποίο σύμφωνα με τον Πρόεδρο των φαρμακαποθηκαρίων «θα μας διευκολύνει σε μεγάλο βαθμό και θα γλιτώσει άπειρες εργατοώρες».

Σύμφωνα με τον ίδιο αυτό τον καιρό γίνεται η πιλοτική του εφαρμογή και στη συνέχεια, θα βγει στην αγορά το 2026 από την Qualco.

Οι τρεις κρίκοι

Σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες των φαρμακαποθηκών, οι επιχειρήσεις τους συνιστούν βασικό κρίκο στην αγορά φαρμάκου, καθώς συμβάλλουν στην ποιότητα ασφάλεια και επάρκεια των φαρμακευτικών προϊόντων πανελλαδικά. Αρχής γενομένης από τις βιομηχανίες, οι φαρμακαποθηκες είναι υπεύθυνες τόσο για τις υπηρεσίες μεταφοράς των φαρμάκων, καθώς και την επιστροφή ανακληθέντων και ληξιπρόθεσμων φαρμάκων μέσω πιστοποιημένων μεθόδων. Εξάλλου, είναι τα στελέχη τους που ενημερώνουν την αγορά για τα στοιχεία παραγωγής και θέματα φάρμακοεπαγρύπνησης, ενώ καθημερινά παραδίδουν φάρμακα με πολλαπλά δρομολόγια, εξυπηρετώντας ακόμα και απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu