Κάλεσμα για ευελιξία, μείωση γραφειοκρατίας και προβλέψιμες ροές, με τις ευρωπαϊκές τράπεζες παρούσες στη βιώσιμη χρηματοδότηση
Στο Economist Sustainability Summit και στο πάνελ με τίτλο «Green trade wars: is global climate co-operation collapsing?», ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς έθεσε στο επίκεντρο το κόστος της πράσινης μετάβασης για την Ευρώπη και την Ελλάδα μέσα σε ένα ολοένα πιο κατακερματισμένο διεθνές περιβάλλον. Εκτίμησε ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα συνεχίσουν να διαδραματίζουν κομβικό ρόλο στη χρηματοδότηση βιώσιμων επενδύσεων, παρά τις αναταράξεις στο παγκόσμιο συντονισμό για το κλίμα.
Ο κ. Μυλωνάς υπογράμμισε την ανάγκη για μια πιο ευέλικτη, ρεαλιστική προσέγγιση, ώστε τα κόστη για επιχειρήσεις και πολίτες να παραμείνουν διαχειρίσιμα και ταυτόχρονα να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας. «Χρειαζόμαστε κοινή λογική, μείωση της γραφειοκρατίας και σαφείς προτεραιότητες», σημείωσε, επισημαίνοντας και τους περιορισμούς που θέτει ο μικρός δημοσιονομικός χώρος στην Ευρώπη ως προς την επιδότηση της ενεργειακής μετάβασης.
Στο μέτωπο της ανταγωνιστικότητας, ανέδειξε τις αποκλίσεις στο κόστος των εκπομπών διεθνώς. Στην Ευρώπη η τιμή δικαιωμάτων ρύπων κινείται περίπου στα 80 δολάρια ανά τόνο CO₂ και καλύπτει περίπου το 50% των συνολικών εκπομπών· στις ΗΠΑ διαμορφώνεται περί τα 36 δολάρια μόνο σε ορισμένες πολιτείες, χωρίς ομοσπονδιακή πολιτική και με κάλυψη έως 25% των ρύπων ενώ στην Κίνα δεν ξεπερνά τα 10 δολάρια και αφορά περίπου το 40% των εκπομπών. Οι διαφορές αυτές, σύμφωνα με τον ίδιο, δημιουργούν ασύμμετρες πιέσεις στην ευρωπαϊκή βιομηχανία.
Αναφερόμενος στον χρηματοπιστωτικό τομέα, ο επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας υπογράμμισε ότι, παρότι ορισμένα ιδρύματα αποχώρησαν από πρωτοβουλίες όπως η Net-Zero Banking Alliance, η πλειονότητα των ευρωπαϊκών τραπεζών – συμπεριλαμβανομένης της ΕΤΕ – παραμένει προσηλωμένη στους στόχους net-zero και στη βιώσιμη χρηματοδότηση.
«Οι τράπεζες θα παίξουν τον ρόλο τους, αλλά δεν αρκούν από μόνες τους», τόνισε καταληκτικά. Για να προχωρήσει με επιτυχία η πράσινη μετάβαση, απαιτούνται σταθερότητα και προβλέψιμες χρηματοροές που θα καθιστούν βιώσιμα τα επενδυτικά σχέδια, καθώς και συνέπεια στο θεσμικό πλαίσιο.
Στο ίδιο πάνελ συμμετείχαν ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, πρόεδρος της ΤΙΤΑΝ, και ο Μιχάλης Στασινόπουλος, εκτελεστικό μέλος Δ.Σ. της VIOHALCO και πρόεδρος της ELVALHALCOR, με συντονιστή τον Ανδρέα Παπανδρέου, καθηγητή Περιβαλλοντικών Οικονομικών στο ΕΚΠΑ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Μεγάλη ευρωπαϊκή βραδιά για ΑΕΚ κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης και Ολυμπιακό στη Ρεν
- Κυβερνοεπίθεση στη γαλλική Crédit Mutuel Arkéa: Χάκερ φέρονται να απέσπασαν 118 εκατ. ευρώ
- Ferryscanner: Πρωτιά της Τήνου και άλμα στο Βόρειο Αιγαίο για την 28η Οκτωβρίου
- Συμπλοκή μεταξύ φοιτητών στην πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου – Τρεις τραυματίες (video)
- Τραμπ: «Ο πόλεμος στο Ιράν συνέβαλε στην ήττα των Ρεπουμπλικανών» – Παραδέχεται το πολιτικό κόστος, αλλά δεν μετανιώνει
- Ιταλία: Βάζει «πλαφόν» στα 60 ευρώ/MWh στο φυσικό αέριο για να μειωθούν οι τιμές ρεύματος
- Επένδυση της Bayer στη Λατινική Αμερική με 17 νέα βιολογικά προϊόντα έως το 2030
- Ευρωζώνη: Προς μικρή αύξηση μισθών κατά 2,8% το 9μηνο του 2027, από 2,6% συνολικά το 2026
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








